او عملاً تنها شهروند عربستان سعودی است که کتوشلوار و کراوات میپوشد. به قول سایت العربیه، یک کراوات سرخرنگ. نام او صلاح المنصور است. کمونیست است و آن را پنهان هم نمیکند. در ریاض زندگی میکند و بیشتر وقتش را در کتابخانههای عمومی میگذراند. شاید عربستان کمونیستهای دیگری هم داشته باشد، اما صلاح المنصور به “آخرین کمونیست” شهرت یافته است.
رسانههای عربستان سعودی، امبیسی و العربیه، این جواهرِ کمیاب را بهعنوان مدرک تلویزیونیای دال بر وجود دستکم یک کمونیست در عربستان سعوی رو کردهاند. حتی مستند شبکه امبیسی با نسخه عربیِ سرود انترناسیونال شروع میشود، چه بدعتی!
نظرات صلاح المنصور برای جامعهی بسیار بنیادگرای عربستان شمایلشکنانه محسوب میشود. برای مثال، او معتقد است — اعتقادی که باید لرزه بر اندام تمام نهادهای مذهبیِ سعودی بیندازد — که عدم اختلاط زن و مرد در جامعه سرچشمهی تمام مشکلات است. او میگوید: «جامعهی سعودی چهار دهه پیش بسیار بازتر از امروز بود.»
نرخ طلاق «بسیار بالا» و «عقدههای روانی نزد دو جنس» شدید است. وی میگوید که این مسائل پیامد «عدم اختلاط زن و مرد» است. «تصور کنید که یک مرد نمیتواند با همسر برادرش صحبت کند و حتی هرگز نمیتواند او را ببیند!.»
در رمانی از ابراهیم الوافی با عنوانِ «آخرین کمونیست»، شخصیت صلاح المنصور بدون آنکه مستقیماً نام وی آورده شود، دستمایه داستان پردازی قرار گرفته است. آخرین یا تنها «سرخ» عربستان سعودی میگوید که پاسخ او را با یک رمان دیگر خواهد داد. عنوان این رمان «کمونیست ریاض» خواهد بود و بناست «از جامعهای صحبت کند که پیش از ظهور رادیو و وسایل ارتباطی مدرن در انزوا به سر میبرد».
وی اظهار تأسف میکند از اینکه خانواده و نزدیکانش از شکل پوشش او خشنود نیستند و از حرف مردم واهمه دارند. با وجود این میگوید: «اطمینان دارم که درآینده متوجه خواهند شد که اینها لباس سادگی و کار هستند».
شاشیهاش را از سر برمیدارد و میگوید قیمت آن فقط پنج ریال است. سپس با اشاره به رسم رایج پوشاندن سر با چفیه نزد مردان سعودی، متذکرمیشود: «بنابراین برای محکم بستن سرمان چقدر خرج میکنیم؟ و چند دفعه برای تنظیم کردنِ آن دستمان را بالا میبریم…».
آخرین کمونیست عربستان سعودی پنج فرزند دارد: أمل، عادل، وفاد، سلمان و… نضال. میگوید که متأسفانه نضال اسمش را دوست نداشته و آن را به فیصل تغییر داده است. نضال در زبان عربی به معنای جنگ و مبارزه است. میگوید که او در نهایت «به ارزش جنگ و مبارزه [پی خواهد برد]. همین تغییر نام خود یک مبارزه است.»
صلاح المنصور خاطرنشان میکند که قرآن مردم را به تأمل و کار فرامیخواند، اما «متأسفانه ما فقط به خواندن و از برکردنِ آن بسنده میکنیم و از کنار مهمترین نکات آن میگذریم: دستورات و اوامر آن از جمله لزوم احترام گذاشتن به تمامی ادیان.» مؤمن واقعی به معنای فلسفیِ کلمه «کسی است که طالب و دوستدار حقیقت است» و نه آن کسی که در عین حال که از محصولات علمِ دیگران استفاده میکند، نسبت به کسانی که آنها را تولید کردهاند خصومت میورزد. «این جهل است. متأسفانه ما مردمی هستیم که چیزی تولید نمیکنیم».
او در محلههای کارگری «روح سادگی» را میبیند. کسانی که آنجا زندگی میکنند «اگر نگوییم صد درصدشان، نود و پنج درصدشان کارمند» هستند. من به آنجا میرم چون در آنجا تداوم پیوند اجتماعیای را حس میکنم که ما آن را از دست دادهایم. ما در روستاها متحدتر و هماهنگتر بودیم». و این پیوند به گفته او، در شهرها و حتی بیشتر از آن در محلههای اعیانی از دست رفته است؛ اشاره او به محلههایی است که «کاخهای مجلل دارند و در آنها شکاف طبقاتی وحشتناک» خود را به برجستهترین شکل ممکن نشان میدهد.
منبع: HuffPost Algérie
بیشتر بخوانید:
انترناسیونالیسم کارگری تنها راه صلح در خاورمیانه اگر در همه کشورها چپ ها و سوسیالیستیها بر سرکار بیایند این جنگهای نیابتی و قتل و کشتار تمام میشود سرخ عربستان زنده باشی
مسعود کریمی زاده / 18 August 2017
با این خلق در این زمانه و عصر نمیتوان یک جامعه خلقی ساخت ، تجربه تاریخی روسیه،چین،کوبا و…. کافی است. همزیستی سرمایه و کار انسانی با مدیریت منتخبین مردم از طریق قانون و تشکیلات دموکراتیک + بهمراه پیشرفت علم و تکنیک در جامعه انسانی، تضاد مابین فقیر وغنی،کار و سرمایه، دارا و ندار، تنبل و زرنگ، کودن و تیزهوش و ….را کمتر خواهد کرد و باعث رشد و بیشتر شدن طبقه متوسط جامعه خواهد شد. اگاهی توده ها موجب ریزش مافیای قدرت در ارکان و ابعاد جهانی میشود ! روندی طولانی ولی مطمئن و کم هزینه !
ایراندوست / 18 August 2017
آیا منظور این است که ایشان کمونسیم را مورد تایید قرآن میدانند؟
بهتر می بود اگر از نظرات ایشان در مورد اقتصاد قرآنی بیشتر گفته میشد.از نظر او قرآن چگونه اقتصادی را تایید میکند؟
اشاره مختصر اینکه “قرآن مردم را به تأمل و کار فرامیخواند” کم است…
بنظر میرسد قرآن اعلام میکند که تمام افراد انسانی برای خداوند از نظر رفع نیازهای طبیعی یکسان هستند…خداوند رزق و روزی طبیعی برای همه افراد انسانی در دل طبیعت مقدر کرده است.فرقی بین مسلمان و غیر مسلمان نیست…
این مشرکین هستند که بجهت توان و تلاش بیشتر رزق را نزد خود انباشت میکنند و افراد ناتوان و ضعیف را به حال خودشان رها میکنند…بتعبیر قرآن زکات نمی دهند…
قرآن میخواهد توانمندان در ازای پاداش الهی به کمک ناتوانان بشتابند…
البته اینها همه در بستر تجارت های معمولی در زندگی که به رضایت اجتماعی مشروط هستند قرار دارند…
با توسعه علوم و تخصصی شدن کارها رضایت اجتماعی افراد به سطح مشابهی میرسد…
تجارت هم در قرآن به هر داد وستدی اشاره میکند چه خرید و فروش و چه کارگر شدن یکی برای دیگری…
بنابراین در امروزه روز مساوات ضرورت اجتماعی است…البته با ایمان همگی به پاداش الهی و اینکه هر کس بیشتر انفاق کند نزد خدا مقرب تر است…
حرکت تاریخی از کسب و کارهای مجزا از محیط جامعه به سوی کارهایی که رضایت تمام افراد جامعه در آن دخیل هستند با دستورات کلی و پویای قرآنی توجیه و تحلیل میشوند نه با احادیث مقید به زمان و مکان ….
مرادی / 18 August 2017
تقریبا دو سال پیش فوت شد.در برخورد با اتوموبیل.دیر رسیدیم!
بهمن / 20 August 2017
عربستان هم کم کم داره شروع میکنه که نشان بدهد که آنقدرها هم که میگن جامعه سیاسی / اجتماعی عربستان بسته است و کسی حق ندارد که کدهای سیاسی و اجتماعی و مذهبی نوشته شده توسط نظام و ملاهای وهابی را زیر پا بگذارد نیست و عربستان وجود یک “کمونیست ” را تحمل میکند و ایشان آزاد است که لباس غربی / غیر سنتی تن کند و رمان بنویسد و انتقاد کند و …
عربستان هنوز راه درازی درپیش دارد که خودش را به پای ملاهای ما آنها هم چنین ادعایی دارند برساند اما حتا در هر حال انتشار چنین اخباری نشان از ان دارد که نظام های مستبد که با استفاده از مذهب در حال حکومت هستند کم کم در حال بیدار شدن از خواب اصحاب کهف هستند و کم کم دارند متوجه میشوند که ادامه استبداد امکان پذیر نیست و کم کم در حال نشان دادن “نرمش ” هستند که تغییر را کنترل کنند و این هم یک خبر تبلیغاتی است جهت نشان دادن شروع تغییر در عربستان و …
آخرین کمونیست عربستان مشکل اساسی عربستان را عدم اختلاط زن و مرد معرفی میکنه که این نشان دهنده فرافکنی ایشان است , مشکل اصلی عربستان نظام توتالیتر و قبیله یی عربستان است که با پشتیبانی / همکاری مذهب و ملاهای وهابی در حال حکومت است , اگر نظام استبدادی حاکم تغییر کنه و نظامی مردم سالار و دموکراتیک جانشین ان شود آنوقت , مشکل عدم اختلاط زن و مرد و سایر مشکلات و معضلات اجتماعی و سیاسی عربستان به خودی خود حل خواهد شد .
افشین / 22 August 2017