کاهش قیمت نفت دولت ایران را با کسری بودجه حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان روبرو خواهد کرد.

افت قیمت نفت کسری بودجه شدیدی را به ایران تحمیل می‌کند. عکس- آرشیو

محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران چهارشنبه ۳۱ مرداد گفت که ۳۷ هزار میلیارد تومان از بودجه پیش‌بینی شده امسال محقق نخواهد شد.

به گفته او «افت قیمت نفت» در ماه‌های گذشته باعث شده که بخشی از درآمدهای پیش‌بینی شده در قانون بودجه تحقق پیدا نکند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه پیش‌بینی کرد که با تداوم کاهش قیمت نفت «رقم کسری بودجه افزایش یابد».

او در باره راهکار دولت برای جبران کسری بودجه گفت که سازمان برنامه و بودجه «به پیدا کردن راهی برای جبران کسری‌ها از طریق صرفه‌جویی در هزینه‌های جاری موظف شده است».

قیمت هر بشکه نفت در بودجه سالانه ایران ۵۰ دلار پیش‌بینی شده است. کارشناسان و برخی از نمایندگان مجلس همزمان با بررسی لایحه بودجه، قیمت نفت پیش‌بینی شده را «غیرواقعی» دانسته بودند.

ایران به همراه سایر کشورهای عضو اوپک از آغاز سال ۲۰۱۷ میلادی برنامه کاهش تولیدرا با هدف دست‌یابی به قیمت ۵۰ دلار برای هر بشکه به اجراء گذاشتند.

این توافق برای شش ماه دوم سال ۲۰۱۷ نیز تمدید شده است اما ناظران بازار انرژی از عدم پایبندی کشورهای متعهد به این توافق در ماه‌های گذشته خبر می‌دهند.

بر اساس آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی ۷۸ درصد از کاهش تولید تعهد شده از سوی کشورهای امضاء کننده توافق اجرایی شده است.

کشورهای عضو اوپک و هم‌پیمانان توافق کرده‌اند که کاهش ۱.۸ میلیون بشکه تولید روزانه را تا پایان سال ۲۰۱۷ اجرا کنند.

همزمان با تلاش اوپک برای اجرایی شدن ان توافق، ایالات متحده امریکا میزان تولید روزانه نفت شیل را افزایش داده است.

علاوه بر اقدام امریکا برای افزایش تولید، کمپانی نفتی شل نیز اعلام کرد که پس از ۵ سال بارگیری نفت از لیبی را از سر گرفته است.

تحلیلگران بازار انرژی برآرود کرده‌اند که با افزایش تولید و عرضه نفت لیبی به بازار، روند نزولی قیمت این محصول در بازار جهانی ادامه یابد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه ایران نیز پیش‌بینی کرد که کاهش قیمت نفت ادامه یابد و به کمتر از ۴۷ دلار برسد.

کسری بودجه ۳۷ هزار میلیارد تومانی در شرایطی اقتصاد ایران را تهدید می‌کند که دولت حسن روحانی برنامه‌های بلند پروازانه‌ای را با اتکا به افزایش صادرات و قیمت نفت در دستور کار قرار داده است.

ایران پیش‌بینی کرده است که امسال به نرخ رشد اقتصادی ۶ درصد دست یابد. منابع دولتی نرخ رشد اقتصادی سال گذشته را حدود ۱۲ درصد اعلام کردند.

بر اساس اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس افزایش درآمدهای نفتی اصلی‌ترین عامل رشد اقتصادی ۲ رقمی در سال گذشته است.

بیشتر بخوانید: