رئیس جمهور آمریکا در سخنانی که جمعه ۱۳ اکتبر ایراد کرد، اعلام کرد که ایران «روح برجام را نقض کرده» و به همین جهت ارزیابی برجام را به کنگره آمریکا سپرد و مهلتی ۶۰ روزه هم برای تصمیمگیری درباره توافق هستهای و بازگرداندن تحریمها علیه ایران تعیین کرد. چهارشنبه ۱۳ دسامبر این مهلت به سر آمد. کاخ سفید اعلام کرده که فعلاً توافق هستهای به طور موقت بدون تغییر باقی خواهد ماند.
منابع نزدیک به کنگره میگویند که قانونگذاران آمریکایی بدون هیچ اقدامی از ضربالاجل تعیین شده توسط دونالد ترامپ عبور خواهند کرد و در حال حاضر هیچ برنامهای برای اعمال مجدد تحریمها علیه ایران به دلیل برنامه هستهایاش ندارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید گفته است دولت ترامپ از مجلس نمایندگان آمریکا نخواسته که تحریمهای اقتصادی علیه ایران مجدداً اعمال شوند. اما با اینحال «قدمهای امیدبخشی» برای بر هم زدن توافق هستهای و از میان برداشتن مشکلات موجود برداشته است.
بعد از ورود ترامپ به کاخ سفید نگرانی درباره سرنوشت برجام بالا گرفت. بارها گفته شد که ترامپ میخواهد قرارداد را پاره کند و آمریکا را از آن خارج سازد. اما باز با پشتیبانی نسبی در خود آمریکا، پشتیبانی عمومی در ایران و این واقعیت که علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی و جناح تندرو بدیلی در برابر آن جز شعار دادن نداشتند، و همچنین پشتیبانی پنج کشور از گروه کشورهای ششگانه طرف مذاکرات با ایران − یعنی چین، روسیه، بریتانیا، فرانسه و آلمان – برجام توانست پابرجا بماند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران به توافق هستهای را تأیید کرد و رایزنیهای فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سفر او به واشنگتن و دیدارش با قانونگذاران آمریکایی هم بیتأثیر نبود.
اکنون که مهلت ۶۰ روزه ترامپ به کنگره به پایان رسیده، رئیس جمهور آمریکا ۹۰ روز فرصت دارد که معافیت ایران از تحریم را امضاء کند. سپس یک مهلت ۱۲۰ روزه آغاز میشود. به یک معنا: تا اطلاع ثانوی که هنوز معلوم نیست کِی و به چه خاطر خواهد بود، همه ناچارند به توافق هستهای تن دهند.
همزمان با این تحولات تد پو و ایلنا روز-لتینن، دو نماینده جمهوریخواه کنگره ایران را متهم کردهاند که در زمینههای اقتصادی، نظامی و ترابری از انصارالله یمن پشتیبانی میکند. این دو نماینده جمهوریخواه طرحی برای تحریم ایران پیشنهاد دادهاند:
«آشوب فزاینده در یمن، نمونهای دیگر از نقش مخرب ایران در خاورمیانه است. مقامهای ایران باید بهخاطر آشفتگی و جنگی که در یمن بدان دامن زدهاند، پاسخگو شوند.»
بیشتر بخوانید: