محمد جواد ظریف با شرکت در افتتاحیه شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست به کشورهای منطقه و همسایگان ایران پیشنهاد داد یک برنامه مشترک برای مقابله با خطرات زیست محیطی تدوین کنند.

ظریف به دنبال مجمع گفت‌و‌گوی منطقه‌ای بین کشورهای خلیج فارس اکنون پیشنهاد تازه‌ای در سطح منطقه طرح کرده است.

وزیر خارجه ایران که از سوی معصومه ابتکار، معاون محیط زیست رئیس جمهوری میهمان ویژه این مراسم بود، با اشاره به اینکه محیط زیست می‌تواند زمینه اعتمادسازی در سطح منطقه را فراهم کند گفت:

«از همه همسایگان ایران دعوت می‌کنم تا طی یک برنامه مشترک برای مقابله با خطرات زیست‌محیطی همکاری‌های لازم را شروع کنیم. ایران دست همکاری را به سوی همه همسایگان خود دراز می‌کند تا آینده‌ای بهتر برای فرزندان خود در منطقه فراهم کنیم.»

ظریف چند روز پیش در کنفرانس امنیتی مونیخ نیز پیشنهاد تشکیل یک مجمع گفت‌و‌گوی منطقه‌ای بین کشورهای خلیج فارس را مطرح کرده بود اما با واکنش منفی کشورهای منطقه از جمله ترکیه، عربستان و اسرائیل مواجه شد. وزیر خارجه ترکیه ایران در کنفرانس امنیتی مونیخ ایران را به فرقه‌گرایی متهم کرده بود. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نیز در سفرش به بحرین همین اتهام را متوجه ایران کرده بود.

ظریف در ادامه سخنرانی‌اش، محیط زیست را حوزه‌ای دانست که در حال حاضر بیشرین همکاری و تبادل نظر جامعه بین‌المللی در آن رخ می‌دهد.
وزیر خارجه ایران از حضور بخش‌های خصوصی و شرکت‌های دانش‌بنیان ایران و سایر کشورها در نمایشگاه محیط زیست استقبال کرد و گفت «همه کشورها باید مسیر همکاری در حوزه محیط زیست و اقتصاد سبز را فراهم کنند».

ابتکار، هم‌آوا با ظریف

شانزدهین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست با عنوان «اقتصاد سبز و اقتصاد مقاومتی» افتتاح شده است.

اقتصاد سبز و کم کربن از جمله شعارهای دولت حسن روحانی است.

مراسم افتتاحیه نمایشگاه امسال با سخنرانی معصومه ابتکار و در محل نمایشگاه‌های دائمی تهران آغاز شد.

برای دو سال پیاپی و پس از رفع تحریم‌ها، شعار نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست ایران حول اقتصاد محیط زیست بوده است.

در این مراسم علاوه بر محمدجواد ظریف، جری لوئیس نماینده سازمان ملل در ایران، مجید انصاری، معاون پارلمانی رئیس جمهوری ایران و محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس حضور داشتند.

معصومه ابتکار توجه خود در سخنرانی افتتاحیه امسال را بر این موضوع گذاشت که ایران برای حل ابر مشکلات زیست محیطی خود به  فناوری‌های نوین، سرمایه‌گذاری و تبادلات بین‌المللی نیاز دارد. دغدغه‌های ابتکار از جمله اهدافی بوده که نمایشگاه‌های بین‌المللی محیط زیست از سال گذشته دنبال می‌کرده است.

مسئولان زیست محیطی ایران می‌گویند این کشور اگرچه دانش زیست محیطی کافی دارد اما با فقدان تکنولوژی مواجه است.

از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، سازمان محیط زیست، به عنوان فقیرترین سازمان در بدنه دولت با کمبود شدید بودجه مواجه بوده است. به همین خاطر یک استراتژی دائمی این سازمان، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و همکاری با نهادهای بین‌المللی برای جبران کمبود بودجه است.

سال گذشته نیز شعار اصلی پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست ایران «اقتصاد سبز دوران پساتحریم» بود. برای دو سال پیاپی و پس از رفع تحریم‌ها، شعار نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست ایران حول اقتصاد محیط زیست می‌گردد.

در مراسم امسال نیز رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همصدا با وزیر خارجه ایران محیط زیست را مسئله‌ای خواند که نیاز به همکاری جهانی دارد.

ابتکار از سازمان ملل متحد خواست تا برای کمک به حل مشکلات زیست محیطی ایران قدمی جدی بردارد. او حل مسئله گرد و غبار را از جمله زمینه‌هایی دانست که به سبب تغییرات اقلیمی و ناامنی‌های منطقه پدید آمده و سازمان ملل می‌تواند نقشی جدی در رفع آن داشته باشد.

پس از توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی و با رفع تدریجی تحریم‌ها، جمهوری اسلامی تلاش کرده تا زمینه حضور شرکت‌ها و کشورهای خارجی را در حوزه محیط زیست و نمایشگاه‌های مربوط به آن فراهم کند.

به گفته مقامات ایران یکی از عوامل عمده سقوط ۷۰ پله‌ای ایران از جایگاه پیشین خود در همه شاخص‌های محیط زیستی همین کمبود بودجه و اعمال تحریم‌ها بود. نتایج یک پژوهش زیست محیطی (EPI) در سال گذشته نشان می‌داد که ایران به لحاظ حفاظت از اکوسیستم‌های طبیعی و سلامت انسان‌ها در میان ۱۸۰ کشور جهان در رتبه صد و پنجم قرار دارد.

در دورانی که الگوی مصرف انرژی از سوخت‌های فسیلی به سمت انرژی‌های پاک در گردش است، «اقتصادِ محیط زیست» کم کم معنای تازه‌ای به خود گرفته و بازار بزرگی را به راه انداخته است. علاوه بر این،  محیط زیست ایران که در پی تحریم‌ها، سال‌ها بود که امکان استفاده از تکنولوژی روز را نداشت، حالا تبدیل به بازار بکری برای سرمایه‌گذاران خارجی شده است. این در حالی است که تعهدات بین‌المللی ایران از جمله کاهش انتشار کربن در توافق پاریس، ضرورت کمک‌های بین‌المللی را افزون کرده است.

معصومه ابتکار نمایشگاه‌های بین اللملی محیط زیست را در زمان دولت محمد خاتمی بنیان گذاشت.

نمایشگاه امسال از جمعه ششم اسفند تا دوشنبه نهم همین ماه ادامه خواهد داشت.


پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی محیط زیست: