مارک روته، نخست وزیر فعلی، شخصیت پیشتاز در انتخابات است. حزب راست میانه او، حزب VVD (حزب مردم برای آزادی و دموکراسی) بنابر آخرین تخمینها (حدود ۹:۳۰ شب به وقت محلی) ۳۱ کرسی از ۱۵۰ کرسی مجلس نمایندگان را کسب کرده است. مارک روته نمیتواند ائتلاف با مهمترین مؤتلف خود یعنی حزب سوسیالدموکرات را ادامه دهد. حزب سوسیالدموکرات تا کنون ۳۸ نماینده داشته است. این تعداد بنابر آخرین نتایج تا حد ۹ نماینده سقوط میکند.
ویلدرس، چهره مشهور این انتخابات است.حزب راستگرای افراطی او، دستاوردی کمتر از آن داشت که تصور میشد و هراس ایجاد کرده بود. ۹ نماینده به این حزب میرسد. حزب دموکرات مسیحی ۱۹ نماینده و حزب سوسیال-لیبرال هر یک ۱۹ نماینده خواهد داشت. سبزها رشد کردهاند. به آنها ۱۶ نماینده میرسد.
میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی هلند (مجلس دوم که مجلس نمایندگان مستقیم شهروندان است)، بسیار بالا بوده است. ۱۲,۹ میلیون در رأیگیری شرکت کردهاند.
***
آنچه در زیر میخوانید پیش از پایان مهلت رأیگیری نوشته شده است.
اهمیت انتخابات پارلمانی هلند
انتخابات پارلمانی هلند به عنوان پیشدرآمدی برای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و انتخابات فدرال آلمان آغاز شده است. توفیق یا عدم توفیق خیرت ویلدرس (همچنین رایج در رسانهها: ویلدرز) رهبر پوپولیست حزب آزادی ممکن است در انتخابات فرانسه و آلمان تأثیرگذار باشد. ویلدرس خواهان خروج هلند از اتحادیه اروپاست و به خاطر عقاید اسلامستیزانهاش شهرت دارد.
- مشارکت هلندیها در انتخابات پارلمانی
در مجموع ۱۳ میلیون نفر در هلند حق رأی دارند. انتظار میرود که تا ساعت ۲۱ به وقت اروپای مرکزی نخستین نتایج شمارش آرا اعلام شود.
برآورد شده است که میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی هلند بیش از ۸۵ درصد باشد. در سال ۲۰۱۲، ۷۴ درصد از هلندیها پای صندوقهای رأی رفته بودند.
Netherlands: Turnout today to surpass 80%, maybe even 85% (2012: 74.6%). Media reports some station have run out of ballots. #DutchElection pic.twitter.com/oBoJ1o056S
— Europe Elects (@EuropeElects) 15. März 2017
بر اساس نظرسنجیها، حزب آزادی به رهبری خیرت ویلدرس در روزهای گذشته بسیاری از آرای خود را از دست داد. مناظره تلویزیونی خیرت ویلدرس با مارک روته، نخستوزیر هلند در این امر بیتأثیر نبوده است.
بیشتر بخوانید:
مناظره انتخاباتی در هلند، تحت تأثیر بحران دیپلماتیک ترکیه با اروپا
ویلدرس، رهبر حزب آزادی هلند در یکی از شعبههای اخذ رأی در لاهه به خبرنگاران گفته است: «ما حتی اگر بیشترین آرا را به دست نیاوریم، برنده این انتخابات هستیم. ما اثر خودمان را گذاشتیم و موضوعات مورد نظرمان را مطرح کردیم.»
انتظار میرود که حزب آزادی ۱۳ تا ۱۴ درصد از آرا را به دست آورد. حزب مردم برای آزادی و دموکراسی به رهبری مارک روته با ۱۷ الی ۱۸ درصد از آرا پیشتاز انتخابات پارلمانی هلند است. بحران دیپلماتیک اروپا با ترکیه در توفیق مارک روته نقش مهمی ایفا کرد.
روزنامه «آلخمن داخبلت» مینویسد به طور سنتی رفتار رأیدهندگان هلندی در شهر هیمسکرک (در ۲۲ کیلومتری شمال غربی آمستردام) شاخص آرای کل رأیدهندگان هلند است. آرای شعبات اخد زأی در این شهر شمرده و اعلام شده: حزب مارک روته، نخستوزیر هلند قویترین حزب است و ۳۵ کرسی پارلمان هلند را به دست آورده. حزب لیبرال ۶۶ و حزب راستگرای آزادی، هر یک ۱۹ کرسی را به دست میآورند. در جایگاه بعدی حزب سبز، حزب سوسیال دموکرات و حزب دموکرات مسیحی هلند قرار دارند.
بشنوید:
دلایل گرایش به پوپولیسم در هلند
گفت وگوی کبری قاسمی با تورج اتابکی (پژوهشگر ارشد در پژوهشکده تاریخ اجتماعی و استاد کرسی تاریخ اجتماعی خاورمیانه و آسیای مرکزی در دانشگاه لیدن هلند)، صمد فرخسرشت (فعال سیاسی و عضو حزب سبزهای هلند) و همچنین با ساندر ترپهاوس، (از اعضای حزب کار هلند)
- بحران دیپلماتیک اروپا با ترکیه
امروز هم همچنان بحران دیپلماتیک بین ترکیه و هلند ادامه داشت. در همایش شورای شهر استانبول، بعد از سخنرانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، شهردار استانبول اعلام کرد که به همکاریهای فرهنگیاش با روتردام خاتمه میدهد.
در روزهای گذشته، نخستوزیر هلند به سیاستمداران ترک اجازه نداده بود که برای کارزار «آری» در همهپرسی تغییر قانون اساسی ترکیه در روتردام سخنرانی کنند. رجب طیب اردوغان از دولت هلند خواسته بود که به طور رسمی از ترکیه عذرخواهی کند، اما روته به این خواسته تن نداد.
طرفداران رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، در یکی از شعبههای اخذ رأی در آمستردام، بروشورهای تبلیغاتی انجمن «دیانت» وابسته به حزب اسلامگرای حزب عدالت و توسعه را همراه با پرچم ترکیه توزیع کردند. مسئولان شعبه اخذ رأی در آمستردام اما مدارا پیشه کردند و از جمعآوری تبلیغات یاد شده خودداری کردند.
اردوغان از شهروندان هلندی ترکیهتبار خواسته است که به حزب «راسیستی» آزادی رأی ندهند. در هلند ۴۰۰ هزار شهروند ترکتبار زندگی میکنند.
- حزب سبزها و رهبر جوانش
یِسِ کلاوِر، رهبر جوان حزب سبز هلند را با باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا و جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، مقایسه می کنند.
او درباره خیرت ویلدرس، رهبر حزب راست افراطی «آزادی» گفت: «هنوز هم در کشور ما دیدگاههای مختلف تحمل میشود. ما به آزادی و همدلی باور داریم. خیرت ویلدرس در حال از دست دادن جایگاهش است. او در نظرسنجیها جایگاه خیلی خوبی داشت، ولی اکنون پایین و پایینتر میرود و به جایگاهی میرسد که لیاقتش را دارد. خیلی از افرادی که به ویلدرس رای میدهند نژادپرست نیستند. و به مدارا با دیگران باور دارند. آنها فقط نگران آینده و زندگی خود هستند.»
او ظهر چهارشنبه در یکی از شعبات اخذ رأی در لاهه از شهروندان هلندی خواست که با صداقت به ارزشهای دموکراتیک وفادار بمانند و از رأی دادن به حزب آزادی بپرهیزند.
- تنوع احزاب در هلند
یکی از مهمترین ویژگیهای نظام سیاسی هلند تنوع احزاب است. بر اساس نظرسنجیها حزب دموکرات مسیحی و حزب لیبرال ۶۶ بخت زیادی در پیروزی در انتخابات پارلمانی هلند دارند.
تخمین زده میشود که حزب سبزها بیش از ۱۰ درصد آرا را به دست آورد.
تقریباً قطعیست که ائتلاف بین حزب مردم برای آزادی و دموکراسی و حزب سوسیال دموکرات کار اکثریت خود در پارلمان هلند را از دست بدهد.
احزاب هلند یکصدا اعلام کردهاند که از ائتلاف با حزب آزادی به رهبری خیرت ویلدرس خودداری میکنند.
در مجموع ۲۸ حزب سیاسی برای به دست آوردن ۱۵۰ کرسی پارلمان هلند با یکدیگر رقابت دارند.
بیشتر بخوانید:
ﺑﻪ ﻧﻆﺮ ﻣﻦ ﻛﺴ اﻧﻲ ﻛﻪ ﻫﻨﻮﺯ ﻓﻜﺮ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﺭاﻱ ﺩاﺩﻥ ﻣﻲ ﺗﻮاﻥ ﺑﻪ ﺣﻘﻮﻕ ﺧﻮﺩﺷﺎﻥ ﺩﺳﺖ ﻳﺎﺑﻨﺪ ,ﺑﺴﺎﺭﺳﺎﺩﻩ اﻧﺪﻳﺶ ﻫﺴﺘﻨﺪ
اﻓﺴﺎﻧﻪ / 16 March 2017
خوشا به حال مردمان کشورهای جهان سکولار-لیبرال دمکراسی. قدر شان بدانند، انهایی که می گویند لیبرال دمکراسی است ، یا مزدور دیکتاتوری های مثل داشیعه ایرانهستند و یا خوشی زده زیذ دلشان، مدتی زندگی کردن در جهنم ایران در در زخط فقر، نبود امنیت حتی حریم خصوصی در حد زیر لحافشان،ان وقت می فهمند ارزش نظام سکولار-لیبرال دمکراسی را!
لیبرال دمکراسی خواه / 16 March 2017