مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو خبر از تهیه دارو از منابع غیر معتبر از سوی «شرکت های فوریتی» در حوزه دارو داده است. این مسأله باعث رکود روزافزون صنایع داروسازی در ایران می‌شود.

عکس از آرشیو

اکبر عبدالهی گفته است این شرکت ها داروهای مورد نظرشان را از عمده‌فروشی‌های ترکیه یا آلمان تهیه می‌کنند که بیشتر آنها مجوز فروش دارو به ایران را ندارند و بیش از ۳۰ درصد آنها هم به وسیله ایرانی ها اداره می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو گفته است عمده‌فروشی‌های دارو در ترکیه و آلمان، از کشورهایی مانند هند «داروی تقلبی» تهیه می‌کنند، آن را وارد کشور دیگری مانند ترکیه می‌کنند و بدون اینکه مجوز فروش آن دارو در ترکیه را داشته باشند، آن را به ایران وارد می‌کنند.

به گفته عبدالهی وجود شرکت‌های فوریتی دارو در کشور ناشی از بحران‌ها و بی‌برنامگی‌هاست: «در یک کشور برنامه‌ریزی شده و آرام نیازی به شرکت‌های فوریتی نیست و طبق قاعده داروها ثبت می شوند و وارد کننده مشخص است و مسئولیت کمی و کیفی دارو را برعهده می‌گیرد، اما در کشوری که دچار بحران شده و برنامه‌ریزی مناسبی ندارد، یک سری شرکت‌های کوچک برای واردات دارو تشکیل می‌شوند.»

بر اساس گفته های مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو، ایران در مناطق آزاد به برخی شرکت‌ها مجوز صادرات و عمده فروشی دارو داده است که اجازه فروش و توزیع آن داروها را در ایران ندارند: «این نوع واردات و صادرات دارو برای کشورها ارزش افزوده ایجاد می‌کند اما یکی از عیوب این سیستم آن است که اگر نظارتی بر آن صورت نگیرد، می تواند به فروش داروهای تقلبی بینجامد.»

با توجه به اینکه اغلب داروهای تقلبی از طریق شرکت‌های فوریتی وارد کشور می شوند، به گفته عبدالهی در سه سال گذشته سعی شده است واردات دارو از طریق این شرکت‌ها کاهش یابد و واردات دارو بیشتر از طریق نمایندگی‌های رسمی دارو انجام شود: «اگر دارویی در ایران لازم است آن شرکت دارویی موظف است در ایران نمایندگی بزند و این نمایندگی مسئولیت توزیع را بر عهده بگیرد.»

امکان افزایش قیمت دارو از جمله مسائلی است که ممکن است به دنبال ثبت نمایندگی برای واردات دارو ایجاد شود. عبدالهی اما در این باره گفته است: «شرکت‌های داروسازی در دنیا متناسب با کشورها قیمت دارو را تعیین می‌کنند. به طور مثال اگر کشوری فقیر باشد، این شرکت‌ها دارو را با قیمت پایین‌تری به فروش می‌رسانند، اما در کشوری که صادر کننده نفت است، دارو با قیمت بیشتری به فروش می‌رسد.»

مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا و دارو در عین حال از «سیاست واردات موازی دارو» گفته است؛ اقدامی برای جلوگیری از افزایش قیمت دارو که به اصولی بودن آن از سوی برخی کارشناسان تردید وارد می شود. عبدالهی اما گفته است این سیاست به قصد تامین داروی کشور نیست، بلکه تنها به منظور «کاهش قیمت دارو» در بازار است.

او با اشاره به تجربه ترکیه به عنوان کشور همسایه ایران گفته است این کشور به شرکت‌های خارجی اجازه می‌دهد تا با قیمت پایین‌تری برند اصلی را در این کشور تولید کنند و در مقابل نیز آنها دارو بیمه می‌کنند: «از همین‌رو قیمت دارو در ترکیه از دیگر کشورهای منطقه بسیار پایین‌تر است.»

عبدالهی از تلاش وزارت بهداشت برای استفاده از روش ترکیه در تولید دارو خبر داده اما گفته است: «متاسفانه مخالفت های زیادی با تولید داروی تحت لیسانس صورت می گیرد و از جمله کمیسیون بهداشت و درمان {مجلس} هم مخالف است در حالی‌که این روش باعث تولید ملی می‌شود و تکنولوژی را نیز وارد کشور می‌کند.


  • در همین زمینه