در هفتههای پایانی ریاست جمهوری باراک اوباما، نمایندگان دولت او مذاکرههای محرمانهای را با هدف آزاد کردن شهروندان ایرانی-آمریکایی زندانی در ایران انجام دادهاند.
این گفتوگوها که انجام گرفتن آنها برای اولین بار از سوی یک وکیل که نمایندگی دو تن از این زندانیان را بر عهده داشته است، عمومی شده، در اواسط ماه دسامبر سال ۲۰۱۶/ آذر ماه ۹۵ آغاز شده و روز قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ماه ژانویه ۲۰۱۷/ دی ماه پایان یافته است.
هافینگتن پست گزارش کرده که جارد جنسر، وکیل حقوق بشر که در تلاش برای آزادی زندانیان به طور پیوسته با مقامهای دولت ایالت متحده در تماس بوده است، گفته که مذاکرهکنندگان ایرانی از این موضوع آگاهی کامل داشتهاند که دولت اوباما مشتاق است پیش از ترک قدرت معامله مورد نظر را برای آزادی شهروندان زندانیاش در ایران انجام دهد.
یک مقام وزارت امور خارجه اما به جنسر گفته است که طرف ایرانی در گفتوگوها به اندازه کافی جدی نبوده و جزییات مسائلی که مطرح شده به اندازهای نبوده است که بشود خواستههای جمهوری اسلامی را به شکلی دقیق مشخص و روشن کرد.
در حال حاضر چند شهروند ایرانی-آمریکایی از جمله سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی در ایران زندانی هستند. علاوه بر این دو، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران نیز رضا (روبین) شاهینی، کارن وفاداری، آفرین نیاسری و نزار زاکا را بازداشت کرده است. این افراد که اقامت دائم ایالات متحده را داشتهاند به اتهام جاسوسی محاکمه و محکوم شدهاند: احکام سنگین قضایی برای شش متهم به جاسوسی آمریکا
در همین زمینه
رکوردشکنی در بازداشت دو تابعیتیها: یک ایرانیآمریکایی دیگر بازداشت شد
سازمان اطلاعات سپاه اما چهارم اسفند ماه اعلام کرده است که نزار زاکا بعد از دستگیری اعتراف کرده که مأموریت ویژه او پیگیری انحراف هدفمند در حوزه زنان و خانواده بوده است: «نزار زاکا را جاسوسی خوانده که با یک واسطه به اوباما وصل بوده است.»
بیشتر بخوانید: اطلاعات سپاه نزار زاکا را به «انحراف هدفمند در حوزه زنان» متهم کرد
به گزارش هافینگتن پست، بابک نمازی، برادر بزرگتر سیامک و پسر باقر، هفته گذشته از دوبی به واشنگتن سفر کرده تا مقامهای دولت ترامپ را برای اولویت دادن به پیگیری وضعیت اعضای خانوادهاش متقاعد کند. شرایط روحی و جسمی باقر و سیامک نمازی وخیم گزارش میشود. به گفته جنسر، مقامات وزارت امور خارجه و کاخ سفید گفتهاند که آنچه مطرح میشود درست است اما تأکید کردهاند که همچنان در تلاشند تا از راه سیاستورزی موضوع را پیش ببرند.
بابک نمازی روز پنجشنبه هفته گذشته و پس از ملاقات با مقامات دولت ایالات متحده در جمع گروه محدودی از خبرنگاران گفته است که «تنها مأموریت من در زندگیام در حال حاضر این است که برای آزادی سیامک و پدرم تلاش کنم. من شبها را با این فکر صبح میکنم که آیا دوباره پدرم را خواهم دید؟ آیا دوباره سیامک را میبنیم؟ یعنی آنها سردشان نیست؟ آیا آنها گرسنهاند؟»
این در حالیست که سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر درباره این مسأله با استناد به قانون حریم خصوصی خودداری کرده، اما در عین حال گفته است: «ایمنی و امنیت شهروندان ایالات متحده اولویت ماست و اولویت ما باقی میماند. ما همه تلاشمان را برای آزادی هر شهروند ایالات متحده که به ناحق بازداشت شده باشد، میکنیم. ما خواهان آزادی فوری همه شهروندان ایالات متحده هستیم که ناعادلانه در ایران بازداشت شدهاند و امیدواریم که آنها هر چه زودتر پیش خانوادههایشان برگردند.»
سیامک نمازی مدیر ایرانی آمریکایی دفتر برنامهریزی استراتژیک شرکت نفتی «کرسنت» در امارات است. او همچنین از دستاندرکاران شرکت مشاوره «آتیه بهار» در ایران نیز بوده است. این شرکت در زمینه ارائه مشاوره به شرکتهای نفتی فعالیت داشت.
نخستین بار خبرگزاری رویترز سال گذشته خبر بازداشت او را منتشر کرد و نوشت: «او در ماه ژوئیه برای دیدار خانوادهاش از امارات متحده عربی به ایران سفر کرد، اما ممنوعالخروج شد و پس از بازجوییهای مکرر، در اواسط ماه اکتبر (۲۰۱۵ ـ مهرماه ۱۳۹۴) بازداشت شد.»
محمدباقر نمازی، پدر ۸۰ ساله سیامک نمازی نیز پس از دستگیری پسرش به ایران آمد. او سوم اسفندماه سال گذشته دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.
محمدباقر نمازی پیش از انقلاب ایران، استاندار خوزستان و معاون امور محلی و عمران شهری وزارت کشور ایران بوده است.