شماری از شهروندان، بزرگان طوایف و عشایر و فعالان محیط زیست در کرمان در اعتراض به انتقال آب از دو سرشاحه اصلی هلیل رود تجمع کردند.
معترضان پنجشنبه ۵ مرداد در محل اجرای پروژه سد صفا رود در دامنه های روستای گازرو رابر جمع شده بودند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کاظم محمدی سلیمانی از سران عشایر محمدی سلیمانی در جنوب کرمان در سخنرانی خود در این تجمع پیشنهاد داد که برای پیگیری مطالبات و خواستههای شهروندان، کمیتهای از نمایندگانی همه اقشار و شهرستانهای جنوب کرمان و دو شهرستان رابر و بافت تشکیل شود.
در طرح انتقال آب از جنوب استان کرمان قرار است ۷۰۰ میلیون مترمکعب آب از سرچشمههای هلیل به مناطق مرکزی و شمال استان منتقل شود.
پیمانکار این طرح قرارگاه خاتمالانبیا سپاه پاسداران است.
اما کاظم محمدی سلیمانی که به نمایندگی از عشایر و کشاورزان منطقه سخن میگفت، اعلام کرد: «این پروژه روی دو تا از سرشاخههای اصلی هلیلرود احداث میشود که نابودی جازموریان و مشکلات زیستمحیطی جبرانناپذیری را بر جای میگذارد». هلیل رود، از منابع اصلی تأمینکننده آب تالاب خشکشده جازموریان است.
معترضان میگویند با اجرای این طرح دستکم ۵۵ روستا نابود میشود و ۲۵۰۰ خانوار و جمعیتی قریب ۱۰۵۰۰ نفر آسیب میبینند.
حسن موسی باغی، از مدیران سازمانهای مردمنهاد شهرستان جیرفت دو هفته پیش درباره علت این اعتراضات گفته بود در حالی که یک میلیون نفر در جنوب کرمان دچار کمآبی هستند، دستاندرکاران با احداث «بزرگترین تونل آبی در خاورمیانه» قصد دارند آب رودخانه هلیل رود را به مرکز کرمان انتقال دهند.
او میگوید این تصمیم مورد حمایت استانداری است و به همین سبب از مسئولان محلی کاری ساخته نیست.
اعتراضات به انتقال آب هلیل رود از بهار ۱۳۹۶ بالا گرفت.
در ماههای گذشته شهروندان معترض جنوب استان کرمان «کمپین نجات هلیل رود» تشکیل دادهاند. این معترضان از جمله در یک اقدام نمادین اعتراضی با مراجعه به مراکز انتقال، خون بهصورت نمادین خون دادند.
میثم حاجی نمکی از فعالان اجتماعی شهرستان جیرفت به روزنامه محلی صبج نو گفته «سد جیرفت از گذشته روی رودخانه هلیل رود وجود داشت، اما در دهههای اخیر ۲ سد و چهارده بند روی رودخانه زده شده که آب آن را کاملاً مهار میکند.»
در ایران با وجود تأکید سازمان ملل بر مبانی توسعه پایدار، مدیریت منابع طبیعی غالباً بدون هماهنگی با جوامع محلی و بومی ساکن منطقه صورت میپذیرد.
مقامات ایران بارها اعلام کردند که بحران آب در ایران بدل به «مقولهای امنیتی» شده است.
در چند سال گذشته استانهای مختلف ایران بارها صحنه درگیریهای خونین بر سر آب بوده. درگیریهایی گاه و بیگاه که سبب ستیز مردم محلی با یکدیگر یا درگیری آنها با نیروهای نظامی- امنیتی رخ شده. در یکی از این موارد اعتراضات کشاورزان بلداجی چهار محال و بختیاری به انتقال حقآبههایشان به فولاد سفیددشت یک کشته برجای گذاشت.
هر چند در تجمع محلیهای معترض به انتقال آب هلیلرود، معترضان توسل به قانون را اولین گام برای احقاق حقشان عنوان کردند.
در همین زمینه
اخیرا “سپاه زرپرستان انقلاب استثماری” (با نام رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی)، پیشنهاد پروزه های بیت المال خوری بزرگ را درد برنامه دارد:
اتصال تخمی-تخلی دریای خزر به خلیج فارس
شرین سازی آب دریای خزر و خیلج فارس از طریق لوله به نواحی داخلی
بزرگراه بندرعباس -قزوین
…
خلاصه این کارتل نهاد رهبری سیرمانی ندارد. اخوند شیاد حسن روحانی آخر سر پس هارت و پورتهای بیهوده با سپاه به توافق رسید که پیمانکاری 200 میلایدر تومان وار نشود و لابد بگذارد باری اعتدالی-اصلاحچی ها!
هر زور میگذرد ضروت یک انقلاب براندازی بیشتر نماین یموشد و لی هی امثال اکبر گنچی میگویند بروید رای بدهید بروید رای بدهید. زیباکلام ها همچنین…
در خالی اگر سپاه و یا نهاد پولدار این همه قلدر است بیاد شهرکهای در نواحی پرآب در نواحی شمال و غرب و جزایر-سواحل جنوبکشور به سبک مسکن مهر ایجاد کند و رایگان و به قیمت ارزان به مردم فقیر حاشیه نشین شهرهای بزرگ چون تهران، مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، کرج، قم، اراک، اهواز، کرمان، زاهدان، یزد، بیرجند، سبزوار، … واگذار کند و البته با انتقال صنایع اطراف تهران به نزدیک شهرک ها.
نسبت جمعتی طوری تنطیم کند که اکثریت بومی -قومی بهم نریزد تا شائبه ترکیب بر هم زدن قویمت هم نیاید و قوم گراها سر وصدا به پا نکنند.
مشکل بحران کمبود آب در ایران تنها جابجایی جمعیت است از نواحی حاشیه کویر داخلی به شمال و غرب و البته تعطیلی دامپروری سنتی و کشاورزی سنتی.
keleep / 29 July 2017
بنده نزدیک این سد زندگی میکنم
شاید پنج ساله که شروع بکار کردن
یه مسیر 20 کیلومتری داخل کوه تونل زدن
یه مسیر 100 کیلومتری لوله گذاشتن
در دوطرف این کوه عظیم میلیاردها تومن هزینه کردن
و مردم تازه از خواب بیدار شدن
و مردم تازه فهمیدن سرنوشت صفارودم مثل سد بافت خواهد شد
ومردم تازه فهمیدن آب سد بافت فقط برای کارخانه ی فولادی فرستاده میشه که فقط کارگران ساده آن بومی هستند
و مردم تازه فهمیدن پایین دست سد بافت چه بوده وچه شد و صفارود با ایشان چه خواهد کرد.
چقدر بدبختیم ما…
عده ای در شهرهای بالای استان بی درد و بی غم و اقلیت کشاورز و دامدار جنوب استان بیچاره تر و بیچاره تر.
براستی که زور کسی به سپاه نمیرسد
bic / 30 July 2017