حسن روحانی در آستانه سالگرد انقلاب به مقبره بنیانگذار جمهوری اسلامی رفت و ضمن دفاع از «آرمان»‌های خمینی، بازگشت به دوران پهلوی را از «محالات» دانست و در همان حال هشدار داد که حکومت‌ها باید صدای انتقاد و اعتراض مردم را بشنوند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در میان حسن خمینی، نوه رهبر انقلاب ایران (راست) و اسحاق جهانگیری، معاون اولش ـ ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ در مقبره خمینی
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی در میان حسن خمینی، نوه رهبر انقلاب ایران (راست) و اسحاق جهانگیری، معاون اولش ـ ۱۱ بهمن ۱۳۹۶ در مقبره خمینی

حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی چهارشنبه ۱۱ بهمن در دیدار از مقبره خمینی گفت: «بازگشت به عقب از محالات است، مردم آن روزهای سیاه و تاریک را پشت سر گذاشته‌اند و هیچ کس از نور به ظلمت گذشته برنمی‌گردد.»

روحانی سه اصل «اسلام، ملت ایران و کشور ایران» را اساس دانست و افزود: «همه چیز باید حول این سه محور در چرخش باشد.»

او تأکید کرد که مردم «جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه پاس می‌دارند».

از آن‌جا که اعتراضات سراسری اخیر در ایران در لحن و کلام برخی از مسئولان دولتی و حامیان آن تغییراتی ایجاد کرده، روحانی نیز متأثر از این رویدادها به‌شکل تلویحی هشدارهایی داد.

او گفت: «رژیم گذشته‌ای که فکر می‌کرد سلطنتش مادام‌العمر و حکومت سلطنتی ابدی دارد به این دلیل همه چیز را از دست داد که صدای نقد و نصیحت مردم و صدای مصلحان، ناصحان، علما و بزرگان و فرهیختگان را نشنید.»

رئیس جمهوری اسلامی هم‌آوا با تغییر در گفتار نیروهای حامی دولت، با گوشه چشمی به اعتراضات اخیر گفت: «نقد و اعتراض حق مردم است و هیچ کس نمی‌تواند، ملت بزرگ ایران را از بیان اظهار نظر و نقد و انتقاد و حتی اعتراض باز دارد.»

اعتراضات سراسری از ۷ دی‌‌ سال جاری با شعارهای اقتصادی در مورد شرایط سخت زندگی، گرانی، تورم، و فساد در مؤسسات مالی آغاز شد، اما به تدریج رنگ و بوی سیاسی گرفت و کلیت رژیم سیاسی، ولایت فقیه، شخص علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و دولت حسن روحانی را هدف قرار داد. این اعتراضات به دست‌کم ۷۲ شهر کوچک و بزرگ ایران گسترش پیدا کرد و در آن‌ها دست‎کم ۲۵ نفر کشته و بیش از سه هزار و ۷۰۰ نفر بازداشت شدند.

حسن روحانی، چهار روز پس از این رویدادها در جلسه هیئت دولت واکنش نشان داد و سعی کرد بین اعتراض و «اغتشاش» تفکیک ایجاد کند. این موضع تقریباً موضع تمام جناح‌های حکومتی ایران بود. آن‌ها بدون آن‌که نشان دهند چگونه مخالفان کل حکومت می‌توانند بر اساس قانون دست به اعتراض بزنند، از یک سو از «حق اعتراض» مردم دفاع کردند و از سوی دیگر خواهان مقابله با «اغتشاشگران» شدند.

حسن روحانی در همین زمینه گفت: «رژیم گذشته صدای اعتراض مردم را هم نشنید و  فقط یک صدا شنید و آن انقلاب مردم بود. برای حکومتی که فقط می‌خواهد صدای انقلاب را بشنود، بسیار دیر است. حکومت‌ها باید صدای نصیحت، خواست، مطالبه، انتقاد و اعتراض مردم را به خوبی بشنوند.»

با این حال او در این‌باره به خمینی استناد کرد و گفت: «امام به خوبی آن رژیم را می‌شناخت که یک نفر بود و فکر می‌کرد به‌ جای همه ملت باید فکر کند و به جای همه ملت باید فرمان دهد و همه آن‌هایی که به‌عنوان مقامات عالی‌رتبه کشوری و لشکری بودند، جز نوکری، جان‌نثاری و مطیع اوامر شاهانه، سخن دیگری نداشتند.»

روز گذشته، سه‌شنبه ۱۰ بهمن، مهدی کروبی، یکی از رهبران جنبش اعتراضی در سال ۱۳۸۸ که از هفت سال پیش تاکنون در حصر خانگی‌ است، در نامه‌ای سرگشاده به علی خامنه‌ای از قدرت مطلقه او انتقاد کرد و از او خواست تا به جای انتقاد از دیگران پاسخگوی اشتباهاتش باشد.

او ضمن هشدار به خامنه‌ای نسبت به اعتراضات سراسری اخیر، در این نامه نوشت: «سه دهه است که شما در رأس نظام قرار دارید (…) در این سه دهه بخش مهمی از نیروهای اصیل انقلاب را کنار گذاشتید تا سیاست‌های مورد نظرتان را اجرا کنید و امروز با نتایج همان سیاست‌ها مواجه هستید.»

بیشتر بخوانید: