رحیم میدانی، معاون وزارت نیرو میگوید در حال حاضر وضعیت دریاچه خوب نیست و سطح آب کاهش پیدا کرده است.
این مقام ارشد وزارت نیرو به خبرگزاری کار ایران گفت: «چنانچه پیشبینی شود که مجدداً بارش کمی داشته باشیم تنها راه این است که با کشاورزان وارد مذاکره شده، خسارت بدهیم و آب را به دریاچه منتقل کنیم».
کشاورزی یکی از عوامل اصلی کاهش دریاچه ارومیه معرفی میشود.
وزارت نیرو پیش از این احیای دریاچه ارومیه را در گرو کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب کشاورزی دانسته بود.
تنها در طول یک دهه، کشاورزی در حوزه دریاچه ارمیه به سه برابر افزایش یافت. گسترش فزاینده کشاورزی نیز تقاضا برای آبیاری را بالا برد و درنتیجه سطح آبهای زیرزمینی به غایت کاهش یافت. در همین دوره میزان بارش کاهش یافت و درجه حرارت نیز به اوج خود رسید.
بنابر برآورد ستاد احیای دریاچه، «تمام مشکلات از سال آبی ۷۷-۱۳۷۶ آغاز شد و خشکسالی از مصرف بیرویه منابع آب حوضه پردهبرداری کرد».
پسرفت برنامه احیای دریاچه ارومیه
مقامات ایران تصدیق میکنند که وضعیت دریاچه ارومیه در سال ۱۳۹۶ مناسب نبوده است و تراز آب دریاچه مجدداً روند نزولی در پیش گرفته است.
یکم مهرماه جاری، علی حاجی مرادی، مسئول سیاستگذاری ستاد احیای دریاچه ارومیه گفته بود که تراز این دریاچه در شهریورماه امسال ۲۰ سانتیمتر کمتر از مدت مشابه در سال گذشته است. او وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را «نگرانکننده» خوانده بود.
۲۶ مهرماه امسال، عیسی کلانتری رئیس جدید سازمان حفاظت محیط زیست، کاهش ۳۸ درصدی بارشهای حوزه دریاچه ارومیه نسبت به سال قبل را عامل کاهش آب دریاچه دانسته بود.
بیش از ۸۰ درصد از مساحت کل دریاچه ارومیه طی دو دهه گذشته کاهش یافته و به کمترین میزان سطح وسعت خود رسیده است. بنابر طرح دولت ایران قرار بود دریاچه ارومیه در سال ۱۳۰۲ احیا شود اما بنابر آخرین گزارشها زمان احیای کامل این دریاچه سال ۱۴۰۳، یعنی یکسال دیرتر از برنامه پیشبینی شده اعلام شد.
حسن روحانی، روحانی احیای بخشی از دریاچه ارومیه را از اصلیترین برنامهها و دستاوردهای خود خوانده بود. او در سال ۱۳۹۲ نخستین جلسه هیأت دولت را به موضوع دریاچه ارومیه اختصاص داده بود.
در همین زمینه