محمود احمدی‌نژاد گفت ارزيابی شده است که درياچه اروميه هر ۵۰۰ سال با چنين شرايطی روبه‌رو می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، محمود احمدی‌نژاد در سفر خود به اردبيل در ارتباط با خشک شدن درياچه اروميه گفت: «بر اساس ارزيابی‌ها درياچه اروميه هر ۵۰۰ سال با چنين شرايطی روبه‌‌رو می‌شود به‌طوری که پيش‌بينی می‌شود وضعيت بارش اندک و خشک‌سالی در اين منطقه حاکم باشد.»

احمدی‌نژاد افزود: «۵۰۰ سال پيش نيز درياچه اروميه چنين وضعيتی داشته و بيش از ۳۰۰ ميلی‌متر کاهش بارندگی در اين منطقه اتفاق افتاده است.»

درياچه اروميه که بزرگ‌ترين درياچه درون سرزمينی ايران است از مدت‌ها پيش با بحران زيست‌محيطی عميقی روبه‌رو شده است؛ به طوری که به طور مداوم از ميزان آب آن کاسته شده و بخش‌های وسيعی از آن از ميان رفته است. بنا به گفته برخی از کار‌شناسان با ادامه روند فعلی، ظرف سه الی پنج سال آینده این دریاچه به‌طور کامل خشک خواهد شد.

اين دریاچه دومین دریاچه آب‌شور جهان است و از جانب «یونسکو» به عنوان پنجاه و نهمین «ذخیره‌گاه زیست محیطی» جهان شناخته می‌شود.

محمود احمدی‌نژاد در مورد انتقال آب ارس به اين درياچه گفت: هنوز نتوانستيم از سهم برداشت شده خود از ارس درست استفاده کنيم

گروهی از مردم تبریز و ارومیه در اعتراض به خشک شدن دریاچه ارومیه روز شنبه دوازدهم شهریور، دست به تجمع اعتراضی در این دو شهر زدند که با برخورد نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و عده ای از معترضان بازداشت شدند.

آن‌ها در اعتراض خود، روش برخورد دولت با بحران دریاچه ارومیه را «سیاست خشکاندن دریاچه ارومیه از سوی حاکمیت» می‌نامیدند.

اين گردهمایی‌ها پس از آن صورت گرفت که در تيرماه سال جاری مجلس ایران با تصویب یک لایحه اضطراری به‌منظور افزایش سطح آب دریاچه ارومیه از طریق انتقال آب رودخانه ارس به آن مخالفت کرد.

اعتراض به وضعیت دریاچه ارومیه در شهرهای مختلف آذربایجان موضوع تازه‌ای نیست و به روزهای گذشته ختم نمی‌شود. در روزهای ۱۳ فروردین سال‌های ۸۹ و ۹۰ نیز گردهمایی‌هایی در این زمینه صورت گرفت. طی این دو برنامه، ده‌ها تن از فعالان مدنی آذربایجان بازداشت شدند که بیشتر آنان با قرار وثیقه آزاد و یا با احکام زندان روبه‌رو شدند.

فعالان آذربایجانی بر این باورند که حاکمیت با نگاهی تبعیض‌آمیز با مسائل آذربایجان برخورد می‌کند و اگر این مشکل در مرکز ایران رخ می‌داد، راهکارهای جدی و بیشتری اتخاذ می‌شد.

محمود احمدی‌نژاد در اردبيل در مورد انتقال آب ارس به اين درياچه گفت: «با منطقی يا غير‌منطقی بودن اين انتقال کاری نداريم اما آن‌چه مهم است اين که هنوز نتوانستيم از سهم برداشت شده خود از ارس درست استفاده کنيم.»

۳۰ نماينده مجلس ايران ۲۰ شهريورماه جاری طرحی را آماده کردند تا دولت در مدت سه سال آينده درياچه اروميه را احيا کند.

نادر قاضی‌پور يکی از نمايندگان امضاکننده اين طرح گفت: «بر اساس اين طرح دولت موظف شده است از تاريخ تصويب اين قانون حداکثر ظرف مدت سه سال با انتخاب بهترين راه‌حل‌های ممکن، درياچه اروميه را نجات دهد و سپس برای احيای اين درياچه و بازگشت آن به وضعيت قبلی برنامه‌ريزی کند.»

به گفته وی اين طرح يکشنبه ۲۷ شهريور در مجلس ايران بررسی می‌شود.