در هشتمین بخش از مجموعه برنامه‌های برجستگان سنتی که روزهای چهارشنبه از رادیو زمانه پخش می‌شود، محمود خوشنام این هفته به نور مرتضا نی‌داوود، نوازنده برجسته تار در موسیقی ملی ایران و از نخستین همکاران رادیو ایران می‌پردازد.

محمود خوشنام در آغاز این برنامه به این نکته اشاره می‌کند که موسیقی ملی ایران با چنگ و بربط و تنبور آغاز کرده و سپس به تار و سه‌تار و سنتور رسیده. در این میان از مشروطه به این‌سو تار اهمیت بیشتری یافته، چنان‌که نوازندگان برجسته‌ی ما همه تارنواز بوده‌اند. ساز مرتضا نی‌داوود هم تار است.
  

مرتضا نی‌داوود هم در خانواده‌ای هنردوست پرورش یافت. پدرش بالاخان با تار و تنبک آشنایی داشت و علاقمند بود که پسرش در مدرسه آلیانس درس بخواند و به از نظر علمی دانشمند برجسته‌ای شود. اما مرتضا نی‌داوود قیل و قال مدرسه را برنمی‌تافت و به خانه که بازمی‌گشت با تار پدر خلوت می‌کرد. پدرش که چنین دید او را به آقا حسین‌قلی خان سپرد و او در طی فقط شش سال نزد استاد با ردیف‌های موسیقی ملی ایران کاملاً آشنا شد. سپس در محضر درویش خان حاضر شد و نکاتی را هم از او فراگرفت.
  

سال ۱۳۱۹، سال برپایی رادیو ایران است. از آن پس بود که صدای ساز نوازندگان برجسته‌ی ما در سراسر ایران طنین انداخت.
  

هشتمین بخش از مجموعه برنامه‌های برجستگان سنتی را که با قطعاتی از تار ظریف و پرصلابت مرتضا نی‌داوود همراه است و همچنین با ترانه زیبا و ماندگار مرغ سحر می‌توانید از طریق فایل صوتی بشنوید.(+)
 

طرح: رادیو زمانه

در همین زمینه:

::مجموعه برنامه های برجستگان سنتی از محمود خوشنام در رادیو زمانه::