در سی و چهارمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل مأموریت عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران تمدید شد.
کشورهای سوئد، آمریکا، مقدونیه و مولداوی پیشنویس قطعنامهای را تهیه کرده بودند که به موجب آن میبایست مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران تمدید شود. این قطعنامه در اجلاس حقوق بشر سازمان ملل که جمعه ۲۴ مارس در ژنو برگزار شد، با ۲۲ رای موافق، ۱۲ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع به تصویب رسید.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران تمدید مأموریت عاصمه جهانگیر را «نشانهای آشکار از سیاسیکاری و سؤاستفاده تعداد محدودی از کشورها از ساز و کارهای حقوق بشری ملل متحد« جلوه داد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره قطعنامه به تصویب رسیده در سی و چهارمین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل گفته است:
«این قطعنامه فاقد ضرورت، وجاهت و پشتوانه حرفهای است. بنابراین اعتقاد راسخ داریم گزارشگری که با چنین پشتوانه ضعیف و آکنده از شبهات گوناگون به این سِمَت منصوب شده است با مشکل اساسی در اصالت و مشروعیت خود مواجه است و طبعا نمیتوان انتظار داشت تا مأموریت خود را بر اساس اصول مصرح در شرح وظایف گزارشگران ویژه از جمله ضرورت رعایت استقلال، انصاف، بیطرفی و حرفهایگری انجام دهد.»
پیش از برگزاری سی و چهارمین اجلاس شورای عالی حقوق بشر سازمان ملل، ۴۱ نهاد حقوق بشری خواستار تمدید مأموریت عاصمه جهانگیر شده بودند.
عفو بینالملل، دیدبان حقوق بشر، سازمان حقوق بشر ایران، عدالت برای ایران، بنیاد عبدالرحمن برومند، مدافعان برای حقوق بشر، همه حقوق بشر برای همه در ایران، عرصه سوم، ماده ۱۸، ماده ۱۹، انجمن حقوق بشر مردم آذربایجانی در ایران، جمعیت حقوق بشر کردستان در ایران-ژنو، گروه حقوق بشر بلوچستان، جامعه بینالمللی بهایی، مرکز حقوق بشر در ایران (کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران سابق)، مرکز حامیان حقوق بشر، شبکه بینالمللی حقوق کودک، شبکه حقوق بشر کردستان، سازمان شش رنگ از جمله نهادها و سازمانهایی بودند که خواهان تمدید مأموریت عاصمه جهانگیر شده بودند.
نماینده آلمان به نمایندگی از اتحادیه اروپا و همچنین نماینده بریتانیا از تمدید مأموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر برای ایران حمایت کرده بودند. نمایندگان ونزوئلا، کوبا و عراق اما مخالف تمدید مأموریت عاصمه جهانگیر بودند.
نماینده برزیل با اشاره به تصویب منشور حقوق شهروندی روحانی به این قطعنامه رأی ممتنع داد.
عاصمه جهانگیر، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران با انتشار اولین گزارش جامع خود درباره وضعیت حقوق بشر در ایران از جمهوری اسلامی خواسته بود اعدام در ملاء عام را متوقف کند.
او همچنین به موارد متعدد نقض حقوق بشر در ایران از جمله شمار فزاینده اعدامها، محدودیت آزادی بیان و تبعیض علیه اقلیتهای دینی و زنان اشاره کرده بود.