مجلس شورای اسلامی ایران برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی علوم و نیرو، صبح یکشنبه هفتم آبان نشستی علنی‌ را آغاز کرد. حسن روحانی، رئیس‌جمهوری در حمایت از گزینه‌های معرفی‌شده سخنرانی کرد و موافقان و مخالفان گزینه‌های پیشنهادی نیز پای تریبون رفتند. رئیس‌جمهوری ایران بار دیگر بر ادامه برنامه موشکی نیز تأکید کرد.

روحانی می‌گوید به وعده‌هایش وفادار است

روحانی در ابتدای سخنان خود به دفاع از انتخاب منصور غلامی، وزیر پیشنهادی علوم پرداخت و به انتقادها در این باره پاسخ داد. او این انتقادها را نشان «زنده‌بودن دانشگاه‌ها» دانست، اما تأکید کرد که دولت او «مسیر خود را در زمینه احترام به علم و دانشگاه، غیر امنیتی بودن محیط دانشگاه و احترام به دانشجویان احترام به آزادی اندیشه و بیان آزاد در دانشگاه ادامه می‌دهد و ذره‌ای کوتاه نخواهد آمد.»

فعالان دانشجویی، استادان دانشگاه و برخی نمایندگان اصلاح‌طلب در روزهای اخیر نسبت به انتخاب منصور غلامی، رئیس سابق دانشگاه بوعلی اعتراض کرده‌اند.

دانشجویان شنبه در دانشگاه‌های تهران اعتراض هماهنگی ترتیب دادند و در بیانیه پایانی نسبت به انتخاب غلامی و دیگر سیاست‌های دولت در زمینه دانشگاه‌ها انتقاد کردند.

۵۵ استاد دانشگاه صنعتی شریف نیز در نامه‌ای به حسن روحانی نوشتند که در انتخاب وزیر علوم پیشنهادی به خواسته دانشگاهیان توجه نشده است.



پیش‌تر محمود صادقی، نماینده مردم تهران در توئیتی اشاره کرده بود که منصور غلامی پس از رد بیش از ۱۰ گزینه روحانی از سوی علی خامنه‌ای، رهبر ایران انتخاب شده است. روحانی در این باره گفت: «هماهنگ‌کردن برای معرفی وزیر به مجلس در برخی از موارد طولانی خواهد بود. اما برخی طولانی‌تر است که ما صبر، حوصله و تامل کردیم اما معامله نکردیم.»

او افزود که دانشگاه دارای فضای باز سیاسی برای تربیت متخصصان در راستای پیشرفت اقتصادی و پیشبرد حقوق ملی در عرصه دیپلماسی ضروری است.

روحانی همچنین فضای دانشگاه‌ها را آزادتر از فضای آن در دوران دولت محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری پیشین ایران توصیف کرد.

کمی بعد از سخنان روحانی، حمیده زرآبادی، نماینده قزوین به عنوان مخالف گزینه پیشنهادی وزارت علوم سخنرانی کرد. او گفت که وزیر علوم نسبت به استقلال دانشگاه از نهادهای خارجی برنامه‌ای ندارد و «واژه استقلال یک‌بار هم در برنامه پیشنهادی دکتر غلامی بیان نشده است».

زرآبادی در نطق خود گفت: «با صدای بلند تکرار می‌کنیم کابینه امید همه را ناامید کرد».

پیوست حکم وزارت

رئیس‌جمهوری ایران گفت که احکام وزارت همراه با یک «پیوست حکم» به وزیران کابینه داده می‌شود.

زرآبادی در مجلس: کابینه امید همه را ناامید کرد

بنابر توضیح روحانی، پیوست حکم دربردارنده اولویت‌های دولت دوازدهم بر اساس وعده‌های داده‌شده به مردم است، به طور منظم به‌روز می‌شود و هر سه‌ماه عملکرد وزیران بر اساس آن ارزیابی خواهد شد. روحانی در پاسخ به منتقدانی که او را به فراموشی وعده‌هایش متهم می‌کنند، گفت «پای همه اصولم ایستاده‌ام».

روحانی در پایان دفاع از وزرا بر عمل به وعده‌هایش تأکید کرد و گفت «اگر دولتی وفای به عهد نکرد، اعتبار خودش را به حراج گذاشته است.»

او در عین حال بر «نیاز به وحدت» داخلی تأکید کرد و گفت که «مبنا این بوده که اکثریت باید حاکم باشد و اقلیت از حقوق خود برخوردار باشد. نه اسلام، نه قانون و نه شرایط امروز به ما اجازه می‌دهد که در مسائل جزیی رو در روی هم بایستیم؛ اگر هم اختلافات جزیی دو سال پیش جایز و مکروه بود، امروز باید بگویم گناه است و گاهی گناه کبیره.»



وزارت نیرو و مسئله آب

رئیس‌جمهوری ایران در ادامه به دفاع از رضا اردکانیان، وزیر پیشنهادی نیرو پرداخت. او در ابتدای سخن‌گفتن از این وزارت به مسئله آب اشاره کرد و آن را «مسئله مهم امروز و فردا» خواند.

او گفت که پشت برخی از سدهای ساخته‌شده دیگر آبی وجود ندارد و امکان واردات آب به ایران نیز «در آن حد نیست». روحانی توضیح داد که دولتش به دنبال برنامه‌ریزی بهتر، افزایش بهره‌برداری از آب و «عدم اسراف»، به‌ویژه با ارزیابی دوباره محصولات تولیدی کشاورزی است. به گفته روحانی « مصرف آب کشاورزی ما تا ۸۵ درصد از کل است اگر بتوانیم ۲۰درصد صرفه جویی کنیم دست ما باز می‌شود.»

او وعده داد که با «تدبیر» مشکل آب حل می‌شود و مدعی شد که در دولت‌های اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی برای حل این مشکل تدابیری صورت گرفته است. روحانی گفت که «اردکانیان می‌داند آیت‌الله هاشمی رفسنجانی برای ساخته شدن ایران شب و روزش را گذاشته بود».

او بدون نام‌بردن از احمدی‌نژاد مشکلات مدیریت آب را تلویحاً به دوران ریاست‌جمهوری او مربوط دانست.

روحانی در حالی این سخنان را مطرح کرد که نادر قاضی‌پور، نماینده ارومیه (اورمیه) از امضای ۱۱۸ نماینده برای طرح سوال از رئیس‌جمهوری درباره احیای دریاچه اورمیه خبر داد.

او همچنین از معرفی‌نشدن وزیر ترک‌زبان انتقاد کرد. نمایندگان دیگر اقلیت‌ها نیز از عدم وجود وزیری از آنها در کابینه دولت دوازدهم انتقاد کرده‌اند.



برجام و تحریم‌ها

روحانی در انتهای سخنانش به افزایش تنش‌ها بین تهران و واشنگتن پرداخت و مدعی شد که آمریکا با زیرپاگذاشتن توافق هسته‌ای با ایران، اعتبار بین‌المللی خود برای مذاکره با دیگر کشورها را از دست داده است.

او بار دیگر اتهام‌ حمایت تهران از تروریسم را رد کرد و مدعی شد که ایران به کمک «مردم عراق و سوریه و دیگر ملت‌ها» شتافته‌است. او همچنین خطاب به آمریکا گفت: «شما می‌خواستید ملت عراق را تجزیه کنید اما ایران و ملت عراق و کشورهای منطقه نگذاشتند که تمامیت ارضی عراق تجزیه شود.»

رئیس‌جمهوری ایران همچنین بر ادامه برنامه توسعه موشکی تأکید کرد و گفت: «شما بدانید ما موشک ساختیم، می‌سازیم و خواهیم ساخت و این با هیچ یک از مقررات بین المللی و مقررات ۲۲۳۱ در تناقض و تضاد نیست.»

توسعه و آزمایش موشک‌های بالستیک یکی از مهم‌ترین موارد اختلاف بین ایران و آمریکا است. اروپا نیز خواهان توقف این برنامه شده است.

توان موشکی مورد ادعای ایران – برای بزرگتر شدن تصویر روی آن کلیک کنید