وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ايران سرانجام خبرهای چند روز گذشته در مورد بازداشت افرادی «در ارتباط با بخش فارسی بی‌بی‌سی» را تأييد کرد.

به گزارش رسانه‌های ايران، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ايران طی اطلاعيه‌ای نوشت: «عوامل يک شبکه‌ غيرقانونی که در پوشش همکاری با بنگاه سخن‌پراکنی دولتی انگليس، موسوم به بی‌بی‌سی در جهت تأمين نيازمندی‌های اطلاعاتی سرويس جاسوسی استعمارگر فرتوت مشغول بودند و به عنوان تدارکات‌چی سوژه تبليغاتی برای متخصصان جنگ روانی دشمنان ايران و اسلام فعاليت می‌نمودند، شناسايی و دستگير گرديدند.»

اين اطلاعيه که تعداد دستگيرشدگان را ذکر نکرده، افزوده است که افراد دستگيرشده «از طريق فعاليت‌های زيرزمينی و غيرقانونی در قبال دريافت وجوه کلان از مجاری پنهان و با روش‌های پيچيده پول‌شويی که معمولأ مورد استفاده سرويس‌های جاسوسی می‌باشد، مأموريت‌های ضد ملی محوله از طرف ستاد ارتباطات پوششی و مرکز عمليات روانی سرويس اطلاعاتی انگلستان موسوم به بی‌بی‌سی را دنبال می‌کردند.»

وزارت اطلاعات گفته است که افراد ديگری نيز در اين رابطه تحت تعقيب هستند.

اين اطلاعيه از رسانه‌های ايران خواسته است که از انتشار «اخبار متفرقه و تأييد نشده» خودداری نمايند.

ناصر صفاريان، مستندساز، منتقد سينما و رئيس انجمن مستندسازان سينمای ايران جزو بازداشت‌شدگان است

چند روز پيش تارنمای «باشگاه خبرنگاران جوان»، وابسته به صداوسيما و واحد مرکزی خبر از شناسايی تعدادی از «همکاران بی‌بی‌سی» در ايران خبر داد.

اين تارنما دو روز پيش به نقل از يک «منبع آگاه» نوشت شش تن از «همکاران بی‌بی‌سی» در مکان‌های مختلف دستگير شدند و مراحل تحويل آن‌ها به دستگاه‌های مسئول انجام يافت.

اين وب‌سايت اسامی افراد بازداشت‌شده را آقايان «م. م. ط؛ م. ز؛ ن. ص؛ ه. ا؛ م. ش؛ و خانم ک. ش» معرفی کرد.

تارنمای جنبش راه سبز (جرس) امروز نوشت ناصر صفاريان، مستندساز و منتقد سينما، سازنده فيلم‌هايی چون سه‌گانه فروغ فرخزاد، سرد سبز، اوج موج ، جام جان و رئيس انجمن مستندسازان سينمای ايران جزو بازداشت‌شدگان است.

جرس با بيان اين‌که علت بازداشت وی مشخص نيست، افزوده است که به هنگام دستگيری ناصر صفاريان وسايل زيادی نيز از منزل وی توسط مأموران برده شده است.

 محمد حسينی، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز گفت: «معتقدم اگر کسی با شبکه‌ای مثل بی‌بی‌سی فارسی همکاری دارد، اقدامش در جهت براندازی است و معاند محسوب می‌شود.»

وی روز گذشته از بازداشت تعدادی از مستندسازان به اتهام همکاری با بی‌بی‌سی خبر داد و گفت اين بازداشت از سوی دستگاه‌های اطلاعاتی و امنيتی صورت گرفته است.

حسينی گفت: «در مورد دستگيری‌ها با وزير اطلاعات صحبت کردم و قرار شد که جزئيات بيشتری را در اين ارتباط در اختيار ما قرار دهند تا ببينيم چه نوع همکاری وجود داشته و چه اقداماتی انجام شده است.»

بی‌بی‌سی در رابطه با دستگيری شش مستندساز ايرانی بيانيه‌ای منتشر کرد و تاکيد نمود که اين شش نفر هيچ‌گاه کارمندش نبوده‌اند

محمد حسينی هم‌چنين شبکه تلويزيونی بی‌بی‌سی فارسی را متهم ساخت که در دوران انتخابات دهمين دوره رياست جمهوری در ايران و «آشوب»های پس از آن «نقش‌آفرين» بود و به همين خاطر دفتر آن در تهران بسته شد.

وزير ارشاد افزود: «بنا نيست که شبکه‌ای که عليه جمهوری اسلامی ايران کار می‌کند و در جهت خلاف مصالح کشور ماست،‌ تقويت کنيم و دوستان بايد در اين جهت مراقبت بيشتری داشته باشند.»

از سوی ديگر شفيع آقامحمديان، رئيس مرکز گسترش سينمای مستند و تجربی روز گذشته اعلام کرد بازداشت مستندسازان ارتباطی با مسايل سينمايی و پخش آثار آن‌ها از شبکه‌های خارجی يا فيلم‌هايی که ساخته‌اند ندارد.

در همين حال بی‌بی‌سی در رابطه با دستگيری شش مستندساز ايرانی بيانيه‌ای منتشر کرد و تاکيد نمود که اين شش نفر هيچ‌گاه کارمندش نبوده‌اند.

در بيانيه بی‌بی‌سی آمده است: «اين افراد مستندسازانی مستقل هستند که آثارشان در جشنواره‌ها و ساير رويدادهای بين‌المللی به‌ نمايش درآمده است و تلويزيون بی‌بی‌سی فارسی به ‌شيوه رايج برنامه آپارات (مخصوص پخش فيلم‌های مستند)، حق پخش اين فيلم‌ها را خريده است. اين فيلم‌ها به‌ صورت مستقل تهيه شده بود و بی‌بی‌سی فارسی سفارش ساخت‌شان را نداده بود.»

صادق صبا، رئيس بخش فارسی بی‌بی‌سی نيز اتهام‌های مقام‌های ايران را رد کرد و گفت هيچ کسی در ايران با اين رسانه همکاری ندارد.

ليليان لندور، مسئول زبان‌های غيرانگليسی بخش جهانی بی‌بی‌سی نيز اين بازداشت‌ها را در راستای تلاش‌های جاری دولت ايران برای اعمال فشار به بی‌بی‌سی به‌خاطر «پوشش خبری بی‌طرفانه» تلويزيون بخش فارسی اين رسانه از رويدادهای ايران و منطقه دانست.