اظهارات علی‌اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران درباره پرونده هسته‌ای، گمانه‌زنی‌ها را درباره کنارگذاشن سعيد جليلی از مذاکرات هسته‌ای تقويت کرده است.

روزنامه ابتکار چاپ تهران، امروز چهارشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۰ گزارش داده است: «اظهار نظر جديد علی اکبر صالحی وزير خارجه کشورمان در مورد آماده بودن جواب نامه خانم اشتون (مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) از سوی وزارت خارجه که پس از تأیيد رئيس‌جمهور از سوی آقای جليلی برای خانم اشتون ارسال شد، ابهاماتی را در محافل سياسی ايجاد کرده است.»

اين گزارش می‌افزايد تا پيش از اين، تمام نامه‌هایی که اشتون در مورد موضوع هسته‌ای و گروه ۱+۵ برای ايران ارسال می‌کرد، مستقيماً به آدرس جليلی ارسال می‌شد و وی، مخاطب نامه‌های مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ بود. اما بعد از ديدار ماه فوريه سال ۲۰۱۱ علی اکبر صالحی با خانم اشتون در شهر بروکسل و در مقر اتحاديه اروپا، «به نظر می‌رسد شرايط به گونه‌ ديگری رقم خورده و اشتون به فکر سياست‌های تفرقه‌‌افکنانه افتاده است.»

احتمال کنارگذاشتن سعید جلیلی از مذاکرات هسته‌ای در حالی مطرح شده که پس از ماجرای جنجالی برکناری حیدر مصلحی از وزارت اطلاعات، احمدی‌نژاد یکی از شروط بازگشتش به هیأت دولت را برکناری سعید جلیلی اعلام کرده بود

روزنامه ابتکار افزوده: «به نظر می‌رسد تلاش کاترين اشتون، رئيس شورای سياست‌گذاری اتحاديه اروپا در اين مقطع، ايجاد تنش و اختلاف بين آقای صالحی و آقای جليلی است.»

این روزنامه ادامه داده: «آن‌ها (اشتون و غرب) می‌خواهند با توجه بيش‌تر به آقای صالحی و پر رنگ کردن نقش وی، از نقش سعيد جليلی برای ادامه مذاکرات هسته‌ای کاسته و بدين ترتيب او را از مسير پرونده هسته ای ايران آرام آرام کنار بگذارند.»

این گزارش افزوده: «برای رسيدن به اين هدف، اشتون تماس‌های متعددی را با آقای صالحی برقرار کرده و چندين بار هم در سخنرانی‌ها و کنفرانس‌های مطبوعاتی دست به مقايسه‌ بين شخصيت‌ آقايان جليلی و صالحی زده است. اين مسأله نشان‌دهنده اين موضوع است که اتحاديه اروپا تلاش ويژه‌ای برای به ثمر رساندن اين سناريوی نفاق و ايجاد اختلاف بين مسئولين دستگاه ديپلماسی کشور در پيش گرفته‌ است.»

سعيد جليلی از مهرماه سال ۱۳۸۶ به عنوان دبير عالی شورای امنيت ملی ايران منصوب شد. وی در سه سال گذشته، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران بوده است.

سعيد جليلی متولد ۱۳۴۴ در مشهد، دانش آموخته دوره دکتری روابط بين‌الملل از دانشگاه امام صادق و از دوستان نزديک و قديمی محمود احمدی‌نژاد، رييس جمهوری ايران است.

پیشینه کاری وی در وزارت امور خارجه ايران بيش از ١٠ سال است و از جمله سوابق مديريتی وی در اين وزارت‌خانه، تصدی سمت مدير کل ارزيابی وزارت خارجه در زمان دولت محمد خاتمی، رئیس‌جمهور پیشین ایران بوده است.

احتمال کنارگذاشتن سعید جلیلی از مذاکرات هسته‌ای در حالی مطرح شده که در دو هفته گذشته و پس از ماجرای جنجالی برکناری حیدر مصلحی از وزارت اطلاعات و ابقای وی توسط ایت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، از سوی برخی منابع خبری ایران اعلام شد که احمدی‌نژاد یکی از شروط بازگشتش به هیأت دولت را برکناری سعید جلیلی اعلام کرده است.

محمود احمدی‌نژاد پس از دخالت آیت‌الله خامنه‌ای در ابقای وزیر اطلاعات، بیش از یک هفته در خانه ماند و در جلسات هیأت دولت شرکت نکرد.

وی پس از بازگشت به هیأت دولت، وجود اختلافاتش را با رهبر ایران تأیید کرد اما گفت که «نوکر ولی‌فقیه» است و مشکلات نیز با گفت‌وگو حل می‌شود.