نمایشگاه کتاب فرانکفورت، بزرگ‌ترین نمایشگاه کتاب جهان  یکشنبه ۱۶ اکتبر به کار خود پایان داد. مهمان ویژه نمایشگاه کتاب فرانکفورت در سال جاری کشور فرانسه بود. امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان شصت و نهمین نمایشگاه کتاب فرانکفورت را سه‌شنبه گذشته با ایراد سخنانی افتتاح کرده بودند. در آخرین روز نمایشگاه هم جایزه صلح کتابفروشان آلمان به مارگارت اتوود نویسنده کانادایی به دلیل «عدالت‌خواهی و انسان‌دوستی و حساسیت‌اش به توتالیتاریسم» اهدا شد.

یورگن باس، رئیس نمایشگاه کتاب فرانکفورت در غرفه ایران

ایران با ناشران دولتی و خصوصی در «غرفه ملی» حضور داشت. عقد قراردادهایی برای ترجمه آثاری در زمینه اسلام‌شناسی و هنر با کمک و هزینه نهادهای غربی در دستور کار وزارت ارشاد اسلامی قرار داشت. آنچه که سهم ارشاد شد اعتراض دست‌اندرکاران نشر در غرب بود به دزدی آثار نویسندگان غربی و ترجمه آن‌ها به فارسی بدون در نظر داشتن حق کپی‌رایت.

دکتر کاظم کردوانی
دکتر کاظم کردوانی

عده ای از مخالفان جمهوری اسلامی  شنبه ۱۵ اکتبر تظاهراتی را برگزار کردند و گروهی از ناشران ایرانی به مسئولان نمایشگاه کتاب فرانکفورت اعتراض کردند که مانع از «مزاحمت» مخالفان نشده است. آن‌ها تهدید کردند که اگر وضع بر همین منوال باشد، سال آینده به فرانکفورت نمی‌آیند.

کانون نویسندگان ایران در تبعید هم با انتشار بیانیه‌ای به حضور ناشران مستقل در «غرفه ملی» ایران اعتراض کرده و از آن‌ها خواسته «حیثیت فرهنگی خود را وسیله‌ای برای توجیه حضور سرکوبگرانِ آزادی اندیشه، بیان و قلم» ننمایند.

فارغ از این حاشیه‌ها این پرسش همچنان باقی‌ست: دستاورد ایران در نمایشگاه کتاب فرانکفورت چیست؟ نویسندگان مهاجر نسل دوم چه جلوه‌ای در مهم‌ترین نمایشگاه کتاب جهان داشتند؟ ادبیات فرانسه‌زبان در این میان چه اهمیتی برای نویسندگان مهاجر نسل بعدی دارد. با دکتر کاظم کردوانی که در نمایشگاه کتاب فرانکفورت حضور داشت درباره این موضوعات گفت‌وگویی انجام دادیم.

این گفت‌وگو را می‌شنوید:

بیشتر بخوانید:

https://www.radiozamaneh.com/363393