چالش تازه میان جمهوری اسلامی و دولت دونالد ترامپ: آمریکایی ها (دو تابعیتی های) زندانی در ایران و زندانیان ایرانی در آمریکا: به دنبال هشدار شدیدالحن کاخ سفید به تهران درباره عواقب آزاد نکردن زندانیان دارای تابعیت آمریکا، صادق آملی لاریجانی، رییس دستگاه قضا در جمهوری اسلامی خواستار آزادی فوری شهروندان ایرانی دربند در زندان های آمریکا شده است.
آملی لاریجانی روز دوشنبه دوم مرداد/ ۲۴ ژوییه در جلسه مسئولان عالی قضایی در واکنش به بیانیه کاخ سفید گفته است: «به آمریکایی ها می گوییم، فورا شهروندان ایرانی در بند در زندان هاشان را آزاد کنند. نگه داشتن آنان در زندان بر خلاف مقررات بین المللی است.»
استناد رییس قوه قضاییه به مقررات بین المللی در حالی است که جمهوری اسلامی چنین مقرراتی را در مورد بسیاری از زندانیان سیاسی و عقیدتی در زندان های خود به رسمیت نمی شناسد و استناد نهادها و سازمان های حقوق بشری یا دیگر دولت ها به چنین مقرراتی را سیاسی کاری و اقدامی برای اعمال فشار علیه خود می خواند.
با همین رویکرد، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز یکشنبه اول مرداد در پاسخ به بیانیه کاخ سفید درباره زندانی های دو تابعیتی در زندان های ایران، این بیانیه را دخالت آشکار در امور داخلی جمهوری اسلامی خوانده است.
خبرگزاری صدا و سیما اما در گزارش تازه ترین واکنش به هشدار ایالات متحده درباره تبعات آزاد نکردن زندانی های آمریکایی زندانی در ایران از قول صادق آملی لاریجانی نوشته است: «۴۰ سال است آمریکایی ها حقوق مردم ما را پایمال می کنند و ما متقابلا به آنها می گوییم که شهروندان بی گناه ما را در زندان های خود نگه داشته اید. این کارها خلاف قانون و خلاف عرف و خلاف قوانین بین المللی است.»
آملی لاریجانی بدون ذکر نام مصداق هایی برای زندانیان ایرانی در آمریکا ارائه کرده است: «یک کسی در لبنان مورد تعرض قرار می گیرد یا یک انفجاری در لبنان رخ می دهد این را به نظام جمهوری اسلامی وصل و اموال جمهوری اسلامی ایران را توقیف می کنید که این دزدی آشکار است.»
با توجه به رابطه ایران و گروه های اسلامگرا از جمله حزب الله لبنان، حمله این گروه ها به منافع و مراکز ایالات متحده به جمهوری اسلامی نسبت داده می شود.
قاضی القضات ایران گفته است به این بهانه به اموال عمومی مردم ایران به بهانه های واهی دست اندازی شده است.
یک مورد از حمله های مورد اشاره آملی لاریجانی می تواند حمله انتحاری ۳۴ سال پیش سازمان جهاد اسلامی به سفارت آمریکا در بیروت باشد.
۲۰ سال پس از این حمله و در سال ۲۰۰۳، پس از شکایت چند نفر از قربانیان از دولت ایران به دادگاه فدرال واشنگتن و انجام تحقیقات در این زمینه، فرضیه شرکت ایران در این بمبگذاری و چند بمبگذاری دیگر تقویت شد. آنچه این ظن را تقویت می کرد، نوع مواد منفجره به کار رفته بود که کاربردی نظامی داشت و در بازار آزاد خرید و فروش نمیشد. همچنین محتوای مکالمات مقام های ایرانی در منطقه و تصاویر ماهواره ای نیز از جمله اطلاعات مورد استناد بود.
از سوی دیگر بر اساس نوشته منابع آمریکایی، اطلاعات منتشر شده در روزنامههای ایران درباره اهداف دولت جمهوری اسلامی و فعالیتهایش در لبنان (در فاصله سال های ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۳ میلادی)، تحرکات نیروهای سپاه پاسداران در لبنان و ارتباط مقام های عالی رتبه ایرانی با گروه های افراطی شیعه لبنان، نشان از دست داشتن دولت ایران و عوامل لبنانیاش در این انفجار داشت.
رییس قوه قضاییه اما بی اشاره به منابع و اطلاعاتی که در دوره های مختلف از سوی آمریکایی ها مطرح شده، گفته است: «آمریکایی ها مثل همیشه احساس قلدری می کنند و می خواهند با این روش ها به مردم کشورهای مختلف از جمله جمهوری اسلامی ایران ظلم کنند.»
آملی لاریجانی همچنین از واشنگتن خواسته است اموال جمهوری اسلامی ایران را که به گفته او بر خلاف موازین و «به صورت یک راهزنی و دزدی آشکار» توقیف شده اند آزاد کند: «کشور ما باید به اموال خودش دسترسی داشته باشد و این کار باید سریعا انجام شود.»
او «ادعاهای آمریکایی ها علیه جمهوری اسلامی» را نیز بی معنا خوانده است.
کاخ سفید روز جمعه ۲۱ ژوییه/ ۳۰ شهریور، در بیانیهای که بازتاب دهنده هشدار شدیداللحن رییس جمهوری ایالات متحده علیه تهران بود، خواهان آزادی روبرت لوینسون، سیامک نمازی و باقر نمازی، شهروندان آمریکایی زندانی در ایران شد.
لوینسون مامور امنیتی سابق ایالات متحده است که از ۱۰ سال پیش در ایران ناپدید شده است. ایالات متحده جایزهای پنج میلیون دلاری برای اطلاعاتی تعیین کرده که منجر به بازگشت امن او به آمریکا شود.
سیامک نمازی، ۴۶ ساله هم یک تاجر ایرانیـآمریکایی است که همراه با باقر نمازی، پدر ۸۰ سالهاش از اکتبر ۲۰۱۵ در زندان به سر میبرد. سپاه پاسداران این دو را به اتهام «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم ایالات متحده» بازداشت کرده است.
همچنین زی یو وانگ ۳۷ ساله، یک پژوهشگر چینیتبار آمریکایی هم در ایران به ۱۰ سال زندان محکوم شده است. او که در زمینه مناسبات بینالمللی ایران دوران قاجار تحقیق میکرده، مرداد ۹۵ هنگام خروج از ایران به اتهام جاسوسی بازداشت شده است.
ایران در سالهای اخیر به شکلی کم سابقه دست به بازداشت افراد دوتابعیتی زده است.
در همین زمینه
- هشدار ترامپ به تهران: ادامه بازداشت آمریکاییها «عواقب جدید و جدی» دارد
-
«دو تابعیتی بازداشت شده در ایران یک پژوهشگر چینی – آمریکاییست»
-
رکوردشکنی در بازداشت دو تابعیتیها: یک ایرانیآمریکایی دیگر بازداشت شد
-
در حاشیه کمیسیون برجام: تقاضا از ترامپ برای آزادی محمد باقر و سیامک نمازی
-
صدور کیفرخواست علیه هما هودفر، نازنین زاغری و سیامک نمازی
-
آزادی دو کوهنورد آمریکایی و دست خالی ایران