دیوان عالی کشور حکم اعدام صادر شده برای سینا دهقان، جوان ۲۱ ساله زندانی در زندان اراک را تأیید کرده است. اتهام او «سب‌ النبی» (توهین به پیامبر اسلام) است.

سینا دهقان، متهم به سب النبی

حکم بدوی در شعبه اول دادگاه کیفری اراک صادر شده و دیوان عالی کشور اوایل بهمن ماه این حکم را عیناً تأیید کرده است.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران روز سوم فروردین ماه از قول یک منبع مطلع نوشته است که سینا دهقان در هیچ یک از مراحل بازجویی، بازپرسی و دادگاه به وکیل انتخابی دسترسی نداشته و وکیل تسخیری‌ای که از طرف دادگاه انتخاب شده نیز به خوبی از او دفاع نکرده است.

به نظر می‌رسد که او درباره اطلاع‌رسانی در مورد وضعیت موکلش نیز کوتاهی کرده است.

سینا دهقان به دلیل نوشتن مطالب انتقادی در شبکه اجتماعی لاین، ۲۹ مهر ماه ۱۳۹۴، در آخرین روزهای خدمت سربازی‌اش در پادگانی در تهران بازداشت شده است. نهاد بازداشت کننده او سوی سپاه پاسداران است. او را پس از بازداشت به زندان اراک منتقل کرده‌اند و با وجود گذشت یک سال و نیم همچنان زیر سایه اعدام است.

منبع مطلعی که با کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گفت‌و‌گو کرده، همچنین گفته است که نیروهای امنیتی و قضایی به خانواده این زندانی هشدار داده‌اند که اطلاع‌رسانی درباره او عواقبی منفی به دنبال خواهد داشت و آن‌ها هم به دلیل همین هشدارها نه تنها خودشان اطلاع‌رسانی نمی‌کنند، بلکه مانع اطلاع‌رسانی دوستان سینا هم می‌شوند: «به خانواده گفته‌اند که اگر سر و صدا نکنند امکان شکستن حکم و آزادی بیشتر است و رسانه‌ای شدن {موضوع} به ضرر سینا است. متأسفانه آن‌ها هم باور کرده‌اند ….»


شعبه یک دادگاه کیفری اراک سینا دهقان را به اتهام سب النبی به اعدام و به اتهام توهین به رهبری به ۱۶ ماه حبس محکوم کرده است. این اتهامات به دلیل راه انداختن یک کمپین و نوشتن مطالبی در شبکه اجتماعی لاین به او وارد شده است. گفته می‌شود در این کمپین آنلاین مطالبی در مخالفت با اسلام، قرآن و تصاویری از قران سوخته منتشر شده است. دو متهم دیگر این پرونده سحر الیاسی، اهل تهران و محمد نوری، اهل اراک هستند.


سینا دهقان سرباز دژبانی پادگان محل خدمت خود بوده که چهار روز مانده به پایان دوران خدمتش، مأموران حفاظت امنیت اراک به این پادگان می‌روند و او را بازداشت می‌کنند. پس از دستگیری سینا دهقان، او را به خانه‌اش می‌برند و خانه را تفتیش می‌کنند.

به گفته فرد مطلعی که درباره وضعیت او اطلاع‌رسانی کرده است، او همان‌جا مرتب گفته که اشتباه کرده و توبه می‌کند. مأموران هم به خانواده‌اش گفته‌اند فقط برای چند سوال و جواب او را می‌برند و چند روز بعد آزاد می‌شود: «سال ۱۳۹۴ وقتی سینا ۱۹ ساله و سرباز بوده، کمپینی در شبکه لاین برای سه روز به راه انداخته، در این کمپین ظاهراً مطالبی خلاف دین اسلام و قرآن منتشر می‌شده اما سینا پس از دستگیری گریه کرده، بارها گفته که اشتباه کرده و توبه می‌کند. هر کسی در این دنیا اشتباه می‌کند. او هم در سن ۱۹ سالگی اشتباهی مرتکب شده، تنبیه هم حدی دارد. یک اشتباه سزاوار مرگ نیست. اکنون یک سال است که او در بندی با مجرمان خطرناک به سر می‌برد و با اعدام هم مواجه است.»

گفته می‌شود که پدربزرگ سینا دهقان از قربانیان مفقود‌الاثر جنگ ایران و عراق است و منبع نزدیک به او گفته است که «آیا این‌ها {در رسیدگی به پرونده سینا دهقان} حساب نمی آید؟»

در بازجویی‌ها به سینا دهقان گفته شده است که اگر زیر برگه‌ها را امضا کند و اتهام‌ها را بپذیرد و بعد توبه‌نامه بنویسد، بخشوده و آزاد می‌شود. او هم هر چه خواسته شده است را امضا کرده و اتهام‌های وارد شده را گردن گرفته است اما بعد دادگاه برای او حکم اعدام صادر کرده است.

فردی که با کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گفت‌و‌گو کرده، گفته است که سینا دهقان بعدتر گفته همه امضاها را به امید اینکه آزاد می‌شود زده است. گفته می‌شود که ظاهراً از او اعتراف تلویزیونی هم گرفته‌اند.


منبع کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران:

سینا اجازه تماس تلفنی و ملاقات دارد. خانواده‌اش در این یک سال هر هفته برای ملاقات از تهران به اراک رفته‌اند. او را متأسفانه به اراک برده‌اند چون هم پرونده‌ای دیگرش، محمد نوری، ساکن اراک است و در واقع مأموران سپاه از طریق تلفن و اینترنت محمد، سینا را پیدا کرده‌اند. سینا وضعیت روحی مناسبی ندارد. افسرده است و مرتب گریه می‌کند و در بندی است که زندانیان با جرم‌های مواد مخدر، قاچاق و قتل نگهداری می‌شوند. پسر ۱۹ ساله‌ای که هیچ‌وقت خلافی نکرده یک مرتبه زندگیش تغییر کرد. مدتی پیش هم‌بندی‌هایش گونه‌اش را شکسته بودند.


متهمان دیگر این پرونده سحر الیاسی، اهل تهران و محمد نوری، اهل اراک هستند. سحر الیاسی در تاریخ ۲۹ مهر ماه ۱۳۹۴ در خیابان تجریش بازداشت می‌شود. او را پس از یک روز از زندان اوین به زندان مرکزی اراک منتقل می‌کنند. خانم الیاسی و محمد نوری با اتهام مشابه توهین به رهبری در دادگاه انقلاب اراک به ۱۶ ماه حبس محکوم شده‌اند. محمد نوری اما همچون سینا دهقان به اتهام سب النبی هم محکوم شده است و شعبه یک دادگاه کیفری اراک او را نیز به اعدام محکوم کرده است. سحر الیاسی هم به اتهام توهین به مقدسات ابتدا به هفت سال حبس محکوم شد که این حکم در اسفند ماه سال ۹۴ در دادگاه تجدیدنظر به سه سال حبس کاهش یافته است.

درباره وضعیت محمد نوری و این که آیا حکم او هم در دیوان عالی کشور تأیید شده یا نه، اطلاعی در دست نیست.

طبق ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی اگر شخصی به پیامبر اسلام توهین کند مجازاتش اعدام خواهد بود اما ماده بعدی، ماده۲۶۴ به صراحت می‌گوید اگر متهم در دادگاه صرفاً ادعا کند که حرف‌های توهین‌آمیز را بر اساس عصبانیت، نقل قول یا سهو قلم زده است، حکم اعدام او به مجازات ۷۴ ضربه شلاق تبدیل می‌شود.

در سال‌های اخیر دو پرونده مشابه این پرونده در ارتباط با اتهام توهین به پیامبر اسلام وجود داشته است.

سهیل عربی، عکاس و فعال سایبری، در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۹۴ به هفت سال و نیم حبس محکوم شد که دو سال آن برای «اثبات پشیمانی و تغییر در رفتار» است تا مجازات اعدامش لغو شود.

این زندانی عقیدتی باید در دو سال، ۱۳ کتاب در حوزه‌های دین‌شناسی، مذهب‌شناسی و رفع شبهات دینی بخواند، از هر کتاب پنج تا ۱۰ صفحه خلاصه تهیه کند، با مؤسسه «در راه حق» و پژوهشکده «امام خمینی» نامه‌نگاری کند، پاسخ شبهه‌های خود را بگیرد و هر سه ماه یک بار، گزارشی از تحقیقات خود به دادگاه ارائه دهد.

عربی همچنین باید مقاله‌ای با موضوع دین یا مذهب‌شناسی تهیه کند که برای نوشتن آن به پنج تا ۱۰ کتاب رجوع شده باشد.

سهیل عربی سال گذشته (۱۳۹۳) به اتهام «سب‌النبی» به مرگ محکوم شده بود اما به دنبال تلاش‌های خانواده و وکیلان او و دخالت نهادهای بین‌المللی، روز شنبه ششم تیر‌ماه امسال پرونده او در شعبه ۳۴ دیوان عالی کشور بررسی و مجازات اعدامش لغو شد.


در همین زمینه: گزارشگران بدون مرز، حکم دادگاه سهیل عربی را محکوم کرد


مورد دیگر مربوط به حکم اعدام صادر شده برای روح‌الله توانا است که شعبه پنجم دادگاه کیفری استان خراسان رضوی، او را به اعدام محکوم کرده است. اتهام او که در تاریخ دوم شهریور ۱۳۹۰ دستگیر شده، «توهین به پیغمبر و رهبری‌»ست.