گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای تجارت برده در لیبی را محکوم کردند و از دولت این کشور و جامعه جهانی خواستند تا با این پدیده مقابله کنند.
در لیبی صدها پناهجوی آفریقایی هر هفته در بازارهای این کشور خرید و فروش میشوند. گروهی از کارشناسان سازمان ملل در زمینه حقوق بشر در اینباره بیانیهای در روز پنجشنبه ۳۰ نوامبر / ۱۰ آذر صادر و نسبت به آن اعتراض کردند.
این گروه از فعالان حقوق بشر از دولت لیبی خواستند تا «تدابیر لازم» برای پایان دادن به این اقدامات غیرانسانی اتخاذ کند.
در این بیانیه آمده است: «از دیدن تصاویری که مهاجران را بهعنوان کالا بهحراج میگذارند و بازار آفریقاییهای بردهای که بهتازگی جمعآوری شدهاند، بهشدت منقلب شدیم.»
موضوع بردهداری جدید در لیبی در روزهای اخیر توجه جهانیان را بهخود جلب کرده است. چندی پیش مستند شبکه سیانان آمریکا با دوربین مخفی بازار فروش برده در لیبی و حراج آنها را نشان داد. در این مستند مردان جوان و قوی به قیمت پایه ۴۰۰ دلار به حراج گذاشته میشدند.
سازمان بینالمللی مهاجرت نیز در گزارش ماه آوریل خود از خرید و فروش پناهجویان و مهاجران آفریقایی در لیبی، توسط قاچاقچیان انسان و شبهنظامیان خبر داده بود.
فعالان حقوق بشر در بیانیه خود گفتهاند: «اکنون روشن شده است که بردهداری واقعیتی ننگین در لیبیست. این خرید و فروشها یادآور یکی از تاریکترین فصلهای تاریخ بشر است، زمانی که میلیونها آفريقایی ربوده شده، به بردگی کشیده شدند، معامله شدند و به حراج گذاشته شدند.»
در میان امضاکنندگان این بیانیه نام شخصیتهایی همچون اورمیلا بهولا (گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اشکال معاصر بردهداری) فلیپه گونزالس مورالس (گزارشگر ویژه در امور حقوق بشر مهاجران) ماریا گرازیا گیامارینارو (گزارشگر ویژه در امور قاچاق انسان) و دیگر کارشناسان حقوق بشر و مسائل اقلیتها دیده میشود.
آنها بخشی از نهادهای ویژه شورای حقوق بشر، بزرگترین ارگان کارشناسان مستقل در نظام حقوق بشری سازمان ملل را تشکیل میدهند.
بیانیه آنها ضمن درخواست آزادی فوری همه کسانی که به بردگی کشیده شدهاند، دولت لیبی و جامعه جهانی را فراخوانده است تا «اقدامات فوری و قاطع برای پایان بخشیدن به این جنایت» انجام دهند: «ضروری است که مقامات فوراً قربانیان این جنایات وحشتناک را پیدا کنند و نجات دهند و لیبی عاملان آن را دستگیر کند.»
بهگفته آنها، پناهجویان در لیبی «در معرض خطر نقض جدی حقوق بشر، مانند بردگی، کار اجباری، قاچاق انسان، بازداشت خودسرانه و نامحدود، استثمار و اخاذی، تجاوز جنسی، شکنجه و حتی مرگ، قرار دارند.»
بر اساس آمار سازمان ملل حدود ۷۰۰ هزار پناهجو در لیبی بهسر میبرند. لیبی یکی از گذرگاههای اصلی پناهجویان برای رسیدن به اروپاست. پناهجویان از کشورهای غنا، نیجریه، کامرون، زامبیا، سنگال، گامبیا و سودان تلاش میکنند از راه لیبی خود را به اروپا برسانند. در سه سال گذشته بیش از ۱۵۰ هزار پناهجوی آفریقایی در مسیر لیبی به اروپا جان خود را از دست دادهاند.
یک قاچاقچی انسان به شبکه الجزیره گفته است که بسیاری از پناهجویان برده بازداشت میشوند تا از آنها اخاذی کنند و یا آنها را به فحشا و استثمار جنسی وادار کنند تا بتوانند با مبالغ آن مزد آدمربایان و قاچاقچیان خود را بپردازند.
برخی دیگر نیز یا توسط قاچاقچیان کشته میشوند، یا در بیابانها از تشنگی میمیرند و یا در سانحه خودروهای حامل پناهجویان جان میبازند.
سفیر لیبی در سازمان ملل گفته است که گزارشهای مربوط به خرید و فروش پناهجویان بهعنوان برده مورد بررسی کامل قرار خواهد گرفت.
بیشتر بخوانید: