خبرگزاری «رویترز» در گزارشی اختصاصی درباره استعفای سعد حریری، نخستوزیر لبنان در ریاض مدعی شد که عربستان سعودی به دلیل سازش حریری با حزبالله از او ناراضی بود.
رویترز استعفای حریری را استعفایی اجباری و تحت فرمان عربستان سعودی تصویر کرده است. سعد حریری شنبه ۴ نوامبر/ ۱۳ آبان در سفرش به ریاض به طور غیرمنتظره از طریق تلویزیون عربستان سعودی استعفای خود را از سمت نخستوزیری لبنان اعلام کرد. او گفته بود به دلیل دخالت حزبالله لبنان و ایران در کار دولت استعفا میدهد.
از آن زمان تاکنون هیچ نشانهای از حریری مشاهده نشده است. برخی مقامهای لبنان از بازداشت او سخن گفتهاند و برخی ادعا کردهاند که او «گروگان» عربستان است.
ریاض این اتهامها را رد کرده و گفته حریری آزاد است.
غافلگیری حریری از لحظه ورود به عربستان
به گفته منابع نزدیک به نخستوزیر لبنان، وقتی سعد حریری آخر هفته گذشته برای بازدید از عربستان وارد ریاض شد، استقبال رسمی از او صورت نگرفت و شاهزادهها و وزرای عربستان برای استقبال او برخلاف عرف رایج در استقبال از یک مقام خارجی در فرودگاه حاضر نبودند. تلفن همراه سعد حریری پس از ورود او ضبط شد و او روز بعد «وادار شد» از طریق تلویزیون دولتی عربستان اعلام استعفاء کند.
حریری طی یک تماس تلفنی، پنجشنبه دوم نوامبر برای ملاقات با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان به این کشور فراخوانده شده بود.
مقامهای دولتی لبنان گفتهاند که وقتی حریری جمعه به عربستان میرفت، قرار بود تا بقیه بحثهای دولتی دوشنبه هفته بعد از آن پی گرفته شود. او به دستیاران خود گفته که یکشنبه در شرمالشیخ به دیدار عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهوری کنونی مصر خواهد رفت.
سعد حریری اما شنبه صبح برای ملاقات با محمد بن سلمان، ولیعهد جوان سعودی فراخوانده میشود، چندین ساعت پشت درهای اتاق او منتظر ورود میماند و نهایتاً متن سخنرانی استعفا را به او تحویل میدهند.
-
بیشتر بخوانید: رئیسجمهور لبنان: ریاض دلیل بازنگشتن حریری را مشخص کند
مشکل حزبالله
منابع نزدیک به حریری به رویترز گفته اند که عربستان سعودی به این نتیجه رسیده بود که سعد حریری باید از قدرت برود، زیرا برای مقابله با گروه شیعی حزبالله تمایلی از خود نشان نمیدهد. حزبالله تحت حمایت ایران است.
به گفته منابع نزدیک به حریری، او همواره به مقامهای ریاض میگفته که باید برای حفظ ثبات لبنان نوعی همکاری با حزبالله را حفظ کرد و از مقابله با این گروه اجتناب کرد.
حزبالله لبنان ۲۰ هزار سرباز تماموقت، ۲۵ هزار سرباز ذخیره و حدود ۱۰۰ هزار انواع موشک را در اختیار دارد. این گروه هم به عنوان حزبی سیاسی در پارلمان و دولت حاضر است و هم شاخه نظامی خود را حفظ کرده است.
بهاء حریری هم در عربستان است
چندین منبع لبنانی نیز تمایل عربستان برای جانشینی بهاء حریری، برادر سعد به جای او را تأیید کردهاند. پیش از این روزنامه فرانسوی «فیگارو» این مطلب را منتشر کرده بود.
بر اساس اطلاعات منابع لبنانی، بهاء حریری در عربستان به سر میبرد و ریاض از خانواده حریری خواسته بود که برای بیعت با او به آنجا سفر کنند. خانواده حریری اما امتناع کردهاست.
سعد حریری، همچون پدرش رفیق حریری که ۲۰۰۵ ترور شد، از متحدان قدیمی عربستان محسوب میشود. خانواده حریری از طریق فعالیتهای تجاری و اقتصادیشان در عربستان ثروتمند شده اند.
بیعت!!!!!! الان که این سعودی اینقدر عقب مونده اس ببینین در صدر اسلام مردمان اون خطه چگونه بودند اونوقت برخی اقوام این منطقه امیدوارن دستنشونده اینها باشن.
علی / 12 November 2017