روسیه روز جمعه اعلام کرد که به‌رغم تصمیم آمریکا برای خروج از توافق اقلیمی پاریس، این کشور بر تصمیم خود مبنی بر پیوستن به این توافقنامه باقی خواهد ماند با این حال یک مشاور کرملین می‌گوید موضع آمریکا موجب خواهد شد که توافق پاریس عملی نشود.

روسیه هنوز پیمان اقلیمی پاریس را تصویب نکرده است.
روسیه هنوز پیمان اقلیمی پاریس را تصویب نکرده است.

به‌گزارش رویترز، روسیه مهمترین کشور تولیدکننده گاز گلخانه‌ای است که هنوز پیمان اقلیمی پاریس در دسامبر ۲۰۱۵ را تصویب نکرده است. مسئولان این کشور گفته‌اند برای ارزیابی پیامدهای اقتصادی این توافقنامه نیاز به زمان بیشتری دارند.

از سوی دیگر در روسیه مسئله اجرای سیاست توسعه با مصرف کم کربن مورد بحث قرار گرفته و همین موضوع سبب شده تا برخی فعالان محیط زیست بر این نظر باشند که روسیه هرگز توافقنامه پاریس را تصویب نخواهد کرد.

آرکادی دوِرکوویچ، معاون نخست‌وزیر روسیه روز جمعه ۲ ژوئن / ۱۲ خرداد اعلام کرد که فکر نمی‌کند که تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا موجب تغییر تعهد روسیه شود.

خبرگزاری ریا نووستی روسیه به‌نقل از دوِرکوویچ نوشت: «ما تصمیم گرفتیم به توافقنامه بپیوندیم و فکر نمی‌کنم این تصمیم را تغییر دهیم.»

در ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ حدود ۲۰۰ کشور توافق کردند تا همگی در کنار یکدیگر برای توقف روند گرمایش هوا و جلوگیری از افزایش دما تا زیر دو درجه سانتیگراد (نسبت به مقطع ورود جهان به عصر صنعتی شدن) گازهای گلخانه‌ای را کاهش دهند. از توافق اقلیمی پاریس به عنوان یکی از مهم‌ترین دستاوردهای محیط زیستی یاد می‌شود.

آمریکا در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما این توافق را پذیرفت اما دونالد ترامپ پنج‌شنبه یکم ژوئن / ۱۱ خرداد گفت که کشورش دیگر به پیمان اقلیمی پاریس متعهد نیست. این تصمیم رئیس جمهوری آمریکا با واکنش‌های منفی کشورهای جهان روبه‌رو شد.

آرکادی دوِرکوویچ که در یک کنفرانس اقتصادی در سن پترزبورگ شرکت کرده بود همچنین گفت: «توافق [پاریس] تنها نشانه‌ای از وحدت کشورها پیرامون برخی موضوعات خاص است. من فکر نمی‌کنم که کسی شک داشته باشد که آمریکایی‌ها یک سیاست محیط زیستی را در پیش خواهند گرفت. ما نیز برای آن همه کار خواهیم کرد، چه جزئی از این توافقنامه باشیم و چه نه.»

الکساندر نوواک، وزیر انرژی روسیه که در کنفرانس سن پترزبورگ شرکت داشت تصمیم آمریکا مبنی بر خروج از توافق پاریس را «نشانه‌ای بسیار منفی» دانست.

آندری بِلوسوف، یکی از مشاوران کرملین نیز در همین کنفرانس به خبرنگاران گفت خروج آمریکا حفره بزرگی در توافق پاریس ایجاد کرده و آن را غیرقابل اجرا می‌کند.

پیش از این، دو کشور چین و هندوستان نیز اعلام کرده بودند که به‌رغم تصمیم رئیس جمهوری آمریکا، آن‌ها همچنان به توافق اقلیمی پاریس پایبند می‌مانند. چین و هندوستان از جمله کشورهایی هستند که بیشترین گازهای گلخانه‌ای در جهان را تولید می‌کنند. چین در ماه‌های اخیر نشان داده که به‌طور جدی در مسیر توافق پاریس گام برمی‌دارد.

کشورهای اروپایی از رویکرد چین و هند استقبال کرده و گفته‌اند با همراهی دیگر کشورها و بدون آمریکا توافق پاریس را به‌پیش خواهند برد.

روسیه افزوده است که اکنون در حال تجزیه و تحلیل تصمیم آمریکاست اگر چه برنامه‌های روسیه به تصمیم دیگران، و به‌ویژه ایالات متحده بستگی ندارد.

آندری بِلوسوف تصمیم آمریکا را «شرم‌آور» خواند و گفت نباید تصمیماتی که گرفته شده‌اند تغییر داد. او افزود: «واضح است که بدون مشارکت ایالات متحده، توافق پاریس غیرقابل اجرا خواهد شد زیرا آمریکا یکی از کشورهای عمده انتشاردهنده گازهای گلخانه‌ای است.»

افزون بر کشورهای جهان، در داخل آمریکا نیز مقاومت‌هایی در برابر تصمیم ترامپ در حال شکل‌گیری است. برخی از ایالت‌ها و شرکت‌های بزرگ اعلام کرده‌اند که همچنان به پیمان اقلیمی پاریس وفادارند. تصمیم ترامپ همچنین مخالفت‌های گسترده‌ای را در میان فعالان محیط زیست و نهادهای غیردولتی که در این زمینه فعالیت می‌کنند دامن زده است.

در همین زمینه: