کارشناسان شورای امنیت سازمان ملل میگویند با وجود ضربات نظامی به گروه «دولت اسلامی» (داعش)، این گروه امکانات مهم خود را برای انجام عملیات حفظ کرده است.
بر اساس گزارشی که کارشناسان سازمان ملل منتشر کردهاند داعش همچنان در وضعیتی قرار دارد که میتواند در خارج از مناطق جنگی همچون سوریه و عراق پول در اختیار جنگجویان خود قرار دهد.
بنا به این گزارش، داعش بهاندازه کافی درآمد نفتی دارد و از مناطق تحت اشغال خود درآمد مالیاتی بهدست میآورد. با این حال بهنظر میرسد که وضعیت مالی داعش بدتر میشود.
کارشناسان میگویند انتقال مبالغ به امر دشواری برای این گروه تبدیل شده است. در مقادیر کم داعش اغلب موفق عمل میکند اما منشأ آن به ندرت بازسازی میشود.
دریافتکنندگان پول، اعضای داعش هستند، بهویژه افرادی که در اروپا بهسر میبرند و نقش اصلی را برای گروه ایفا میکنند.
از این رو بهگفته کارشناسان سازمان ملل، داعش همچون گذشته توانایی آن را دارد که خارج از خاورمیانه به افراد خود برای انجام عملیات انگیزه دهد و آنها را فعال سازد.
اقدامات اخیر در جنوب فیلیپین تلاش داعش برای تقویت خود در جنوب شرق آسیا را نشان میدهند.
در روزهای نخست خردادماه سال جاری نبردهای شدید میان ارتش و گروههای وابسته به داعش در فیلیپین روی داد که بیش از ۱۰۰ کشته برجای گذاشت. در این نبردها جنگجویانی از اندونزی و مالزی به دعوت داعش پاسخ مثبت دادند و با پیوستن به این کارزار دوشادوش داعشیهای فیلیپین جنگیدند.
سازمان ملل میگوید از دیگر سو اما از موج پیوستن خارجیها به داعش در سوریه و عراق کاسته شده و برخلاف این روند بر شمار نیروهای جوان داعش که از مناطق جنگی خارج میشوند افزوده شده است. بازگشت این افراد را باید با «توجه ویژهای» زیر نظر داشت زیرا آنها از تجربه جنگ و توانایی اعمال «خشونت شدید» برخوردارند.
بهطور کلی، کارشناسان سازمان ملل میگویند، داعش همچنان «تهدید نظامی جدی» محسوب میشود و این در مقاومت سرسختانه افراد این گروه در برابر نیروهای عراقی و ائتلاف جهانی در جریان بازپسگیری شهر موصل نیز دیده شد: «ساختار فرماندهی و کنترل داعش بهطور کامل فرونریخته است.»
حکومت ایران به طالبان هم سلاح میدهد هم پول و هم آموزش .بعضی از منابع اذعان دارند که رژیم ایران در ۴ شهر تهران ،مشهد .زاهدان و کرمان مراکز آموزشی برای جنگ جویان طالب ساخته است .
رژیم ایران از تسلیح و حمایت این گروهها دو هدف عمده را دنبال میکند . هدف کوتاه مدت ،برداشتن فوکوس از روی خود و هدف بلند مدت بیرون راندن آمریکا از منطقه و تثبیت قدرت خود به مثابه قطب اصلی قدرت در منطقه .
همین جا باید اضافه کرد که قطر یکی از کشورهای حامی رژیم و شارژ کننده اصلی گروهای داعش و طالبان بوده و هست .قطر در تما میاین سالها هم از آخور میخورده هم از توبره .این کشور در عین حال که به آمریکا اجازه احداث بزرگترین پایگاه را داده است به سفارت خانههای خود پیغام میداد ه که روادید سفر داو طلبانی که خواهان پیوستن به داعش هستند را فراهم آورد.
سرهنگ احمد المسماری سخنگوی ارتش ملی لیبی اسنادی را به نمایش گذاشت که نشان میدهد قطر تلاش میکرد ترتیباتی اتخاذ کند تا پیکارجویانی از کشورهای غرب جهان عرب و شمال آفریقا به سوریه اعزام شوند.
farid / 12 August 2017