رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بار دیگر با دفاع از تلاش‌های دولت اعلام کرده با وجود بارش نامناسب امسال، اوضاع دریاچه ارومیه رو به بهبود است.

تراز دریاچه ارومیه در ۱۹ فروردین سال ۱۳۹۶؛ سطح تراز روزانه آب دریاچه ارومیه در تاریخ ۱۹ فروردین ماه ۱۳۹۶ معادل ۱۲۷۰.۷۶ می باشد که این مقدار نسبت به سال گذشته ۷- سانتیمتر تغییرات داشته است
آب دریاچه ارومیه از حدود سال ۱۳۷۶ به تدریج شروع به کم شدن کرد تا اینکه در سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ به کمترین میزان خود رسید

معصومه ابتکار این سخنان را یکشنبه ۲۰ فروردین در مراسم امضای تفاهم‌نامه فاز چهارم سند همکاری مشترک دفتر عمران ملل متحد، دولت ژاپن و سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد.

به گفته معاون زیست‌محیطی رئیس‌جمهوری وضعیت رو به بهبود دریاچه ارومیه نشان می‌دهد اقدامات دولت و همکاری‌های بین‌المللی در شرایط رو به بهبود دریاچه ارومیه اثرگذار بوده است.

او گفته در دولت محمود احمدی‌نژاد به دریاچه ارومیه بی‌توجهی شد.

او در این مراسم رهاسازی آب از سدها، لایروبی رودخانه‌ها، توقف توسعه سطح زیر کشت، برقراری همکاری‌های بین المللی را از جمله اقدامات موثر ستاد احیای دریاچه ارومیه دانست.

معصومه ابتکار از نقش دولت ژاپن به ویژه در جلب هر چه بیشتر مشارکت مردمی در این طرح و توسعه کشاورزی پایدار تقدیر کرد.

urmia
روند خشکی در یاچه ارومیه در چهار دهه اخیر

از سال ۲۰۱۳، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران و شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، توکیو نقش به‌سزایی را در پیشبرد احیای دریاچه ارومیه بر عهده گرفته است.

ابتکار تصدیق کرده که همکاری مشترک دفتر عمران ملل متحد، دولت ژاپن و سازمان محیط زیست ایران نقش به سزایی در صرفه جویی آب  و بالابردن سطح کشاورزی در ۹۰ روستای اطراف دریاچه ارومیه داشته است.

از سال ۹۲ دولت یازدهم با کمک برنامه توسعه ملل متحد و دولت ژاپن تلاش کرد تا بخش‌هایی از این دریاچه را که ۹۳ درصد آن خشک شده بود را احیا کند.

در فاز چهارم سند همکاری مشترک دفتر عمران ملل متحد، دولت ژاپن و سازمان حفاظت محیط زیست ۱۱۰ روستا اطراف دریاچه ارومیه تحت پوشش قرار می‌گیرند.

در ادامه مراسم ابوالفضل آبشت، مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب‌های ایران نیز با دفاع از تلاش‌های صورت گرفته اعلام کرد: «در محصولات پاییزه که حجم بیشتر آنها گندم است ۴۷ درصد صرفه جویی صورت گرفته است. همچنین در محصولات کم آب بری چون جو و کلزا افزایش محصول رصد شده است. افزون بر این در محصولات بهاره ۳۵ درصد صرفه جویی در آب انجام شده و ۴۵ درصد کاهش مصرف آب در باغات داشته‌ایم.»

حسن روحانی احیای بخشی از دریاچه ارومیه را از اصلی‌ترین برنامه‌ها و دستاوردهای خود می‌داند. او در سال ۱۳۹۲ نخستین جلسه هیأت دولت را به موضوع دریاچه ارومیه اختصاص داد.

حجم آب دریاچه ارومیه از ۵۰۰ میلیون مترمعکب در دوران بحرانی و زمان آغاز به کار دولت یازدهم به دو میلیارد مترمکعب در حال حاضر رسیده و روند خشکی آن متوقف شده است.

بهمن ماه سال گذشته فرهاد سرخوش، مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفته بود با وجود کاهش بارندگی در سال ۹۵ تراز آبی دریاچه ارومیه نسبت به سال قبل، ۱۲ سانتی‌متر افزایش یافته است.

این در حالی است که دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه قصد داشت از مهرماه سال ۹۵  تا شهریور سال ۹۶، ۴۰ سانتی‌متر به تراز آب دریاچه ارومیه بیفزاید که با مشکل مالی مواجه شد.

بر اساس آخرین گزارش‌ها زمان احیای کامل این دریاچه سال ۱۴۰۳، یعنی یکسال دیرتر از برنامه پیش‌بینی شده اعلام شد. با این حال ستاد احیای دریاچه ارومیه شهریورماه امسال خبر داد که این دریاچه به حالت تثبیت رسیده و از این پس وارد فاز دوم یعنی احیا می‌شود.


در همین زمینه