معاون سازمان حفاظت محیط زیست ایران ایران اعلام سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک دارد که این رقم از میانگین جهانی بیشتر است.
سعید متصدی در همایش «روز زمین پاک» گفت که مصرف بیرویه سم و کود خاک را آلوده کرده و اکنون این آلودگی وارد سفره غذایی مردم شده.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست از تخصیص یارانه به سم و کود انتقاد کرد.
سموم و کودهایی که میزان زیادی نیترات در خود دارند، عوامل خطرناکی هستند که بقایای آنها در خاک و آب و فرآوردههای غذایی مردم نفوذ میکنند و با اختلالاتی که در سیستم ایمنی و گوارش، مغز و اعصاب به همراه میآورند سلامت جامعه را در معرض تهدید قرار میدهند.
مدتهاست که بسیاری از نهادها از جمله سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد ( فائو) به لزوم «مدیریت استفاده از سموم شیمیایی در ایران» برای حفاظت از سلامت جامعه ایران تأکید میکنند.
به گفته سعید متصدی تخصیص یارانه به کودهای شیمیایی و سموم باعث شده تا استفاده از این مواد کاهش نیابد و در نتیجه فشار زیادی به خاک وارد شود.
او گفته مواد غذایی و مواد آلی خاک در ایران «بسیار فقیر» هستند و شوری خاک نیز افزایش یافته.
علاوه بر این، او تصدیق کرد که «کلیه خاکهای اطراف تهران آلوده هستند.»
در حال حاضر سازمان محیط زیست «لایحه خاک» را تدوین و برای تصویب به مجلس ارسال کرده است. این لایحه از فروردین ماه سال ۹۴ در انتظار بررسی و تصویب است.
بر اساس برآورد انجمن علوم خاک، چنانچه اقدامات مؤثر برای حفاظت از خاک انجام شود، بحران خاک در ایران تا ۱۰ سال آینده از بین میرود.
مدیریت خاک در جنگل و استحصال بیشتر آب، حفاظت خاک و کنترل فرسایش، کاهش رواناب و رسوب در اراضی منابع، مدیریت خاک در مراتع و افزایش پوشش گیاهی از اقداماتیست که میتوان برای حفاظت از خاک کشور انجام داد. جهاد کشاورزی مسئولیت مقابله با فرسایش خاک در ایران را به عهده دارد. انجمن علوم خاک ایران اما میگوید جهاد سازندگی به وظیفه خودش در این زمینه عمل نکرده است.
فرسایش خاک سالانه معادل ۵۶ میلیارد دلار خسارت به اقتصاد ایران وارد میکند؛ رقمی ۵ برابر بودجه عمرانی کل کشور. فعالیتهای انسانی مخرب و تغییر کاربری، مهمترین دلایل فرسایش خاک در ایران عنوان شده.
بر اساس اعلام برخی مقامات کشور، ایران در فرسایش خاک مقام اول را در جهان دارد.
سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست دو سال پیش نیز اذعان کرده بود که در حال حاضر خاک کشور «بیمار» است و باید حجم تولیدات کشاورزی را در کشور کاهش داد، چرا که کشور دیگر ظرفیت و توان این حجم تولید کشاورزی را ندارد.
در سالهای اخیر، تأکید «اقتصاد مقاومتی» و دستیابی به خودکفایی در کشاورزی آن هم با توسل به هر شیوه ممکن، تولید محصولات کشاورزی بدون توجه به ظرفیت خاک را افزایش داده.