بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران در حاشیه جلسه هیأت دولت تلاش کرد به بخشی از انتقادات راست افراطی و ولایتمداران از قراردادی که ایران به تازگی با شرکت فرانسوی توتال منعقد کرده پاسخ دهد. به گفته وزیر نفت سهم ایران بسیار بیش از آن چیزی‌ست که منتقدان ادعا کرده‌اند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران

بر اساس قراردادی که ایران عصر دوشنبه ۱۲ تیر به امضاء رساند، توسعه و بهره‌برداری از فاز ۱۱ میدان نفتی پارس جنوبی به کنسرسیومی از شرکت توتال فرانسه، سی ان پی سی چین و پتروپارس ایران واگذار شده است. ارزش این قرارداد ۴ میلیارد و ۸۷۹ میلیون دلار است. در این قراداد پیش‌بینی شده که ۴۰ ماه پس از امضاء توافقنامه، بهره‌برداری اولیه از فاز ۱۱ پارس جنوبی  آغاز شود. میزان سرمایه‌گذاری در فاز نخست این پروژه ۲.۴ میلیارد دلار اعلام شده. احمد علم‌الهدی، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی، در سخنانی گفته بود که این قرارداد «یک حرکت استثماری و استعماری غرب» است. علم‌الهدی این ادعا را مطرح کرده بود که در پشت پرده، ایران ۷۵ درصد از سود این قرارداد را به شرکت توتال واگذار کرده است.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی در پاسخ به انتقادات عم‌الهدی در حاشیه جلسه چهارشنبه ۱۴ تیر هیأت دولت گفت:

«بعضی‌ها گفته‌اند ۵۰ درصد و بعضی‌ها گفته‌اند ۷۰ درصد کل درآمد میدان نفتی‌مان را به خارجی می‌دهیم، این حرف غلط است. حدود ۸۴ میلیارد دلار سهم ایران از قرارداد توتال خواهد بود.»

به گفته وزیر نفت ابران، ۵۰.۱ درصد از این قرارداد سهم توتال ۳۰ درصد سهم شرکت ملی نفت چین و ۹.۱۹ درصد سهم پتروپارس است.

دولت روحانی از قرارداد توتال به عنوان یکی از ثمرات برجام یاد کرده. بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت در حاشیه جلسه هیأت دولت یک بار دیگر این موضوع را یادآوری کرد:

«در شرایطی که بعضی ها از جمله دشمنان ما در آن طرف اقیانوس‌ها و چه دشمنان ما در منطقه،‌ می‌خواستند تحریم‌ها ادامه پیدا کند و هرگونه سرمایه‌گذاری خارجی در ایران شکل نگیرد ما این حرکت بزرگ را توسط دو شرکت بزرگ معتبر نفتی دنیا انجام داده‌ایم.»

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری اسلامی هم سال گذشته گفته بود برخی کشورهایی که میدان‌های مشترک نفتی با ایران دارند، تلاش کرده‌اند مانع قراردادهای نفتی جدید ایران شوند.

رسانه‌های نزدیک به سپاه اما در انتقاد از قرارداد ایران با شرکت توتال ادعا کرده‌اند که غرب با چنین قراردادهایی می‌خواهد مهار سیاسی ایران را به دست بگیرد.

نیویورک تایمز در گزارشی درباره قرارداد ایران با شرکت توتال احتمال داده که این قرارداد زمینه‌ساز همکاری دیگر شرکت‌های غربی در زمینه انرژی باشد. اما در همان‌حال یادآور شده که با وضع تحریم‌های تازه واشنگتن علیه ایران، این همکاری‌ها به خطر می‌افتد.

بیژن نامدار زنگنه در حاشیه جلسه هیأت دولت درباره چشم‌اندازهای همکاری نفتی با شرکت‌های غربی گفت:

«با شرکت‌های مختلفی مذاکره شده و فرآیند مناقصه را هم شروع کرده‌ایم. از یک سری از شرکت‌هایی که تشخیص صلاحیت داده شده‌اند دعوت کردیم که بیایند اطلاعات را بگیرند و پیشنهادهایشان را ارائه دهند.»

به گفته وزیر نفت، میدان آزادگان، میدان یاران،‌ میدان یادآوران، میدان‌های پارس جنوبی و میادین مشترک ایرتن با عراق در ایلام و همینطور میدان‌هایی برای افزایش بازیافت نیز جزو اولویت‌های دولت ایران است.

حسن روحانی دوشنبه ۱۲ تیر در دیدار پاتریک پویانه، مدیر عامل شرکت توتال فرانسه خاطرنشان کرده بود که سیاست‌ دولت او همکاری یا شرکت‌های بزرگ مانند توتال است.

در خرداد ۱۳۸۹ برای نخستین بار ۵ فاز پارس جنوبی به قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه پاسداران واگذار شد. سپاه اما در بهره‌برداری از منابع گازی از میدان مشترک بین ایران و قطر موفق نبود.

بیشتر بخوانید: