در پی استعفای نخست‌وزیر لبنان، اتحادیه اروپا و آمریکا موضعی مخالف با عربستان سعودی گرفتند و حمایت خود را از لبنان اعلام کردند. عربستان سعودی لبنان را به‌دلیل حضور گروه حزب‌الله در آن، متهم به اعلان جنگ کرده بود.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان و یکی از متحدان حزب‌الله
میشل عون، رئیس جمهور لبنان

به‌گزارش خبرگزاری رویترز، بیانیه‌های حمایت سفیران اتحادیه اروپا و آمریکا در لبنان که روز چهارشنبه ۸ نوامبر / ۱۷ آبان منتشر شده‌اند لحن متفاوتی در ارتباط با عربستان سعودی به عنوان یکی از متحدان خود در منطقه خاورمیانه به کار بسته‌اند. در نظر عربستان سعودی لبنان با حزب‌الله مورد حمایت ایران یکی‌ست و اعلام کرده این کشور را دشمن خود می‌داند.

سفیر آمریکا در لبنان روز چهارشنبه در دیدار با ژنرال ژوزف عون، فرمانده کل ارتش لبنان گفت که ایالات متحده ، «به لبنانی باثبات، امن، دموکراتیک و موفق متعهد می‌ماند.»

در این جلسه پرداخت ۴۲,۹ میلیون دلار کمک مالی آمریکا به عملیات مرزی ارتش لبنان اعلام شد. لبنان یکی از دریافت‌کنندگان اصلی کمک نظامی آمریکا است.

روز گذشته، سه‌شنبه ۷ نوامبر / ۱۶ آبان، وزارت خارجه آمریکا گفته بود که لبنان شریک قوی ایالات متحده است. هدر نورت، سخنگوی دولت گفت: «آمریکا از هر نظر از نهادهای مشروع در دولت لبنان حمایت می‌کند.»

او افزود: «ما انتظار داریم تمام اعضای جامعه بین‌المللی به‌طور کامل به این نهاد‌ها، حاکمیت و استقلال سیاسی لبنان احترام بگذارند.»

سفیران اتحادیه اروپا در لبنان نیز در بیانیه‌ای «حمایت قوی خود را از وحدت، ثبات، حاکمیت و امنیت لبنان و مردم آن» اعلام کردند.

لبنان به‌دلیل استعفای سعد حریری، نخست‌وزیر که از هم‌پیمانان عربستان سعودی است، به یک بحران سیاسی ژرف دچار شده. حریری در سفر خود به عربستان سعودی استعفا داد و دلیل این اقدام را مداخله حزب‌الله لبنان و ایران در امور دولت لبنان و جهان عرب عنوان کرد. حزب‌الله لبنان می‌گویند عربستان سعودی سعد حریری را وادار به استعفا کرده.

عربستان سعودی گزارش‌های منتشرشده مبنی بر آن‌که ریاض حریری را تحت بازداشت خانگی قرار داده، رد کرده است.

این بحران، دامنه جنگ نیابتی ایران و عربستان را از یمن و سوریه، به لبنان کشانده است.

به سبب این بحران سیاسی اعتماد بازار به دولتِ بدهکار لبنان نیز کاهش یافته. فروش اوراق قرضه لبنان در روز چهارشنبه برای سومین روز ادامه داشت و برخی از آن‌ها به پایین‌ترین سطح خود رسیدند.=

از سوی دیگر لبنان کمک‌هایی قابل توجه را از غرب برای کاهش فشار ناشی از میزبانی ۱.۵ میلیون پناهنده سوری دریافت کرده است، این تعداد پناهنده حدود ۲۵ درصد جمعیت لبنان است.

حزب‌الله لبنان که توسط سپاه پاسداران در سال ۱۹۸۲ راه‌اندازی شده است، قدرتمند‌ترین گروه در لبنان است و نفوذ زیادی در دولت این کشور دارد.

دامنه نفوذ حزب‌الله در سال‌های اخیر فراتر از مرزهای لبنان گسترش پیدا کرده و در جنگ داخلی سوریه نیز طرف بشار اسد را گرفتند.

حزب‌الله و دولت لبنان به اتهامات ثامر السبهان، وزیر مشاور در امور خلیج (فارس) عربستان که گفته بود لبنان به دلیل حضور حزب‌الله، به عربستان اعلان جنگ داده، تاکنون پاسخ نداده‌اند.

میشل عون، رئیس جمهور لبنان و یکی از متحدان حزب‌الله که سال گذشته به قدرت رسید، از پذیرش استعفای حریری خودداری کرده و گفته است که ابتدا نخست‌وزیر مستعفی می‌بایست به لبنان بازگردد و با او ملاقات کند.

رسانه‌های لبنان گزارش داده‌اند که عون گفته است امنیت و اقتصاد لبنان پایدار بوده و رئیس جمهور همچنان حریری را به‌عنوان نخست‌وزیر می‌شناسد. نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان نیز گفته است که دولت ائتلافی تحت رهبری حریری همچنان به کار خود ادامه می‌دهد.

بیشتر بخوانید: