وزارت علوم پس از آن که در سال‌های گذشته گروهی از استادان باتجربه دانشگاه‌ها را که با سياست‌های وزارت علوم هم‌راه نبودند اخراج کرد، اعلام کرده است که هفت هزار عضو هیأت علمی جذب خواهد کرد.

اين وزارتخانه آن‌گونه که وزير علوم و معاونان آن می‌گويند در جذب اعضای هیأت علمی سياست‌های تازه‌ای در پيش گرفته و در نظر دارد تا اعضای جديد هیأت علمی را از ميان افراد هم‌فکر و هم‌راه با سياست‌های دولت جذب کند.

در همين راستا کامران دانشجو، وزير علوم، در جمع دانشگاهيان اردبيل گفته است که در گزينش استادان دانشگاه و اعضای هیأت علمی، “بومی‌گزينی” اولويت اجرايی دارد.

اين سياست جديد وزارت علوم در شرايطی اعلام می‌شود که دانشجويان و متقاضيان ورود به دانشگاه‌ها هم‌چنان از اجرايی‌شدن آيين‌نامه بومی‌گزينی در کنکور سراسری ناراضی هستند اما کامران دانشجو اعلام کرده است که اين شيوه در پذيرش اعضای هیأت علمی هم اجرايی خواهد شد. او با بيان اين که می‌دانيم برخی از افراد به اين طرح اعتراض خواهند کرد، گفته است: “تجربه قبلی ما نشان داده که اين طرح بازدهی دانشجويان و اساتيد را بالا خواهد برد.”

محمدرضا مردانی، رئيس مرکز جذب اعضای هیأت علمی وزارت علوم: ۲۵۰۰ نفر از سوی بنياد شهيد و ايثارگران به هیأت جذب اعضای علمی معرفی شده‌اند

وزير علوم پيش از اين به خبرگزاری فارس گفته بود: “تا پايان سال ۹۰ وزارت علوم هفت هزار عضو هیأت علمی جذب خواهد کرد.” بر اساس اعلام کامران دانشجو تاکنون چهار هزار عضو هیأت علمی در دانشگاه‌های کشور جذب شده‌اند.

وزارت علوم چندی پيش با صدور اطلاعيه‌ای برای جذب اعضای هیأت علمی فراخوان داد. بر اساس فراخوان وزارت علوم دارندگان مدرک کارشناسی هم می‌توانند به عضويت هیأت علمی در آيند. بر پايه اعلام وزارت علوم اعضای جديد هیأت علمی افزون بر شرط‌هايی چون اعتقاد به اديان رسمی کشور، تابعيت جمهوری اسلامی ايران و التزام عملی به احکام اسلامی بايد “تعهد به قانون اساسی، اصل ولايت فقيه و التزام به فرامين رهبری” و “وفاداری به نظام جمهوری اسلامی، اعتقاد به کارايی نظام و مردم‌سالاری دينی و پرهيز از وارد کردن خطوط سياسی ناسازگار در حوزه فعاليت‌های علمی” را نيز دارا باشند.

اعضای جديد هیأت علمی از کجا می‌آيند

وزارت علوم در سال‌های گذشته به بهانه بازنشستگی استادان، گروهی از اساتيد باسابقه دانشگاه‌های مختلف را اخراج و اعلام کرد که قصد دارد جوانان فارغ‌التحصيل را جذب هیأت‌های علمی کند. در همين راستا محمدرضا مردانی، رئيس مرکز جذب اعضای هیأت علمی وزارت علوم، در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر از جذب نيروهای ارزشی، ايثارگران و خانواده شهدا در هیأت‌های علمی خبر داد. به‌گفته مردانی ۲۵۰۰ نفر از سوی بنياد شهيد و ايثارگران به هیأت جذب اعضای علمی معرفی شده‌اند.

او گفته است: “از ابتدای تشکيل مرکز جذب هیأت علمی در وزارت علوم نگاه اين بود که چگونه بتوانيم ايثارگران و نيروهای ارزشی که دارای حداقل‌ها يا ميانگين امتيازات لازم برای حضور در مجموعه‌های اعضای هیأت علمی هستند را اولويت دهيم و آن‌ها را در فضای دانشگاه قرار دهيم تا به برکت حضور ايثارگران، جان‌بازان، رزمندگان دفاع مقدس، آزادگان و فرزندان شهدا در دانشگاه، جوانان را در مسيری که انقلاب بايد طی کند بيمه کنيم.”

سهراب صلاحی، رئيس سازمان بسيج استادان کشور: اين سازمان قصد دارد تا پايان برنامه پنجم توسعه ۳۵ هزار عضو هیأت علمی در دانشگاه‌ها جذب بسيج استادان کند

رئيس مرکز جذب هیأت علمی وزارت علوم اعلام کرده است: “برای جذب نيروهای ارزشی در هیأت علمی با فرمانده بسيج کارکنان وزارت علوم، مشاور وزير علوم در امور ايثارگران، بنياد شهيد و مجموعه بسيج اساتيد و بسيج دانشجويی مشورت‌هايی صورت گرفت و جمع‌بندی‌ها به اين نتيجه رسيد تا علاوه بر فراخوان‌های سراسری که از طريق جرايد اعلام می‌کرديم، با مشارکت افراد و بخش‌هايی که طرف مشاوره‌مان بودند شروع به شناسايی افراد واجد شرايط کنيم تا بتوانيم آن‌هايی که حداقل‌ها را دارند در مسير جذب هیأت علمی قرار دهيم.” به گفته او وزير علوم نيز بارها بر جذب ايثارگران تأکيد داشته و مسئولان جذب نيز اين موضوع را دنبال می‌کنند.

مردانی شرط لازم برای جذب اين افراد در هیأت علمی را داشتن کف توانمندی علمی و صلاحيت‌های عمومی و اخلاقی عنوان کرده و گفته است: “طبيعی است که از ايثارگران اين انتظار می‌رود که وقتی در دانشگاه حاضر شدند و به کرسی هیأت علمی تکيه زدند بايد نفس گرم‌شان موجب تقويت اين جبهه شود نه اين‌که خدای ناکرده مواردی داشته باشيم که بخواهند مسير طلحه و زبير را در پيش بگيرند البته در ميان کسانی که مراجعه کرده‌اند با اين‌گونه موارد مواجه نبوديم ولی اين يکی از ارکان مهم جذب ايثارگران است.”

او از مشاوران رؤسای دانشگاه‌ها خواسته است که به‌عنوان حاميان و پشتيبان‌های اصلی ايثارگران و نيروهای ارزشی، با کمک نهاد بسيج استادان و ساير نيروهای ارزشی در دانشگاه پی‌گير اين باشند که جذب نيروهای ارزشی در اولويت قرار گيرد.

استادان جذب بسيج می‌شوند

سهراب صلاحی، رئيس سازمان بسيج استادان کشور گفته است که اين سازمان قصد دارد تا پايان برنامه پنجم توسعه ۳۵ هزار عضو هیأت علمی در دانشگاه‌ها جذب بسيج استادان شوند.

به گزارش پايگاه اطلاع‌رسانی بسيج استادان، هم‌اکنون ۲۰ هزار نفر در بسيج استادان عضويت دارند که تا پايان برنامه پنجم توسعه تعداد آن‌ها به ۳۵ هزار نفر افزايش می‌يابد.

عبدالرضا سيف، مسئول بسيج استادان دانشگاه‌های تهران نيز در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس مدعی شده است: “۹۰ درصد استادان دانشگاه تهران عضو بسيج شده‌اند. به گفته او از ۱۰ هزار عضو هیأت علمی در دانشگاه‌های تهران هشت هزار نفر به بسيج استادان جذب شده‌اند.”

همچنين بسيج استادان دو هفته پيش در اجلاس ساليانه خود در بيانيه پايانی ضمن تأکيد بر اسلامی کردن دانشگاه‌ها خواستار بازنگری در سر فصل دروس دانشگاهی و اصلاح فرايندها و معيارهای جذب استادان دانشگاه‌ها شده بود.