یک هفته پس از تظاهرات خشونتبار برتریطلبان سفیدپوست در شارلوتزویل آمریکا، نگرانیها از دو راهپیمایی راستگرایان افراطی در بوستون، پایتخت ماساچوست آمریکا و برلین، پایتخت آلمان افزایش یافته بود. اما هر دو رویداد تحتالشعاع حضور مخالفان نژادپرستی قرار گرفت.
راهپیمایی موسوم به «آزادی بیان» شنبه، ۱۹ اوت در بوستون به صورت خلاصه و با حضور تعداد اندکی از راستگرایان افراطی و دیگر محافظهکاران تندرو برگزار شد.
تعداد مخالفان نژادپرستی و کسانی که برای محکومکردن برتریطلبی سفید به خیابانها آمده بودند، به مراتب بیشتر بود. تظاهرات آنها در بوستون به شکل مسالمتآمیزی برگزار شد، به جز درگیریهایی پراکنده که با نیروهای پلیس روی داد.
پلیس بین دو گروه تظاهرکننده منطقهای حائل ایجاد کرد. عدهای از تظاهرکنندگان پلیس را به حمایت از گروههای راستگرا متهم میکردند.
مخالفان نژادپرستی در بوستون علیه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده ناسزا فریاد میزدند.
واکنش رئیسجمهوری آمریکا به خشونت نژادپرستان در شارلوتزویل خشم بسیاری و حتی واکنش محافظهکاران جمهوریخواه در حزب خود او را به همراه داشت. در شارلوتزویل یک نژادپرست با خودرو به گروهی از مخالفان نژادپرستی کوبید. بر اثر این حمله یک زن کشته شد و ۱۹ تن دیگر زخمی.
ترامپ شنبه گذشته ابتدا بدون نامبردن از زن قربانی شارلوتزویل خشونت «همه طرفهای درگیر» را محکوم کرد و اشاره مشخصی به نئونازیها و برتریطلبان سفیدپوس نکرد. او تحت فشارها دو روز بعد مشخصاً از این گروهها نام برد و آنها را تقبیح کرد، اما یک روز بعد در کنفرانسی خبری بار دیگر تقصیرها را متوجه دو طرف ماجرا دانست: هم نژادپرستان و هم مخالفان چپگرای آنها.
فشارها بر کاخ سفید باعث شد تا استیو بنن، استراتژیست ارشد ترامپ و یکی از چهرههای مشهور «آلترایت» (راست بدیل)، جبهه گروههای راست افراطی از مقام خود کنار گذاشته شود.
ترامپ شنبه، همزمان با راهپیمایی بوستون بار دیگر به شکلی تلویحی از مواضع خود دفاع کرد. او در توئیتر بار دیگر از فعالان چپگرای ضدنژادپرستی انتقاد کرد و نوشت: «تحریکگران ضدپلیس بسیاری در بوستون هستند؛ اما مأموران پلیس باهوش و سختگیر به نظر میرسند! متشکرم.»
شهرهای دیگر ایالات متحده نیز شاهد تجمعهایی علیه راست افراطی و نژادپرستان سفیدپوست بود.
برلین: یادبود هس
شنبه، ۱۹ اوت در برلین نیز راهپیمایی راست افراطی در سالگرد مرگ رودلف هس، معاون آدولف هیتلر، دیکتاتور آلمان نازی برگزار شد.
برتریطلبان سفیدپوست این بار در آلمان به یاد یکی از مهمترین سیاستمداران آلمان نازی در برابر زندان اشپانداو، محل مرگ او راهپیمایی برگزار کردند. اگرچه این تظاهرات هر ساله برگزار میشود، اما امسال در پرتوی خشونتهای شارلوتزویل آمریکا حساسیت ویژهای پیدا کرده بود.
هس در ۱۷ اوت ۱۹۸۷ در سن ۹۳ سالگی در زندان اشپانداو برلین به زندگی خود پایان داد. او در دادگاه جنایات جنگی نورمبرگ به حبس ابد محکوم شده بود.
شمار نئونازیها در برلین نیز چندان زیاد نبود و به حدود ۲۵۰ تن میرسید. در برابر آنها حدود ۵۰۰ فعال ضدنژادپرستی و ضدفاشیسم در واکنش تجمع دیگری برگزار کردند. بسیاری از آنها معتقد بودند که این تظاهرات باید ممنوع میشد.
با این حال آندریاس گایزل، وزیر داخله ایالت برلین در واکنش به درخواست ممنوعیت این تظاهرات گفت که «من هم از ممنوعکردن آن خیلی خوشحال میشدم. اما با دقت این مسئله را بررسی کردیم و نتیجه گرفتیم که عوضیها هم متأسفانه باید از آزادیهای دموکراتیک بهره ببرند.»
۱۰۰۰ پلیس امنیت این تجمعها را برعهده داشتند. بخشی از فعالان ضدنژادپرستی در آلمان نیز پلیس را به حمایت و محافظت از نئونازیها متهم کردند و درگیریهای پراکندهای بین آنها و پلیس رخ داد.
-
بیشتر بخوانید: جنبش پگیدا؛ ننگ یا تصویر جامعه آلمان؟