وزارت ارتباطات ایران از ابلاغ مصوبه شورای عالی فضای مجازی درباره انتقال سرور شبکه‌های اجتماعی به داخل این کشور تا ۱۰ روز آینده خبر داد. مدیر تلگرام  سرسختانه در برابر فشار تهران برای انتقال سرور‌هایش به داخل ایران ایستادگی کرده است.

آیا تلگرام سرورهایش را به ایران منتقل می‌کند؟

محمدجواد آذری جهرمی، مدیر عامل شرکت «ارتباطات زیرساخت» از زیرمجموعه‌های وزارت ارتباطات ایران شنبه‌شب، ۳۱ تیر در تلویزیون دولتی این کشور به توضیح درباره خبر انتقال سرورهای شبکه تلگرام پرداخت.

نصرالله جهانگرد، معاون وزیر ارتباطات صبح شنبه ادعا کرده بود که تلگرام درخواست مقام‌های ایرانی برای انتقال سرورها به داخل این کشور را پذیرفته‌است. این ادعا در توئیتی از سوی پاول دوروف، مدیرعامل تلگرام تکذیب شد.

جهانگرد نیز ادعای خود را تصحیح کرد و گفت که وزارت ارتباطات در حال مذاکره با مقام‌های تلگرام و دیگر شبکه‌های اجتماعی برای انتقال سرورها به داخل ایران است.

مدیرعامل تلگرام وجود چنین مذاکراتی را نیز تلویحاً تکذیب کرده بود.

تلگرام محبوب‌ترین سرویس پیام‌رسان رمزگذاری‌شده در ایران است. بیش از ۲۳ میلیون کاربر تلگرام، یعنی حدود نیمی از کاربران این سرویس پیام‌رسان رمزگذاری‌شده در جهان در ایران زندگی می‌کنند.

«انتقال سرور الزام نیست، ایجابی است»

آذری جهرمی برای توضیح درباره این سردرگمی به گفت‌و‌گوی خبری ساعت ۲۱ صداوسیمای جمهوری اسلامی آمد و گفت که شورای عالی فضای مجازی برای رونق فضای اقتصادی شبکه‌های اجتماعی، خواهان انتقال سرور شرکت‌های پیام‌رسان خارجی به داخل ایران است. مصوبه این نهاد نظارتی تا ۱۰ روز آینده ابلاغ می‌شود و پس از آن مذاکره با تلگرام و دیگر شرکت‌های مشابه آغاز خواهد شد.

او اما تأکید کرد که موضوع انتقال سرورهای تلگرام و دیگر پیام‌رسان‌ها به ایران «الزام نیست، بلکه ایجابی است».

او نگرانی‌های منتقدان و فعالان مدنی درباره انتقال سرورها را «ایران‌هراسی» دانست و گفت که تهران به دنبال دسترسی به اطلاعات شهروندان و جاسوسی نیست. به گفته او، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری بر «حفظ حریم خصوصی مردم و دسترسی آزاد به اطلاعات» تأکید دارد.

آذری جهرمی دلیل انتقال سرویس‌های تلگرام به ایران را «بهبود کیفیت و کاهش قیمیت و افزایش سرعت» دانست و گفت: « جدای از ساماندهی وضعیت شبکه های پیام رسان در کشور، انتقال سرورهای تلگرام به ایران از بعد اقتصادی و امنیتی نیز حائز اهمیت است چرا که حجم اطلاعات عظیمی از کاربران ایرانی در اختیار این شرکت خارجی است.»

«منتقل نمی‌کنیم، حتی اگر مسدود شویم»

پاول دوروف که پیشتر در توئیتی اخبار منتشرشده از سوی مقام‌های ایرانی را تکذیب کرده بود، در کانال تلگرامی‌اش در یادداشتی به این موضوع پرداخت و نوشت که «تلگرام به عنوان پیام‌رسانی که اهمیت زیادی برای حفظ حریم خصوصی قائل است، ابداً سرورهای خود را به ایران منتقل نمی‌کند.»

مدیر روس‌تبار تلگرام پای روسیه را نیز به میان کشید و نوشت: «ایران و روسیه همواره قوانینی را صادر می‌کنند تا شرکت‌های اینترنتی در کشور خودشان اطلاعات را ذخیره کنند … سیاست اصلی تلگرام حفظ حریم خصوصی کاربران است و ما به همین دلیل نمی‌توانیم دستورات آنها را قبول کنیم. حتی در صورت مسدود شدن و فیلترینگ هم این کار نمی‌کنیم. در کشوری مانند چین ما حتی یک بیت از اطلاعات کاربرانمان را در اختیار آنها قرار ندادیم و به همین دلیل در چین مسدود شدیم.»

آذری جهرمی نیز گفت که اگر تلگرام با پیشنهاد ایران برای انتقال سرورها موافقت نکند، «قانونگذار در خصوص فعالیت آن در کشور تصمیم‌گیری خواهد کرد.»

مسکو حدود یک‌ماه پیش از تلگرام خواست تا مشخصات مورد نیاز این شرکت، از جمله آدرس دفاتر آن را برای ثبت در اختیار دولت بگذارد، وگرنه آن را مسدود می‌کند. تلگرام با این درخواست موافقت کرد.


در همین زمینه