از ایران خبر میرسد محمد نجفی، وکیل دادگستری، بازداشت شده است. او عصر روز دوشنبه ۲۵ دی ماه در مقابل منزلش بازداشت شده. نجفی همان وکیلی است که وکالت خانواده وحید حیدری، معترض جانباخته در بازداشتگاه ۱۲ رضوی اراک را برعهده گرفته و در حالی که مسئولان گفتهاند این بازداشتشده، معتاد و قاچاففروش بوده و خودکشی کرده، او تاکید کرده باور ندارد وحید حیدری خودکشی کرده باشد. خانواده این فرد هم معتاد و قاچاقفروش بودن او را تکذیب کرده و گفتهاند او دستفروش بوده است.
نجفی خود به دلیل فعالیتهایش سابقه چندین مورد احضار و بازداشت دارد. او ۱۷ آبان امسال با عنوان اتهامی «تبلیغ علیه نظام» در دادگاه حاضر شده بود.
به دنبال بازداشت گسترده شهروندان در ایران به دنبال اعتراضات سراسری دی ماه و جانباختن دستکم سه نفر از این بازداشتشدگان در بازداشتگاهها (سینا قنبری، وحید حیدری و سارو قهرمانی)، ابراز نگرانیهای شدید و گستردهای در مورد شرایط و وضعیت بازداشتشدگان در ایران مطرح است. این نگرانیها نه تنها از جانب افراد، نهادها و سازمانهای بینالمللی فعال در زمینه حقوق بشر مطرح شده، که برخی مقامات در ایران از جمله نمایندگان مجلس نیز درباره این شرایط و احتمال وقوع «کهریزک دوم» هشدار دادهاند.
در یکی از تازهترین این ابراز نگرانیها، پروانه سلحشوری، نماینده تهران در مجلس با تاکید بر اینکه تعداد کشتهشدگان در زندانها نگرانی نمایندگان را در مورد شرایط زندانیان بیشتر کرده، گفته است سازمان زندانها مسئول جان زندانیان است و باید پاسخگو باشد.
سلحشوری که با سایت «جامعه نو» گفتوگو کرده، قوه قضاییه را موظف دانسته برای بازدید نمایندگان مجلس از زندان، با نمایندگان مجلس همکاری کند.
در همین راستا نایب رییس کمیسیون قضایی مجلس روز سهشنبه ۲۶ دی ماه، اعلام کرد مقامات قضایی با بازدید اعضای این کمیسیون از زندان اوین موافقت کردهاند.
به گفته محمد کاظمی اما با درخواست کمیسیون قضایی مجلس به عنوان کمیسیون مرتبط با مسائل قضایی، «موافقت شده برخی اعضای این کمیسیون به زودی از زندان اوین بازدید کنند»: «قطعاً در این بازدید از محل بازداشت زندانیان جریانات اخیر نیز بازدید خواهیم کرد و با متهمان نیز صحبت میکنیم.»
بیشتر بخوانید: موافقت مقامات قضایی با بازدید گروهی دستچین شده از نمایندگان مجلس از زندان اوین
زمانه برای ارزیابی تاثیر احتمالی بازدید نمایندگان مجلس از زندان اوین بر وضعیت بازداشتشدگان و زندانیان حاضر در این محل، از رها بحرینی، پژوهشگر سازمان عفو بینالملل پرسیده که آیا این بازدید -اگر اتفاق بیفتد- تاثیری بر وضعیت بازداشتشدگان و زندانیان خواهد داشت یا اینکه تنها عملی نمایشی خواهد بود؟
رها بحرینی در پاسخ به این سوال به زمانه میگوید: «بازدید نمایندگان مجلس از بازداشتگاه اوین یک قدم مثبت است اما نگرانی از وضعیت بد بازداشتگاهها در ایران به حدی جدی است که عفو بینالملل ماههاست -و بهخصوص در جریان همین اعتراضات اخیر هم- بر این خواسته تاکید کرده که مقامات ایران باید امکان یک بازدید مستقل از سوی بازرسان بینالمللی را فراهم کنند.»
به گفته بحرینی این بازرسی بهخصوص و در وهله اول باید از سوی گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران انجام شود.
او در ادامه میگوید: «عفو بینالملل از پیگیریهای نمایندگان مجلس در رابطه با گزارشهای مربوط به مرگ افراد در بازداشتگاهها استقبال میکند و این پیگیریها میتوانند مثبت باشند اگر زمینهساز انجام تحقیقات مستقل و شفاف درباره بازداشتهای گسترده و فلهای معترضان، بدرفتاری با آنها و دلایل مرگ چندین نفر در بازداشتگاهها بشود.»
این پژوهشگر سازمان عفو بینالملل همچنین به اطلاعرسانی نامناسب از سوی قوه قضاییه درباره شرایط و وضعیت بازداشتشدگان اشاره میکند و میگوید: «در عین حال در روزهای گذشته نگرانیهای بسیاری در رابطه با عدم اطلاعرسانی درست و مناسب به خانوادهها درباره وضعیت و محل نگهداری عزیزانشان که بازداشت شدهاند، به وجود آمده است. عفو بینالملل امیدوار است که با پیگیری نمایندگان مجلس، فشار فوری و کافی به قوه قضاییه وارد شود تا دست از این عدم اطلاعرسانی بردارد و فورا تمام بازداشتشدگانی را که تنها به دلیل شرکت مسالمتآمیز در تظاهرات دستگیر شدهاند، آزاد کند و در مورد بقیه افرادی که متهم به ارتکاب جرایمی هستند هم یک روند دادرسی عادلانه برقرار شود و امکان تماس با وکیلان و خانوادههاشان فورا فراهم شود.»
- در همین زمینه