رئیس جمهور لبنان می‌گوید حزب‌الله لبنان یک گروه تروریستی نیست و از این کشور در برابر اسرائیل دفاع می‌کند. به همین جهت لبنان حاضر نیست با کشورهایی که بخشی از ارتش این کشور را به تروریسم متهم می‌کنند گفت‌وگو کند. رئیس اتحادیه عرب اما در پاسخ می‌گوید بحث فقط بر سر دخالت حزب‌الله لبنان در کشورهای عربی‌ست.

میشل عون، رئیس‌جمهوری لبنان
میشل عون، رئیس‌جمهور لبنان

احمد ابوالعیط، دبیر کل اتحادیه عرب و میشل عون، رئیس جمهور لبنان دوشنبه ۲۰ نوامبر با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. بعد از این دیدار، دفتر رئیس جمهور لبنان اعلام کرده است:

«خطری که از سوی اسرائیل، لبنان را تهدید می‌کند همچنان ادامه دارد و به همین جهت این حق لبنان است که در برابر اسرائیل و نقشه‌های این کشور با هر وسیله‌ای مقاومت کند.»

عربستان سعودی و متحدانش حزب‌الله لبنان را به تروریسم و حمایت از از انصارالله یمن و دخالت در امور داخلی سوریه متهم می‌کنند و خواهان خلع سلاح حزب‌الله لبنان‌اند. بعد از آنکه حوثی‌های یمن دو هفته پیش یک موشک بالستیک به سوی ریاض پرتاب کردند، نه تنها تنش بین عربستان سعودی و ایران وارد مرحله تازه‌ای شد، بلکه تلاش‌های عربستان سعودی و متحدانش برای خلع سلاح حزب‌الله لبنان نیز بالا گرفت. استعفای سعد حریری، رهبر حزب المستقبل در سفرش به ریاض در اعتراض به دخالت‌های حزب‌الله لبنان در امور دولت، بخشی از این ماجراست. اتحادیه عرب شامگاه گذشته در اجلاس فوق‌العاده قاهره با عربستان سعودی اعلام همبستگی کرد. سفر احمد ابوالعیط به لبنان و دیدار و گفت‌وگوی او با میشل عون در بیروت بعد از صدور بیانیه پایانی اجلاس اتحادیه عرب انجام شد.

رئیس جمهور لبنان بعد از دیدار با رئیس اتحادیه عرب گفته است:

«لبنان نمی‌تواند پیشنهاد کشورهایی را بپذیرد که ادعا می‌کنند بخشی از نیروهای مسلح لبنان فعالیت‌های تروریستی انجام می‌دهند.»

احمد ابوالعیط، رئیس اتحادیه عرب در بیروت در پاسخ به رئیس جمهور لبنان گفته است:

«ما لبنان را به حمایت از تروریسم متهم نکردیم. خواهش ما از دولت لبنان این است که با یکی از متحدانش گفت‌وگو کند و متحد خود را قانع کند که از دخالت در کشورهای عربی بپرهیزد.وگرنه همه ما با وضع ویژه لبنان آشنایی داریم.»

احمد ابوالعیط، دبیر کل اتحادیه عرب روز گذشته در سخنانی در اجلاس قاهره ایران را به فتنه نفرت‌افکنی و دشمنی آشکار با کشورهای عربی به ویژه عربستان سعودی متهم کرده بود. اتحادیه عرب در بیانیه پایانی اجلاس قاهره نه تنها با عربستان سعودی اعلام همبستگی کرده، بلکه از شورای امنیت سازمان ملل هم خواسته است که برنامه موشکی ایران را در دستور کار قرار دهد.

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به بیانیه پایانی اتحادیه عرب در اجلاس قاهره، دوشنبه ۲۰ نوامبر/ ۲۹ آبان گفته است:

«راه حل مشکلات جاری در منطقه که بخش عمده آن نتیجه سیاست‌های “عقیم” عربستان سعودی است، صدور بیانیه‌های “فاقد ارزش” نیست بلکه راه حل، دست برداشتن از دنباله‌روی از سیاست‌های “رژیم صهیونیستی” [اسرائیل] است.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران تلویحاً به گفته‌های یووال اشتاینیتز، وزیر انرژی اسرائیل اشاره می‌کند که همزمان با برگزاری اجلاس اتحادیه عرب در قاهره ادعا کرده بود که دولت اسرائیل و عربستان سعودی برای مقابله با ایران با یکدیگر روابط محرمانه دارند.

سعد حریری، رهبر حزب المستقبل که از شنبه گذشته در پاریس به سر می‌برد قرار بود به قاهره سفر کند. اما سفر او به تأخیر افتاد. گفته می‌شد که حریری به کویت نیز سفر خواهد کرد اما وزارت خارجه کویت نیز چنین سفری را تکذیب کرده است.

بیشتر بخوانید: