دادگاه ملی حق پناهندگی (CNDA) در فرانسه پنجشنبه ۱۱ ژوئیه/ ۲۱ تیر حق زنان افغانستانی را بهعنوان یک گروه تحت تبعیض و سرکوب، برای پناهندگی به فرانسه به رسمیت شناخت و با صدور یک رأی بیسابقه اعلام کرد تمام زنان افغانستانی میتوانند تحت حفاظت قانون پناهندگی در فرانسه قرار گیرند.
این دادگاه اعلام کرد: «تعلق همه زنان افغانستان را به یک گروه اجتماعی که میتواند با [دریافت] پناهندگی حمایت شود، به رسمیت می شناسد». بر اساس این رأی «همه زنان افغانستان» که به دلیل اقدامهای تبعیض آمیز طالبان علیه زنان از کشورشان فرار میکنند، اکنون تحت یک گروه اجتماعی طبقهبندی میشوند که شرایط دریافت پناهندگی را دارد.
قاضیهای این دادگاه با اشاره به اقدامهای حکومت طالبان در کنار گذاشتن زنان از فعالیتهای اجتماعی و منع تحصیل و اشتغال، محدود کردن دسترسی به آموزش و بهداشت و همچنین اعمال حجاب اجباری و قوانین سختگیرانه رفتوآمد، تصمیم گرفتند به دلیل اینکه «زنان و دختران افغانستانی در مجموع از سوی جامعه افغانستان به گونهای متفاوت تلقی میشوند»، «باید آنها را متعلق به یک گروه اجتماعی در نظر گرفت که میتواند بهعنوان پناهنده از آنها محافظت شود».
دادگاه ملی حق پناهندگی تصریح کرد این «اقدامهای بهشدت تبعیضآمیز» به منزله «اعمال آزاد و اذیت و سرکوب» در مفهوم کنوانسیون ژنو است. بر اساس این کنوانسیون مصوب ۱۹۵۱، پناهندگی در مواردی اعطا میشود که یک فرد خارجی «بهدلیل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در یک گروه اجتماعی خاص یا عقاید سیاسی خود» با سرکوب مواجه شود. بنابراین، دادگاه ملی حق پناهندگی فرانسه از حکمی که در ۱۶ ژانویه از سوی دیوان دادگستری اتحادیه اروپا صادر شد پیروی میکند.
دیوان دادگستری اتحادیه اروپا در این حکم رأی داده است که از نظر حقوقی «زنان به طور کلی، میتوانند متعلق به یک گروه اجتماعی در نظر گرفته شوند» و در صورتیکه «در کشور مبدأ، به دلیل جنسیتشان، در معرض خشونت جسمی یا روحی قرار گرفته باشند، وضعیت پناهندگی را درخواست کنند».
دادگاه ملی حق پناهندگی در بیانیهای اعلام کرد: «این اولین بار در فرانسه است که یک گروه اجتماعی از زنان یک کشور به دلیل جنسیتشان [برای پناهندگی] بهرسمیت شناخته میشود. تا به حال در فرانسه تنها زنانی که از ازدواج اجباری فرار کرده بودند، دختران جوانی که ترس از ناقصسازی جنسی داشتند یا زنانی که از شبکههای فروش بدن زنان برای سکس گریخته بودند، میتوانستند از حمایت کنوانسیون ژنو تحت عنوان عضویت در یک «گروه اجتماعی خاص» بهرهمند شوند.
در عین حال این دادگاه از صدور رأی مشابه برای زنان مکزیکی و آلبانیایی خودداری کرد به ایندلیل که مکزیک و آلبانی در واقع «مجموعهای از اسناد بینالمللی و قوانین ملی را برای ترویج برابری جنسیتی و مبارزه با خشونت جنسیتی علیه زنان به تصویب رساندهاند».
ممنون از حسن نیت و احساس نیک دولت فرانسه در قبال زنان افغان، من یک فعال مدنی استم.که خواهرم و فامیلم در افغانستان فعلا نیز فعالیت فرهنگی دارند.مادرم یک زن معلم بود که به دختران افغان آموزش میدهد.آنها در افغانستان در شرایط بد قرار دارند.
می خواهم به آنها پناهندگی داده شود.
آزادی / 14 July 2024
زنان افغانستان بدور از چشم جامعه جهانی و نهاد های حقوق بشری مانده اند که توجهی چندانی به این قشر زیر ستم در افغانستان نشده است. پس از سقوط جمهوریت و روی کار آمدن امارت طالبان وحشی وضعیت زنان بیشتر از هر روز دیگر خرابتر شده است. چون علاوه از حق تحصیل، حق کار حق زندگی کردن را هم از ایشان گرفته اند.
پریشان / 14 July 2024
زاهده صدیقی گرداننده در تلویزیون هستم وبه کمک شمانیاز دارم اگر پاسخ بدهین ممنون شمامیشوم.
Zahida sediqi / 15 July 2024
بادرود و سلام بر شما خسته نباشید!
این که دولت فرانسه به فکر زنان و دختران افغان که از ابتدایی ترین حق شان محروم اند می باشد ابراز قدر دانی می نمایم. من و خواهران من در افغانستان از حقوق اساسی شان محروم هستیم، حق آموزش، حق کار، گشت و گذار در پارک ها و شاید در آینده ها حق نفس کشیدن را از ما بگیرند.
نمی دانیم فردا چه رخ میدهد؟؟؟؟
زندگی در تر س و هراس خیلی خسته کن و نفس گیر شده
دنیا هم زنان افغان را فراموش کرده ممنون از شما که به فکر این قشر محروم هستید
نان،کار، آزادی / 18 July 2024
از تصمیم دولت فرانسه برای حمایت از زنان افغان سپاسگزارم. امروز در شرایطی قرار داریم که نه تنها از حقوق انسانی خود محروم هستیم، بلکه به بهانههای مختلف زندانی، شکنجه، تجاوز و آزار جنسی میشویم. از ترس و وحشت طالبان، حتی جرأت بیرون رفتن از خانه را نداریم.
زنان افغان با خطرات بیشماری مواجه هستند؛ تهدیدات مستقیم و مکرر، کنترل شدید اجتماعی، و نبود امنیت حتی در محیطهای خانگی. بسیاری از ما، با فعالیتهای گذشتهمان، تحت نظارت شدید قرار گرفتهایم و به طور مداوم با تهدیدات جانی و جسمی روبهرو هستیم. طالبان از هیچ تلاشی برای سرکوب و به سکوت واداشتن ما دریغ نمیکند.
من، مانند بسیاری از زنان فعال افغانستان، پس از حاکمیت رژیم سرکوبگر و تروریستی طالبان، از فعالیتهای خود باز ماندهام و به شدت به دلیل فعالیتهای گذشتهام تحت تهدید هستم.
لطفاً در زمینه نوع درخواست راهنمایی بیشتری ارائه دهید.
با سپاس فراوان.
دخت آریایی / 24 July 2024
ابتدا منحیث یک دختر افغان از این حکم دولت فرانسه قدردانی میکنم امیدوار هستم در مورد جزیات این حکم هم روشنی انداخته شود. ممنون
Razia Ghulami / 26 July 2024