اسماعیل هنیه، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس به قاهره، پایتخت مصر سفر کرده است تا با مقام‌های ارشد این کشور دیدار کند. بازگشایی گذرگاه مرزی طرفین یکی از محورهای گفت‌و‌گو است.

به گفته سازمان ملل، غزه غیرقابل زندگی شده است

فوزی برهوم، سخنگوی حماس شنبه، ۹ سپتامبر/ ۱۸ شهریور هدف از سفر هنیه به قاهره را مذاکره بر سر گذرگاه رفح و نیز کاهش از تنش‌ها در رابطه با تشکیلات خودگران فلسطینی خواند.

حماس در ماه‌های گذشته به دنبال بهبود رابطه با قاهره بوده است. پیش از این گزارش شده بود که گروه «حماس» از طریق محمد دحلان، سیاستمدار تبعیدی فلسطین در مصر به توافقی مهم با قاهره و ابوظبی دست یافته‌. توافقی برای بازگشایی گذرگاه رفح و ساختن نیروگاه برق برای غزه در آن سوی مرزش با مصر.

گفته شده بود که امارات متحده عربی تأمین مالی ساخت نیروگاه برق غزه در مرز با مصر را بر عهده گرفته است.

چندی پیش سازمان ملل در گزارشی غزه را به دلیل اقتصاد ویران و ازکارافتادن آخرین نیروگاه‌های برق آن پس از محاصره از سوی اسرائیل «غیرقابل زندگی» دانسته بود.

جمعیت نوار باریک غزه بیش از دو میلیون نفر است.


بیشتر بخوانید:

احتمال بازگشایی تنها دروازه غزه به دنیای خارج

دحلان که از زمان پیروزی گروه رقیب «حماس» در غزه در سال ۲۰۰۷ به عنوان سیاستمداری تبعیدی در مصر به سر می‌برد، میانجی توافق بین حماس و قاهره با پشتیبانی مالی امارات متحده عربی بوده‌است؛ توافقی که پیش از این به دلیل روابط نه چندان دوستانه طرفین غیرقابل‌تصور بود.

ایران یکی از حامیان اصلی حماس و از رقبای جدی منطقه‌ای امارات متحده عربی است. تهران و قاهره نیز روابط خوبی ندارند.

رفح تنها دروازه غزه به دنیای خارج به شمار می‌آید که در حال حاضر در کنترل اسرائیل نیست. از سال ۲۰۰۷ با قدرت‌گرفتن حماس در نوار غزه، مصر اغلب این گذرگاه را بسته نگه داشته بود.

دولت عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهوری مصر به دلیل روابط نزدیک اخوان المسلمین و حماس از بازگشایی رفح خودداری می‌کرد.

السیسی پس از کودتا علیه محمد مرسی، نخستین رئیس‌جمهوری منتخب مصر و از چهره‌های سابق اخوان به قدرت رسید.

دحلان مدعی شده‌بود که حمایت مالی لازم برای نوسازی گذرگاه رفح را کسب کرده است.

کاهش تنش‌ها با فتح؟

ناظران هشدار داده بودند که توافق حماس با قاهره و ابوظبی مستقل از تشکیلات خودگردان می‌تواند محمود عباس، رئیس‌جمهوری فلسطین را هر چه بیشتر به حاشیه براند. اما اکنون یکی از اهداف مذاکرات قاهره کاهش تنش‌ها با فتح اعلام شده است.

هنیه در کنار یحیی سینوار، رهبر جدید حماس – عکس: AFP

رابطه محمود عباس، رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطین و حماس پس از ۲۰۰۷ تیره شد.

اسماعیل هنیه پس از پیروزی حماس در انتخابات سال ۲۰۰۶ به نخست‌وزیری حکومت خودگردان فلسطین انتخاب شد، اما محمود عباس در ۲۰۰۷ در اوج اختلاف‌های بین فتح به رهبری محمود عباس با حماس، او را از این سمت برکنار کرد. حماس این حکم را نپذیرفت و حکمرانی بر غزه را مستقل از فتح در اختیار گرفت.

دحلان همان زمان به تبعید رفت. توافق جدید به دلیل روابط خوب دحلان با یحیی سینوار، رهبر جدید حماس در غزه به نتیجه رسید.

هنیه از اردیبهشت‌ماه امسال جانشین خالد مشعل شده است. ارزیابی می‌شود این جابه‌جایی در راستای افزایش امکان پیشبرد مذاکرات صلح فلسطینیان با اسرائیل صورت گرفته. این مذاکرات با میانجیگری دولت جدید ایالات متحده در جریان است.


در همین زمینه