یونان فرورفته زیر بار قرض، در حال مذاکره برای بازپرداخت بدهی‌هایش از طریق تامین انرژی خورشیدی برای کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.

گون‌تر آتینگر عضو کمیسیون انرژی اتحادیه اروپا، فلیپ لو مدیر کل انرژی و هورست ریچن‌باخ مسئول گروه کاری آتن در اتحادیه، روی امکان بازپرداخت بخشی از بدهی‌های یونان به کشورهای عضو مانند آلمان از راه تولید برق با به‌کارگیری انرژی خورشیدی کار کرده‌اند.
 
سایت خبری یوراکتیو (EurActiv) نوشته است که هیئت مدیره انرژی اتحادیه اروپا، ماموریت یافته است تا امکان‌ اجرایی شدن این پیشنهاد را مورد بررسی قرار دهد. این پیشنهاد تاکنون مورد استقبال کشورهای عضو اتحادیه قرارنگرفته است.
 
یک منبع عالیرتبه به یوراکتیو گفته است: «شمار زیادی از شرکت‌های آلمانی به این موضوع علاقه‌مندند، با این حال اگر تعداد زیادی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مایل باشند، به‌طور قطع این طرح با استقبال بیشتری نیز روبه‌رو خواهد شد.»
 
مارلین هولزنر سخنگوی «گون‌تر آتینگر»، تائید کرد که مذاکرات در این خصوص در جریان است: «یک گروه کاری مشخص در کمیسیون اروپا، متشکل از کار‌شناسان انرژی در حال بررسی امکان بهره‌گیری از انرژی، برای کمک به رشد اقتصادی یونان شده است. انرژی خورشیدی یکی از موضوعات بحث و بالابردن کارآیی انرژی نیز از دیگر مباحث است.»
 
قابلیت‌های موجود
 
مطالعات وزارت انرژی یونان نشان می‌دهد که این کشور نسبت به آلمان ۵۰ درصد تابش خورشیدی بیشتر دارد، اما با این وجود، ۸۰ درصد کمتر از آلمان، از این انرژی بهره‌ می‌گیرد.
 
اواسط اکتبر ۲۰۱۱ یک مقام بلندپایه اتحادیه اروپا که در یک نشست سیاستگذاری در بروکسل شرکت کرده بود به «یوراکتیو» گفت: «دلیلی ندارد که یونان نتواند از سرمایه‌گذاری درون‌مرزی روی انرژی خورشیدی یا صدور آن به سایر کشور‌ها استفاده کند.»
 
او در ادامه گفت: «اما این مسئله بستگی به این دارد که نخست کشورهای مورد نظر راغب باشند و یونانی‌ها نیز برنامه‌های ملیشان را در راستای استفاده از انرژی‌های تجدید شونده به کار بندند.»
 
این مقام بلندپایه در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفته است: «در آلمان، تقاضای زیادی برای انرژی وجود دارد. شاید با همکاری برخی از کشور‌ها، این طرح عملی شود. ما در این‌باره در حال گفت‌وگو با گروه کاری آتن هستیم. آن‌ها نیز کاملاً به این بحث علاقه‌مندند.
 
در اوایل ماه اکتبر، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اعلام کرد که سوبسید‌های بخش انرژی خورشیدی در آلمان باید کاهش یابد و به جای آن، ‌باید از کشورهایی نظیر یونان، انرژی پاک وارد کرد.
 
این تصمیم می‌تواند به سیاست کلی آلمان در جهت توقف استفاده از انرژی هسته‌ای کمک کند که به دنبال حادثه در نیروگاه اتمی فوکوشیما ژاپن، در پیش گرفته شد. به دنبال این پیشنهاد، وزیر اقتصاد آلمان فیلیپ راسلر همراه با ۶۰ تن از رهبران تجاری این کشور، با سفر به آتن به بررسی فرصت‌های سرما‌یه‌گذاری در یونان پرداختند.
 
وزیر اقتصاد آلمان به خبرگزاریZDF گفته است:» این وظیفه همه اروپایی‌هاست که به یونان کمک کنند تا این کشور بتواند از لحاظ اقتصادی روی پای خود بایستد. این امر برای ابراز همبستگی است. «او همچنین اضافه کرد:» ما می‌خواهیم که شرکت‌های آلمانی را به یونان ببریم.
 
بحران اقتصادی و نیاز به سرمایه‌ خارجی
 
یونان از سال ۲۰۱۰ دچار بحران اقتصادی است. بحرانی که کمک‌های چند میلیارد یورویی نیز نتوانسته هنوز رضایت سیستم بانکداری جهانی را تامین کند.
 
در اوایل ماه اکتبر، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان اعلام کرد که سوبسید‌های بخش انرژی خورشیدی در آلمان باید کاهش یابد و به جای آن، ‌باید از کشورهایی نظیر یونان، انرژی پاک وارد کرد.این تصمیم می‌تواند به سیاست کلی آلمان در جهت توقف استفاده از انرژی هسته‌ای کمک کند که به دنبال حادثه در نیروگاه اتمی فوکوشیما ژاپن، در پیش گرفته شد.
 
در ماه سپتامبر گذشته، آتن پروژه هلیوس (Project Helios) را معرفی کرد؛ پروژه‌ای خوش‌بینانه به منظور رشد پرشتاب تولید الکتریسته با استفاده از انرژی خورشیدی (از ۲۰۶ مگا وات به ۲. ۲ گیگا وات تا سال ۲۰۲۰ و سپس به ۱۰ گیگا وات تا سال ۲۰۵۰).
 
آتن امیدوار است این طرح بتواند تا سقف ۲۰ میلیارد یورو در کشور سرمایه جذب کند و بین ۳۰ تا ۶۰ هزار فرصت شغلی را فراهم آورد، اما نخست به نظر می‌رسد لازم باشد بر آنچه روزنامه یونانی  «Ekathimerini» موانع بوروکراسی و قانونی می‌نامد، فایق آید.
 
پل ونسان که ریاست شرکتDesertec Foundation را برعهده دارد معتقد است که این طرح، مشکلات احتمالی دیگری نیز دارد. او به یوراکتیو می‌گوید:« یونان خیلی تپه ماهوری است. از سویی دیگر زیرساخت‌های لازم برای اجرای این طرح، بسیار پرهزینه است و میزان اشعه خورشیدی در یونان، از جنوب اسپانیا کمتر است. »
 
او اضافه می‌کند که مکان اجرای این طرح در یونان نیز هنوز مشخص نشده است:« جایی که شرایط به حد کافی برای تجاری کردن پروژه، اتصال به شبکه برق و انتقال برق از نقطه A به نقطه B مناسب باشد.»
ونسان از پاسخ به این پرسش که آیا شرکت او در حال مذاکره با دولت یونان در زمینه سرمایه‌گذاری است یا خیر خودداری می‌کند. با این حال، شرکت یونانی« ترنر انرژی»به تازگی سهام این شرکت را که بیشتر در شمال آفریقا فعال شده خریداری کرده است.
 
یکی دیگر از شرکت‌های آمریکایی پیشرو در زمینه انرژی خورشیدی و فتوولتیک به نام First Solar می‌گوید در فکر سرمایه‌گذاری در یونان است. کریستوفر برگهارت، نایب رئیس این شرکت در گفت‌وگو با یوراکتیو می‌افزاید که دلیل این امر تا اندازه‌ای برمی‌گردد به این مسئله طرح» هلیوس «، آماده اجرا شدن است. »
 
 او می‌افزود:« مسئله اینجاست که یونان، مشکل مالی جدی دارد. بنابراین درخواست من از دولت‌های اروپایی این است که برای سرمایه‌گذاران، تضمین مالی فراهم کنند. چراکه این تضمین،‌‌ همان چیزی است که ما به آن نیاز داریم.»