خبرهای ضد و نقیض درباره حضور زنان در کابینه دولت دوازدهم هر روز منتشر میشود. گروهی از حضور زنان خبر میدهند و گروهی میگویند در سطح وزیر، زنی به کابینه دعوت نخواهد نشد. دو معاون زن کابینه فعلی حسن روحانی میگویند احتمال حضور زنان در کابینه هست اما معلوم نیست که وزیر باشند.
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران گفته هنوز نمیتوان اظهارنظری درخصوص افزایش یا کاهش حضور زنان در کابینه کرد و ترکیب دولت دوازدهم هنوز مشخص نشده و رییسجمهوری در حال بررسی و رایزنی است.
زهرا احمدیپور در گفتوگو با ایلنا، بر ضرورت حضور زنان در دولت دوازدهم تاکید کرده و گفته حضور زنان در عرصههای کلان مدیریتی و افزایش تعداد زنان در کابینه از مطالبات اجتماعی است و زنان به دنبال تحقق و رنگ بخشیدن به برخی از مطالبات هستند که یکی از آنها افزایش حضور زنان در نهادهای قدرت است.
خلاف اظهارنظرهایی که از سوی برخی چهرههای سیاسی و در میان گروههای مختلف اجتماعی درباره حضور زنان در مشاغل بالای سیاسی مطرح میشد، احمدی پور گفته زنان شایستهای برای تصدی مسوولیتهای مختلف وجود دارند و این زنان میتوانند در سطح وزارت هم بیایند و معرفی شوند.
با این حال با خود احمدیپور در باره وزارت یا معاونت صحبتی نشده چون به گفته او، دیدارهای کنونی درباره وزراست و نه معاونان.
معصومه ابتکار بر وجود زنان توانمند با امکان حضور در ردههای بالای مدیریتی تاکید کرده و گفته که نگاه متعادل جنسیتی در شخص رییس جمهوری وجود دارد و ار همه تلاش خود را در این کار خواهد کرد چون هیچ تعصبی در مورد جنسیت مدیران ندارد.
معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفته تعداد زنانی که قرار است در کابینه دولت دوازدهم به کارگرفته شوند، هنوز مشخص نیست. او کارنامه حسن روحانی در به کارگیری زنان را مثبت ارزیابی کرده و گفته روحانی چهار زن را به عنوان معاون رییس جمهوری انتخاب کرد و مسوولیتهای جدی مثل محیط زیست، میراث فرهنگی، امور زنان و معاونت حقوقی به زنان سپرد همچنین منصب مهمی مثل مدیریت کتابخانه ملی را در اختیار یک زن قرار داده است.
او به کارگیری چهار زن در سمت معاونت رییس جمهوری را یک اقدام معنادار خوانده که نشانه اعتماد او به توانایی مدیران زن است.
او اختیارات و مسوولیت معاونان رییس جمهوری را معادل وزرا خوانده و گفته چه بسا به لحاظ تشکیلاتی تراز معاون رییس جمهوری بالاتر از وزیر است.
ابتکار گفته: «اصلا این طور نیست که ریییس جمهوری بابت بحث جنسیت تبعیضی قائل شود اما آقای روحانی دنبال آن هستند که دست به انتخابی بزنند که آسیبی به جایگاه و وجهه زنان وارد نشود بنابراین حساسیت او منطقی و گزینهها در حال بررسی است ولی هنوز چیزی قطعی نشده است.»
رییس سازمان محیط زیست اما راه را برای وزیر نشدن زنان هم باز گذاشته و گفته: «اگر زنی وزیر نشد این طور نیست که بگوییم هیچ خانمی توانمند نیست چون ممکن است دلایل متعددی مانع انتخاب یک زن برای سمت وزارت شود. قطعا خانمهای توانمند وجود دارند ولی ممکن است با مسئولیت در نظر گرفته شده سازگاری نداشته باشند و لازم است تجربه، تخصص و توانمندی لازم برای برگزیدن افراد در نظر گرفته شود.»
ابتکار در عین حال گفته: «اگر کاری به یک خانم سپرده شود و نقدهایی هم به او وارد شود فورا ناکارآمدی به جنسیت او ارتباط داده میشود و برخی مدام دنبال این هستند که اثبات کنند خانمها برای کارهای اجرایی و مدیریتی ساخته نشدهاند و ناتوان هستند.»
او با اشاره به نگاههای جنسیتی و تحقیر مدیران زن گفته: «بارها و بارها منتقدین غیرمنصف به خود من گفتهاند:« رو خانه و آشپزیات را بکن، برو بچهداریت را بکن، برو آشت را بپز و من همیشه گفتهام آشپزی هم کار خیلی خوبی است و من با کمال افتخار آشپزی میکنم. خانمها با خانهداری خدمات بزرگی به خانوادهها ارایه میدهند و نباید با این کلمات خدمات آنها به خانواده را تحقیر کرد.»
او گفته: «جالب است کسانی نقش زنان در خانواده را تحقیر میکنند که به ظاهر به نقش خانوادگی آنها تاکید بسیار دارند. طبیعی است که اگر اصرار دارند زنان در خانه بمانند باید جایگاه بلند و رفیعی برای نقش خانوادگی زنان قائل باشند و این خدمات را محترم بشمارند درحالیکه آنها از یک طرف توقع و تاکید دارند زنان در خانه بمانند از طرف دیگر از الفاظ تحقیرآمیز برای کارهای خانهداری استفاده میکنند.»
هفته قبل، نامه ۱۵۷ نماینده مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت حضور زنان در کابینه دوازدهم به رییس جمهوری اسلامی داده شد. حسن روحانی گفته بود نیمی از کابینه تغییر میکند و با این حال درباره حضور زنان در کابینه دوازدهم ملاحظاتی وجود دارد.
روحانی: درباره حضور زنان در کابینه بعدی ملاحظاتی وجود دارد