رئیس‌جمهوری آمریکا عصر پنج‌شنبه یکم ژوئن / ۱۱ خرداد گفت که کشورش دیگر به پیمان اقلیمی پاریس متعهد نیست. این توافق مهم‌ترین پیمان محیط زیستی تاریخ بشری تاکنون و ثمره گفت‌وگوهای سیاسی بین چین و دولت باراک اوباما بود که ۱۹۶ کشور ۱۸ ماه پیش در پایتخت فرانسه امضا کردند.

دونالد ترامپ خطاب به خبرنگارانی که در باغچه گل‌های رُز کاخ سفید جمع شده بودند گفت: «به‌منظور تحقق وظیفه خطیرم برای محافظت از آمریکا و شهروندان آن، ایالات‌متحده از توافق اقلیمی پاریس خارج می‌شود.»

تصمیم ترامپ روابط آمریکا با متحدان اروپایی و قدرت‌های نوظهور مانند چین و هند را پیچیده خواهد کرد؛ اما رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید که آماده است که برای توافق دیگری با این کشورها گفت‌وگو کند که به نفع اقتصاد آمریکا باشد.

ریاست جمهوری آمریکا اکنون دو گزینه روی میز گذاشته است: ۱) یا کشورهایی که توافق پاریس را امضاء کرده‌اند دوباره پشت میز مذاکره بیایند تا به آمریکا منافع بیشتری بدهند؛ ۲) یا یک پیمان محیط زیستی دیگر با رهبری و شرایطی که آمریکا مشخص خواهد کرد طراحی خواهد شد: «اگر خواستند، مذاکره کنند؛ نخواستند هم نکنند.»

پایان کمک‌های مالی به حوزه محیط زیست

رئیس‌جمهوری آمریکا همچنین بودجه ۳ میلیارد دلاری‌ای که باراک اوباما به «صندوق آب‌وهوای سبز» برای پژوهش و آگاهی‌رسانی در حوزه محیط زیست داده بود، لغو کرد.

صندوق آب‌وهوای سبز (GCF) به کشورهای درحال‌توسعه برای مقابله با تغییرات آب و هوایی در طراحی و اجرای پروژه‌ها، برنامه‌ها و سیاست‌ها کمک می‌کند.

ترامپ می‌گوید که این کمک‌های مالی که اوباما به پژوهش‌های حوزه محیط زیست اهداء کرده است از محل بودجه مبارزه با تروریسم آمده و او حاضر نیست که این بودجه را به خطر بیندازد.

نزدیکان کاخ سفید در هفته گذشته این موضوع را در رسانه‌های آمریکایی مطرح کرده بودند که  «با ۲۰ تریلیون بدهی» مالیات‌دهندگان ایالات متحده نباید کمک‌های محیط زیستی به دیگر کشورهای بفرستند.

«اول، آمریکا»

پیش از آغاز سخنرانی ترامپ در نشست خبری مربوط به خروج از پیمان پاریس، مایک پنس، معاون اول ریاست جمهوری به مقابل خبرنگاران آمد و گفت که خروج از پیمان پاریس نمادی است از «بر سر پیمان بودن ترامپ با وعده‌های انتخاباتی که به مردم آمریکا داده است.»

تم سخنرانی هم شعار «آمریکا، اول» بود و ترامپ بارها تأکید کرد که تصمیمش به این خاطر است که می‌خواهد مردم آمریکا، کارگران آمریکا و اقتصاد آمریکا، اولویت اولش باشند. به همین دلیل تضعیف اقتصاد و نیروی کار در آمریکا مهم‌ترین دلیل برای خروج از پیمان پاریس عنوان شد.

رئیس‌جمهوری آمریکا به پژوهشی استناد کرد که توسط شرکت مشاوران NERA انجام شده است و مدعی است که دولت اوباما با امضای پیمان پاریس «به اقتصاد ایالات متحده نزدیک به ۳ هزار میلیارد دلار در چند دهه بعدی ضرر خواهد زد.»

ترامپ همچنین گفت که پیمان پاریس موجب خواهد شد که بیش از شش میلیون شغل در بخش صنعت و بیش از سه میلیون شغل بخش تولید  تا سال ۲۰۴۰ در آمریکا از بین برود.

رئیس‌جمهوری آمریکا در ادامه گفت که پیمان پاریس می‌خواهد «سر صنعت ذغال سنگ ما را ببُرد و همه می‌دانند که من چقدر ذغال سنگی‌ها را دوست دارم. در حال حاضر ذغال سنگ حدود یک‌سوم از برق ما را تأمین می‌کند.»

عدالت برای آمریکا

دونالد ترامپ همچنین معتقد است که توافق پاریس نسبت به آمریکا ناعدالانه رفتار می‌کند و مفادی که شامل آمریکا می‌شود، سخت‌گیرانه است. در مقایسه او می‌گوید که این توافق به کشورهای چون هند و چین اجازه می‌دهد که صنعت ذغال سنگشان را پیشرفت بدهند: «می‌خواهند کارهای ما را بگیرند و به کشورهای دیگر بفرستند تا کشورهای دیگر به ما برتری بگیرند».

او خطاب به خبرنگاران گفت که نتیجه این است که ثروت آمریکا را با کشورهای دیگر تقسیم خواهند کرد.

رئیس‌جمهوری کنونی آمریکا با انتقاد از رئیس‌جمهوری پیشین بارک اوباما گفت که او مذاکره را برای کاهش انتشار گازهای کربنی انجام نداده، «چراکه بر اساس این توافق چین تولید گازهای گلخانه‌ای  را تا سال ۲۰۳۰ می‌تواند افزایش دهد.»

«پلیتیکو» و «رویترز» پیش از نشست خبری ترامپ، سندی را منتشر کردند که استدلال‌های کاخ سفید برای خروج از توافق پاریس را فهرست کرده است. مهم‌ترین آنها اینکه این پیمان به ضرر کارگران و دیگر نیروهای کار آمریکایی ست؛ یک توافق ضعیف بوده که توسط دولت باراک اوباما مذاکره شد و امضای آن از سر ناچاری بوده است؛ هزینه بسیار به مردم آمریکا تحمیل می‌کند و موجب ضرر اقتصادی خواهد شد؛ تعهدات بی‌معنی به آمریکا تحمیل می‌کند و نهایت اینکه ترامپ به وعده مبارزات انتخاباتی‌اش برای خروج از این پیمان وفادار مانده است.


در همین زمینه:

واکنش اروپا به احتمال خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس

دولت آمریکا خروج از توافق اقلیمی پاریس را بررسی می‌کند

اجلاس گروه ۷: ساز مخالف ترامپ بر سر توافقنامه اقلیمی پاریس