وعده دولت حسن روحانی برای کاهش هزینههای درمان با اجرای طرح بیمه سلامت شکست خورده است. افراد تحت پوشش این طرح تنها در درمانگاههای دولتی خدمات رایگان دریافت میکنند.
ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت و درمان ایران دوشنبه یکم آبان از پایان پذیرش دفترچههای بیمه طرح سلامت در مراکز درمانی خصوصی خبر داد.
او گفت که افرادی که به صورت کاملا رایگان تحت پوشش خدمات بیمه سلامت قرار گرفتهاند، در مراکز درمانی دولتی به صورت رایگان درمان خواهند شد.
به گفته حریرچی در صورتی که این افراد در درمانگاههای خصوصی پذیرش شوند، باید مابهتفاوت هزینه درمان را پرداخت کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت و درمان ایران گفت که این اقدام بر اساس تبصره ۱۷ قانون بودجه ۱۳۹۶ و تصویبنامه ۳ تیر هئیت وزیران انجام میشود.
در پیوند با همین موضوع محمدرضا فخاریان قمی مدیرکل بیمه سلامت قم به خبرگزاری تسنیم گفت که «بیمهشدگان بیمه سلامت تنها باید به پزشکهای خانواده، مراکز دولتی و مراکز دانشگاهی مراجعه کنند».
کسری بودجه بیمه سلامت
به گفته مقامهای دولتی بیش از ۱۱ میلیون نفر از جمعیت ایران طی سه سال گذشته تحت پوشش طرح بیمه سلامت قرار گرفتهاند. وزارت بهداشت و درمان ایران سال گذشته خواستار ادغام صندوق درمان سازمان تامین اجتماعی در طرح بیمه سلامت و واگذاری داراییهای سازمان تامین اجتماعی به این وزارتخانه شد.
این طرح که با هدف تامین هزینههای «خدمات درمانی رایگان» در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته بود، با مخالفت تشکلهای کارگری و تعدادی از نمایندگان مجلس عملی نشد تا به گفته مدیرعامل سازمان بیمه سلامت، این طرح با کسری بودجه روبرو شود.
محمدجواد کبیری تیر امسال در حالی از کسری بودجه طرح بیمه سلامت ابراز نگرانی کرد که پیشتر مسعود پزشکیان نائب رئیس مجلس شورای اسلامی از «فساد مالی» و «تخلف مالی» در بودجه این طرح خبر داده بود.
پزشکیان در یک برنامه تلویزیونی گفت که بودجه بیمه سلامت برای پرداخت دستمزد کارکنان ستادی وزارت بهداشت و درمان هزینه شده است.
با این حال معاون سازمان بیمه سلامت تیر امسال کسری بودجه سنواتی این طرح را ۶ هزار میلیارد تومان اعلام کرد. به گفته او ۱.۵ هزار میلیارد تومان از این مبلغ به دلیل عدم وصول مطالبات سازمان از وزارت بهداشت و درمان است.
دولت حسن روحانی خرداد امسال اعلام کرد که با فروش اوراق قرضه و اسناد خزانه اسلامی ۴ هزار میلیارد تومان از اعتبار تعهد شده به بیمه سلامت را تامین خواهد کرد.
همچنین بر اساس قانون بودجه امسال و قانون هدفمندی یارانهها دولت به پرداخت ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از درآمدهای حاصل از افزایش قیمت حاصل فرآوردههای انرژی به این طرح متعهد شده است. تعهدی که به گفته وزیر بهداشت و درمان تا پایان شهریور امسال تامین نشده است.
خصوصیسازی درمان شتاب میگیرد
همزمان با ناتوانی دولت در تامین اعتبار تعهد شده به طرح بیمه سلامت، هزینه اعتبار این طرح برای پرداخت دستمزد به کارکنان وزارت بهداشت و درمان و بحران مالی در صندوقهای تامین اجتماعی و بازنشستگی، وزارت بهداشت و درمان ایران بر خصوصیسازی خدمات بهداشت و درمان اصرار میورزد.
در پیوند با همین موضوع روزنامه همشهری دوشنبه یکم آبان از مصوبه هیئت وزیران برای واگذاری ۱۰ درصد از خدمات بهداشت و درمان به بخش خصوصی خبر داد.
برپایه این گزارش این مصوبه در جلسه ۲۶ مهر هئیت وزیران به تصویب رسیده و قرار است که از ابتدای آبان امسال با تشکیل یک کارگروه آغاز شود.
سخنگوی وزارت بهداشت و درمان هم در نشست خبری خود این موضوع را تائید کرد و گفت که این اقدام به معنای «خصوصیسازی» نیست.
خصوصیسازی خدمات بهداشت و درمان توسط دولت روحانی در شرایطی به مرحله اجرایی رسیده است که کاهش سهم درمان در سبد هزینه خانوارها و تداوم اجرای طرح بیمه سلامت و خدمات رایگان یکی از اصلیترین شعارهای ستاد انتخاباتی حسن روحانی بود.