اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری با آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران بر سر اصلاح‌طلبان دیدار کرده‌است.

خاتمی در کنار جهانگیری

جهانگیری شنبه هفتم اسفندماه در گفت‌و‌گو با روزنامه شرق تأیید کرد که نقشی ارتباطی بین اصلاح‌طلبان و رهبر ایران داشته‌است.

جهانگیری گفت که سران اصلاح‌طلب ــ بدون اشاره به نام آنها ــ «تأکید» کرده‌اند که او باید برای «ایجاد یک کانال» با مقام رهبری به دیدار او برود.

معاون اول حسن روحانی ادعا کرد که پس از مشورت با رئیس‌جمهوری، به ملاقات با آیت‌الله خامنه‌ای رفته و در آن جلسه درباره شرایط اکبر هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبان به گفت‌و‌گو با او پرداخته است.

جهانگیری رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی، حزب نزدیک به علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی است. او همچنین عضو هیأت علمی بنیاد باران، بنیاد محمد خاتمی است.

او گفت که ارتباط جریان اصلاحات با آیت‌الله خامنه‌ای، همواره «از تأکیدات» مقام رهبری بوده‌است. به ادعای او، این ارتباط هرگز قطع نشده و «اگر هم این اتفاق افتاده، از طرف جریان اصلاحات بوده است.»

چندی پیش، محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری دوران اصلاحات در ایران از مردم و اصلاح‌طلبان خواست تا در راهپیمایی ۲۲ بهمن، سالگرد انقلاب ۱۳۵۷ شرکت کنند و برای «آشتی ملی» فراخوان داد. سخنان او از سوی برخی اصلاح‌طلبان مورد نقد و از سوی برخی مورد ستایش واقع شد. با این حال، چند روز بعد رهبر ایران در یک سخنرانی تعبیر «آشتی ملی» را بی‌معنا توصیف کرد و گفت که نمی‌توان با عده‌ای که «بسیجیان را در خیابان لخت کردند و کتک زدند» آشتی کرد.

شرط همکاری: رعایت معیارهای آیت‌الله خمینی

جهانگیری درباره نتیجه جلسه با رهبر ایران گفت که «جلسه بسیار خوبی بود و من گزارش کامل را به سران اصلاح‌طلب دادم.» به گفته او، رهبر ایران «نظرات بسیار روشنی راجه به افراد و جریان اصلاح‌طلبی» دارد و از «استقبال خوب» از نظرات او خبر داد. به ادعای جهانگیری، او از علاقه اصلاح‌طلبان به نظام و فعالیت آنها به عنوان «یک جریان قدرتمند و پرنفوذ در چارچوب نظام جمهوری اسلامی» سخن گفته‌بود.

به ادعای او، رهبر ایران گفته که برخی شخصیت‌های اصلاح‌طلب خواهان شرکت در انتخابات ریاست‌جمهوری شده‌اند و پذیرش رهبری به معنای آن است که «اصلاح‌طلبان حضور داشته باشند.»

او در پاسخ به اینکه آیا حامل پیامی از سوی اصلاح‌طلبان به رهبر ایران بوده یا خیر، گفت: «قبلش با دوستان اصلاح‌طلب صحبت کرده‌بودم.»

او اشاره‌ای نکرده که «دوستان اصلاح‌طلب» شامل چه کسانی می‌شوند.

جهانگیری در پاسخ به این سوال که «آیا صحبتی درباره رفع برخی محدودیت‌ها شد» گفت که اصلاح‌طلبان برای همکاری با «نظام» باید اصولی را رعایت کنند. او این اصول را «معیارهای امام خمینی» دانست.

پیروی از معیارهای «امام خمینی» یکی از موارد جدل بین اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان بوده و هر دو طرف یکدیگر را به نقض دیدگاه‌های نخستین رهبر پس از انقلاب ایران متهم می‌کنند.

محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری اسبق ایران با محدودیت‌های گسترده‌ای در فعالیت‌های خود مواجه است. به او اجازه شرکت در مراسم تشییع علی اکبر هاشمی رفسنجانی داده نشد. همچنین میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی، چهره‌های سرشناس جنبش اعتراضی پس از انتخابات ۱۳۸۸، از اواخر سال ۸۹ بدون محاکمه در حصر به سر می‌برند.

رفع حصر و گشایش فضای سیاسی از وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی بود که بسیاری از اصلاح‌طلبان را نیز با او همراه کرد. این وعده‌ها هنوز عملی نشده‌اند.

دیدار جهانگیری و آیت‌الله خامنه‌ای بخشی از تلاش‌های اصلاح‌طلبان در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری ارزیابی می‌شود.


درباره انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶