پرویز کردوانی از چهره‌های شناخته شده علم جغرافیا بار دیگر از شیوه مدیریت منابع آب در ایران انتقاد کرد. شاه بیت سخنان او همچون سال‌های گذشته به مدیریت غلط سدها، استفاده بیش از حد آب در بخش کشاورزی و حفر چاه‌های عمیق و نیمه عمیق باز می‌گشت.

پرویز کردوانی در سال‌های اخیر اظهاراتی جنجالی درباره وضعیت محیط زیست ایران از جمله دریاچه ارومیه بیان کرده است

او که در همایش ملی انرژی، محیط زیست، کشاورزی و توسعه پایدار دانشگاه آزاد سنندج شرکت کرده بود گفت:

«حالا دیگر جایی نداریم تا آبش را انتقال دهیم و به جایی رسیده‌ایم که هرچه چاه و سد امکان داشت زده‌ایم تا به ابتدای راه تشنگی برسیم.»

این کویرشناس از پروژه‌های انتقال آب نیز انتقاد کرد:

«انتقال آب روستا به شهر و شهرهای کوچک به بزرگ راه اشتباهی بود که منجر به از بین رفتن پوشش گیاهی شد… من عقیده دارم اگر خواستید هر استانی را نابود کنید به آن آب منتقل کنید.»

با تشدید انتقادها از سدسازی بی‌رویه و عدم تحقق اهداف پیش‌بینی شده برای این سازه‌های پرخرج در دوران خشکسالی و کم‌آبی، دولت یازدهم اعلام کرد که ایران پس از سه دهه در پروژه‌های پرشمار سدسازی خود تجدیدنظر خواهد کرد. به همین خاطر پروژه‌های انتقال آب به اصلی‌ترین راهکار مقابله با کم‌آبی در فلات ایران بدل شد.

با این حال کردوانی می‌گوید آنچه در سال‌های اخیر سدها را به پدیده‌ای «نابودگر» محیط زیست مبدل ساخت نه ساخت آنها که عدم مدیریت صحیح‌شان بود. او ضمن مخالفت با تخریب سدها یادآور شد که بیابان‌زایی در ایران به نسب دو دهه گذشته کاهش یافته است.

پرویز کردوانی استفاده از سیستم‌های کارآمد آبیاری و به نصف رساندن حجم آب مصرفی در تمامی بخش‌های صنعت، کشاورزی و آب شرب را از راه‌های مواجهه با بحران فعلی کم‌آبی در ایران دانست.

همایش ملی انرژی، محیط زیست، کشاورزی و توسعه پایدار ۱۸ و ۱۹ اسفندماه در دانشگاه آزاد سنندج برگزار شد.


بیشتر بخوانید