سفارت اسرائیل در قاهره از یوسف زیدان، اسلامشناس و نویسنده مصری به دلیل ایجاد بحث در جهان عرب درباره تقدس بیتالمقدس قدردانی کرد. زیدان در یک برنامه تلویزیونی که در مصر و چند کشور عربی دیگر پخش شد، این ادعا را در میان آورده بود که در جهان اسلام، بیتالمقدس نخستین بار دو قرن بعد از ظهور اسلام و در زمان امویه به عنوان یک شهر مقدس مطرح شده. او از تندروهای یهودی و مسلمان خواست، به آزادی مذهب و عقیده در بیتالمقدس احترام بگذارند و به این شهر به عنوان یک شهر جهانی که در انحصار هیچیک از ادیان ابراهیمی قرار ندارد احترام بگذارند.
یوسف زیدان، یک اسلامشناس و نویسنده مصریست که در زمینه تحقیق و ویرایش نسخههای خطی تخصص دارد. او که در اسکندریه متولد شده و تحصیلاتش در زمینه اسلامشناسی و تاریخ تصوف با عنایت به صوفیان قادریه را در این شهر به پایان رسانده، در سال ۲۰۰۸ با انتشار رمان «عزازیل» به شهرت رسید. در این اثر که جایزه بوکر عربی سال ۲۰۰۹ را از آن خود کرده، نویسنده به درگیری بین مسلمانان و مسیحیان در قرن پنجم میلادی در اسکندریه و حلب اشاره میکند.
زیدان یکشنبه گذشته در میزگرد تلویزیونی شبکه سی بی اس که در مصر و در جهان عرب بسیار پربازتاب بود این ادعا را در میان آورد که بیتالمقدس در اسلام یک شهر مقدس محسوب نمیشود و مسجدالاقصی هم که در نظر مسلمانان بعد از مکه و مدینه سومین مکان مقدس است، نخستین بار در زمان امویان توسعه پیدا کرد و به عنوان یک مکان مقدس مطرح شد. سفارت اسرائیل در قاهره با انتشار بیانیهای از این نویسنده و پژوهشگر مصری قدردانی کرده است:
«ما از سخنانی که یوسف زیدان، نویسنده و تاریخدان مصری درباره پیوند عمیق بین مسلمانان و یهودیان که پیشینه آن به دوران قبل از بعثت پیامبر اسلام میرسد خشنودیم و مانند او اعتقاد داریم که به دلیل رویکردهای افراطی و تعصبات مذهبیست که درگیری پایداری [بر سر بیتالمقدس] بین مسلمانان و یهودیان به وجود آمده است. ما هم مانند این نویسنده مصری معتقدیم که نفرتپراکنی در هر دو سوی این درگیری میبایست به پایان برسد.در اینصورت هم مصریها و هم اسرائیلیها از همکاری متقابل سود میبرند.»
یوسف زیدان در میزگرد تلویزیونی شبکه سی بی اس این ادعا را در میان آورد که تا زمان امویه، مسجدالاقصی همان مسجدالحرام در نزدیکی کعبه بوده و کلمه بیتالمقدس هم تا زمان خلافت امویه در متون تاریخی به شکل کنونی مطرح نمیشود. به گفته او در زمان امویه بود که بیتالمقدس به لحاظ سیاسی برای خلافت اسلامی اهمیت یافت و به همین جهت هم دو حاکم بنیامیه، یعنی عبدالملکبن مروان و فرزند او ولیدبن عبدالملک در صدد توسعه مسجدالاقصی برآمدند.
زیدان در این میزگرد تلویزیونی به این موضوع اشاره کرد که تنها راه برقراری صلح این است که بیتالمقدس به عنوان شهری که به همه مذاهب ابراهیمی تعلق دارد به رسمیت شناخته شود و مسلمانان و یهودیان و مسیحیان بتوانند در این شهر آزادانه به مذهبشان عمل کنند.
او سیاستمداران و روشنفکران تندرو یهودی و مسلمان را متهم کرد که به بهانه بیتالمقدس در صدد نفرتپراکنی و آتشافروزیاند و هزاران نفر تاکنون در این آتشافروزیها جان خود را از دست دادهاند.
رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه ۶ دسامبر / ۱۵ آذر بیتالمقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل بهرسمیت شناخت. تصمیم ترامپ با واکنشهای گسترده منفی در جهان روبهرو شد و در مناطق فلسطینی اعتراضات خشونتباری در پی داشت. در این درگیریها تاکنون ۲۹ نفر کشته و ۲۹۰۰ نفر مجروح شدهاند.
هفته گذشته مجمع عمومی سازمان ملل با صدر قطعنامهای با تصمیم ترامپ مخالفت کرد. قطعنامه سازمان ملل اما الزامآور نیست.
اسماعیل هنیه، رهبر حماس در سخنانی که سهشنبه ۲۶ دسامبر ایراد کرد هشدار داد که ایالات متحده آمریکا در نظر دارد شهر ابودیس در شرق بیتالمقدس را به عنوان پایتخت فلسطین پیشنهاد دهد و مذاکرات صلح بر اساس راه حل دو کشور را بر این اساس پیش ببرد.
بیشتر بخوانید: