روسیه در حالی امروز، شنبه ۲۲ آوریل صد و چهل‌ و هفتمین سالروز تولد ولادیمیر ایلیچ لنین را برگزار می‌کند که نمایندگان مجلس دومای روسیه به دنبال به‌خاک سپردن جسد مومیایی‌شده او هستند.

مقبره لنین در برابر سنای روسیه

تعدادی از نمایندگان پارلمان روسیه طرحی را برای رأی‌گیری ارائه کرده‌اند که خواستار اجرای مراسم خاک‌سپاری برای جسد لنین، رهبر انقلاب کمونیستی اکتبر ۱۹۱۷ و نخستین رئیس حکومت اتحاد جماهیر شوروی است.

جسد ولادیمیر لنین، آتئیستی که هرگز نمی‌خواست مومیایی شود، پس از مرگ شتاب‌زده در سازه‌ای چوبی و موقتی در میدان سرخ مسکو قرار گرفت. ژوزف استالین، رهبر بعدی شوروی دستور ساختن مقبره‌ای برای او در همان محل را صادر کرد. جسد لنین در ۱۹۳۰ پس از اتمام ساخت‌و‌ساز مقبره از تابوت چوبی به آن منتقل شد.

هرساله تیمی متخصص برای حفظ جسد لنین ، آن را در مخلوطی از مواد شیمیایی قرار می‌دهند که جلوی تجزیه آن را می‌گیرد و شکل و رنگ طبیعی بدون این انقلابی مرده را بی‌تغییر نگه می‌دارد. این فرآیندی گران‌قیمت و هزینه‌بر است.

تیمی که امسال جسد او را برای بزرگداشت ۱۴۷امین تولدش آماده کرد، گفته بود که پیکر لنین در وضعیت «رضایت‌بخش» قرار دارد و می‌تواند برای مدت زمان طولانی حفظ شود.

با این حال ولادیمیر سیسوئف، عضو حزب لیبرال دموکرات پارلمان روسیه، یکی از احزاب حامی ولادیمیر پوتین و از نویسندگان طرح ارائه‌شده برای دفن جسد لنین گفته است که «اکثریت مردم این کشور طبق نظرسنجی‌ها خواهان خاکسپاری او بر اساس سنت‌های مسیحیت ارتدوکس هستند.» بر اساس طرح ارائه‌شده، زمان و شیوه خاکسپاری باید از سوی کمیسیونی وابسته به دولت تعیین شود.

یک نظرسنجی‌ منتشرشده در هفته گذشته نشان می‌دهد که درست یک قرن پس از پیروزی انقلاب اکتبر در روسیه، حدود ۵۸ درصد مردم روسیه معتقدند که جسد لنین باید به خاک سپرده شود. اگرچه اکثریت آنها خواهان ابقای ساختمان مقبره لنین در میدان سرخ مسکو هستند.

گنادی زیوگانوف، رهبر حزب کمونیست روسیه به شدت از این طرح انتقاد کرد و تهیه‌کنندگان آن را «اراذل» خواند. او هشدار داد که هر تلاشی برای دفن جسد لنین جامعه روسیه را دچار اختلاف و تفرقه می‌کند و به شورش‌های خشونت‌آمیز دامن می‌زند.

بحث بر سر دفن جسد لنین پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد. حکومت این کشور در سال‌های اخیر به دنبال فاصله‌گرفتن از حکومت کمونیستی سابق و ساختن هویت ملی جدیدی بوده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری کنونی روسیه به ندرت در سخنرانی‌های عمومی خود از لنین یاد می‌کند. او از منتقدان انقلاب اکتبر است، زیرا به باور او و همفکرانش این انقلاب باعث شد تا امپراتوری تزاری روسیه بخش‌هایی از قلمروی خود را در پایان جنگ جهانی اول از دست بدهد.

با این وجود، بر اساس آخرین نظرسنجی‌ها نیمی از مردم روسیه معتقدند که انقلاب نقش مثبتی در توسعه کشورشان داشته‌است.