میشل عون، رئیس جمهور لبنان میگوید وحدت ملی در لبنان باعث شد کشورهای جهان بر حمایت خود از ثبات سیاسی و امنیتی لبنان تأکید کنند و به این ترتیب زمینههای بازگشت سعد حریری به لبنان فراهم شود.
بهگزارش رویترز، منابع آگاه در لبنان روز دوشنبه ۱۳ نوامبر / ۲۲ آبان اعلام کردند که میشل عون در اینباره گفته است که سعد حریری، «تمام درها را باز گذاشته است، از جمله امکان پس گرفتن استعفایش را.»
رئیس جمهور لبنان که استعفای حریری را نپذیرفته، همچنین گفته است که «کارزار ملی و دیپلماتیک» برای دستیابی به بازگشت نخستوزیر به لبنان نتایج مثبتی داشته است:
«کمپین بازگشت حریری از عربستان نتایج مثبتی داشته. از اینکه شنیدم حریری گفت به زودی به کشور بازمیگردد خوشحال شدم.»
سعد حریری یک هفته پس از استعفا، یکشنبه ۱۲ نوامبر / ۲۱ آبان در گفتوگویی با شبکه لبنانی «المستقبل» اعلام کرد که «به زودی به وطن» بازخواهد گشت. او گفت با اراده خودش در عربستان بهسر میبرد و اگر بخواهد هر لحظه میتواند این کشور را ترک کند.
حریری در این مصاحبه بار دیگر اتهاماتی را به ایران و حزبالله لبنان وارد کرد و تأکید کرد «تهران در امور جهان عرب دخالت میکند و این چیزی است که باید خاتمه بیابد».
میشل عون، رئیس جمهور لبنان کمی پیش از این مصاحبه اعلام کرده بود که نباید به حرفهایی که حریری زده اطمینان کرد، چرا که ممکن است او این سخنان را آزادانه و به اختیار خودش بیان نکرده باشد.
او روز دوشنبه در صفحه توئیتر خود نیز نوشت که از خبر بازگشت سعد حریری خوشحال شده و «وحدت ملی در لبنان باعث شد کشورهای جهان برحمایت خود از ثبات سیاسی و امنیتی لبنان تأکید کنند».
سررت بإعلان الرئيس الحريري عن قرب عودته الى لبنان، وعندها سنطّلع منه على كافة الظروف والمواضيع والهواجس التي تحتاج الى معالجة.
— General Michel Aoun (@General_Aoun) 13. November 2017
رئیس جمهور لبنان همچنین نوشت که پس از بازگشت حریری به لبنان در جریان تمامی شرایط و موضوعات و نگرانیهای موجود قرار خواهد گرفت.
سعد حریری شنبه ۴ نوامبر / ۱۳ آبان در سفرش به ریاض به طور غیرمنتظره از طریق تلویزیون عربستان سعودی استعفای خود را از سمت نخستوزیری لبنان اعلام کرد. او گفته بود به دلیل دخالت حزبالله لبنان و ایران در کار دولت استعفا میدهد.
حریری گفته بود از یک اقدام تروزیستی در کشورش واهمه دارد. رفیق حریری پدر او و نخستوزیر سابق لبنان نیز در سال ۲۰۰۵ در یک اقدام تروریستی در بیروت کشته شد.
نخستوزیر لبنان در متن استعفای خود هشدار داده بود که به دلیل دخالتهای حزبالله لبنان، گروه شیعه مورد حمایت ایران و بخشی از دولت ائتلافی لبنان، در یمن و بحرین، کشورش ممکن است از سوی کشورهای عربی تحت تحریمهای اقتصادی قرار گیرد. او همچنین به کمکهای حزبالله لبنان به شیعیان یمن و رژیم بشار اسد در سوریه نیز اشاره کرد.
بحران بین عربستان سعودی و لبنان بهعنوان بخشی از جنگ نیابتی بین ایران، قدرت شیعه و عربستان سعودی، قدرت سنی در منطقه ارزیابی میشود.
بهگفته مقامهای سعودی، حریری استعفا داده است زیرا که حزبالله مورد حمایت ایران دست بالا را در نظام سیاسی لبنان دارد. حزبالله هم ریاض را متهم میکند که برای بیثبات کردن لبنان حریری را وادار به استعفا کرده است.
روز دوشنبه بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی در امور داخلی لبنان دخالت نمیکند.
قاسمی گفت ایران امیدوار است که «با توجه به سخنان دیشب حریری، او هرچه زودتر باید به لبنان برگردد و مراحل قانونی استعفا را در کشور لبنان انجام دهد.»
بیشتر بخوانید: