اعتراض‌های سراسری در ایران به روز سوم کشیده شد و با تاریک‌شدن هوا نیز ادامه یافته است. در روزی که از سوی حکومت ایران «حماسه نهم دی» خوانده می‌شود، تظاهرات حکومتی کم‌رمق برگزار شد، اما اعتراض‌های مردمی شدت گرفت و علی‌رغم هشدار مقام‌های دولتی به تهران، پایتخت کشیده شد.

تظاهرات اعتراضی در زنجان، نهم دی

معترضان شنبه ۹ دی در شهرهای بسیاری به خیابان‌ها آمدند. تصاویر و ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی از اعتراض‌ها در تهران، کرمانشاه، شهرکرد، مشهد، تبریز، بندرعباس، اهواز، آمل، ایذه، اراک، زنجان، کرمان، لاهیجان، بهبهان، دورود، خرم‌آباد، گرگان، شیراز، ساوه، ملایر و هشتگرد حکایت دارند.

وقوع اعتراض در تمامی این شهرها از سوی مقام‌های رسمی تأیید نشده‌، اما برخورد با تظاهرکنندگان و دستگیری تعدادی از آنها در تهران از سوی رسانه‌های دولتی مخابره شده است.

بسیاری از شعارهایی که شنبه در اعتراض‌های سرتاسر کشور داده شد، علی خامنه‌ای، رهبر ایران را نیز هدف گرفتند. از جمله: «مرگ بر خامنه‌ای»، «سیدعلی ببخشید، وقتشه که بلندشید»، «مردم گدایی می‌کنه، آقای خدایی می‌کنه»، «خامنه‌ای قاتله، ولایتش باطله»، «این همه لشکر آمده، علیه رهبر آمده» و … همچنین تصاویر و بنرهای علی خامنه‌ای در چند شهر از جمله در خیابان آزادی تهران پایین کشیده شدند. برای نمونه:

در آمل:

در خیابان آزادی تهران:

در گرگان:

در هشتگرد:

در کاشان:

در ملایر:

شعارهای دیگری نیز بنیان نظام جمهوری اسلامی را هدف قرار دادند: «جمهوری اسلامی، نمی‌خوایم نمی‌خوایم»، «استقلال، آزادی، جمهوری ایرانی»، «رفراندوم، رفراندوم، اینه شعار مردم»، «اسلامو پله کردین، مردمو ذله کردین».

در کرمان:

در تهران، خیابان آزادی:

در خرم‌آباد:

سرکوب اعتراض‌ها نیز شنبه شدت گرفت. در دورود لرستان مردم محلی از تیراندازی به معترضان خبر دادند و ویدئویی ظاهراً مردمی را نشان می‌داد که پیکر تیرخورده‌ای را حمل می‌کنند.

پس از انتشار این ویدئو، عکس‌هایی نیز از پیکر بیجانی منتشر شده بود که چشم‌اش مورد اصابت گلوله واقع شده. ساختمان فرمانداری این شهر نیز به آتش کشیده شد.

رویدادهای شنبه از آن جهت نیز قابل توجه بود که مردم در شهرهای زیادی به اعتراضات سراسری ایران پیوستند. پلیس در همه جا با معترضان درگیر شده است.

در اراک ویدئویی مردم خشمگین را در حال تعقیب خودروی نیروی انتظامی نشان می‌دهد:

پس از آن ویدئوی دیگری از اراک منتشر شد که گفته می‌شد تصویر یک خودروی پلیس واژگون‌شده است:

در اهواز نیز معترضان مورد ضرب و شتم قرار گرفتند:

در بندرعباس جمعیت چشم‌گیری در خیابان حاضر شده بودند:

مسئله تلگرام

تلگرام به عنوان محبوب‌ترین شبکه اجتماعی ایرانیان نقش مهمی در فراهم‌آوردن امکان ارتباط بین معترضان داشته است.

روز جمعه محمدعلی موحدی کرمانی، امام جمعه موقت تهران خواستار سانسور اینترنت به شیوه‌ چین برای جلوگیری از بروز ناآرامی‌ها شد. شنبه نیز محمدجواد آذری جهرمی در پیامی توئیتری خطاب به پاول دوروف، رئیس تلگرام نوشت: « یک کانال تلگرامی در حال نفرت پراکنی است٬ مردم را تشویق می کند که از  کوکتل مولوتوف استفاده کنند٬ مسلح شوند و جامعه را نا آرام کنند. حالا زمانش رسیده که انتشار چنین تحریک‌هایی از تلگرام متوقف شود.»

رئیس تلگرام نیز در پاسخ او نوشت: «مقررات تلگرام هرگونه دعوت به خشونت را منع می‌کنند. اگر این مسئله تأیید شود، چنین کانال‌هایی را فارغ از اندازه و وابستگی سیاسی‌شان مسدود می‌کنیم.»

بیشتر بخوانید:


در همین زمینه