رضا دقتی، عکاس – خبرنگار سرشناس ایرانی در کانون دو بحران تازه حضور دارد: کردستان و کاتالونیا. دو حرکت تازه استقلال‌خواهانه در جهان برای جایگزینی مرزهای فرهنگی با مرزهای سیاسی. رضا دقتی در گفت‌وگو با رادیو زمانه معتقد است که مرزها مدام در حال تغییرند. او می‌گوید حرکتی که در کردستان و در کاتالونیا انجام شده، در جهت تاریخ است در این معنا که مردمانی که تاریخ و زبان و فرهنگ مشترک دارند، مایل‌اند از مرزهای سیاسی صد سال گذشته عبور کنند و با هم‌زبانان خودشان در ارتباط باشند.

عرب‌های ساکن کرکوک هم در همه‌پرسی استقلال کردستان شرکت کردند. (عکس: رضا دقتی)

رضا دقتی در مقدمه کتاب «چشم‌اندازی دیگر» که در رادیو زمانه منتشر شد، مهم‌ترین انگیزه‌اش در روی آوردن به هنر عکاسی را با ما در میان می‌گذارد: «می‌خواهم شهادت بدهم به بی‌عدالتی در جهان.»

با او گفت‌وگویی انجام داده‌ایم درباره همه‌پرسی استقلال کردستان عراق و همه‌پرسی استقلال کاتالونیا. خواست مردم چیست؟  چه چیزی کاتالونیا را به کردستان پیوند می‌دهد؟ چشم‌انداز تحولات آتی چیست؟

پیرمرد ۹۰ ساله کاتالونیایی روی صندلی چرخدار و در مشایعت فرزندان و نوه‌هایش در همه‌پرسی استقلال (عکس: رضا دقتی)

رضا دقتی که در روز برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان در ۲۵ سپتامبر سال جاری در شهر کروک بوده، می‌گوید بسیاری از عرب‌هایی که در زمان صدام حسین برای تغییر ترکیب جمعیتی کرکوک با مشوق‌های مالی در این شهر اسکان داده شده بودند در همه‌پرسی استقلال کردستان عراق شرکت کردند. آن‌ها می‌گفتند بیشتر مایلیم در یک کشور کرد زندگی کنیم تا اینکه زیر بار حکومت دست‌نشانده شیعه عراق برویم. به گفته دقتی در نظر بسیاری از اهالی اقلیم کردستان، ایران جای صدام حسین را گرفته است.

او می‌گوید در کاتالونیا پیرمردی را دیده‌ است که با ۹۰ سال سن و با صندلی چرخدار همراه با فرزندان و نوه‌هایش در همه‌پرسی استقلال شرکت کرده بود.

گفت‌وگو با رضا دقتی را می‌شنوید:

 بیشتر بخوانید:

کتاب «چشم‌اندازی دیگر» نوشته رضا دقتی (پی دی اف)