کردهای شمال سوریه از حکومت اسد خواستند با اعزام و استقرار نیروی نظامی به مناطق مرزی در برابر تهاجم نظامی ترکیه از آنان حمایت کند. یک اقدام نمادین برای نشان دادن وابستگی اسد به مسکو؟

تصویر اسد در کنار پوتین در شهر جنگ‌زده حلب. کردهای شمال سوریه با درخواست کمک از اسد وابستگی او به مسکو را یادآوری کرده‌اند.

مقامات کرد عفرین شامگاه پنجشنبه ۲۶ ژانویه/ ۵ بهمن با انتشار بیانیه‌ای خواهان استقرار ارتش سوریه در مرز با ترکیه شدند:

«ما از دولت سوریه می‌خواهیم با انجام وظیفه خود در قبال عفرین، و با اعزام نیروی نظامی از مرزهایش در برابر تهاجم ترکیه دفاع کند.»

حمله هوایی و زمینی ترکیه با استفاده از نیروهای شبه‌نظامی «ارتش آزاد سوریه»  و با برخورداری از سلاح‌‌های ناتو (از جمله تانک‌های لئوپارد ساخت آلمان) به عفرین شنبه ۲۰ ژانویه / ۳۰ دی‌ آغاز شد. ارتش ترکیه این عملیات را «شاخه زیتون» نامیده است. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه از ادامه عملیات به سمت شهر منبج در شمال حلب در شرق عفرین نیز خبر داده است. در این منطقه حدود ۲۰۰۰ نیروی نظامی ارتش آمریکا مستقرند. کاخ سفید به اردوغان هشدار داده که از درگیری نظامی با آمریکا برحذر باشد، اردوغان هم در پاسخ گفته است که بهتر است آمریکا نیروهایش را از این منطقه خارج کند.

در بیانیه مقامات کرد عفرین آمده است:

«عفرین بخش جدایی‌ناپذیری از خاک سوریه است. یگان‌های مدافع خلق از شش سال قبل تاکنون به وظیفه نسبت به دفاع از این خاک عمل کرده‌اند و با تروریست‌های القاعده و داعش و گروه‌های تروریستی دیگر جنگیدند و به این ترتیب وحدت و تمامیت ارضی سوریه را حفظ کردند.»

دولت اسد حمله ترکیه به عفرین را محکوم کرده. فیصل مقداد، معاون وزیر خارجه سوریه به ترکیه هشدار داده بود که چنانچه حریم هوایی سوریه شکسته شود ارتش سوریه جنگنده‌های شکاری ترکیه را نابود خواهد کرد. با این‌حال جمعه هفته گذشته ارتشبد حلوصی آکار، رئیس ستاد ارتش ترکیه در سفر به مسکو، از کرملین مجوز حمله به شمال سوریه را دریافت کرد. با این حال مسکو از اردوغان خواسته به تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد و اتحادیه عرب و ایالات متحده آمریکا هم با گشودن جبهه‌ای تازه در جنگ داخلی سوریه مخالف‌اند.

ارتش ترکیه شامگاه گذشته اعلام کرده که در پایان ششمین روز عملیات «شاخه زیتون» ۳۰۶ «تروریست» را «خنثی» کرده، در این معنا که آن‌ها را در جنگ به قتل رسانده و یا مجروح کرده، چنانکه دیگر خطری برای ارتش ترکیه ندارند.

همزمان با این تحولات نخستین روز اجلاس صلح سوریه که به ابتکار سازمان ملل در وین برگزار می‌شود نیز به پایان رسید. کردهای سوریه دعوت مسکو برای شرکت در کنگره «گفت‌وگوی ملی سوریه» در سوچیِ روسیه را رد کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند در پی حمله ترکیه به عفرین در این کنگره شرکت نخواهند کرد.

بیشتر بخوانید: