وزاری خارجه روسیه و اوکراین در حاشیه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ توافق کردند که از دوشنبه ۲۰ فوریه آتش‌بس تازه‌ای در شرق اوکراین برقرار شود.

جنگ اوکراین و آتش‌بس‌های شکننده

پترو پروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین که در کنفرلنس امنیتی مونیخ شرکت کرده بود و همچنان در آلمان به سر می‌برد، در گفت‌وگویی که روزنامه آلمانی‌زبان «بیلد» با او انجام داده، روسیه را به عدم همکاری و کارشکنی متهم کرده و گفته است که معاهده صلح مینسک برای برقراری صلح در اوکراین کفایت نمی‌کند.

پیش از این گروه ناظران بحران اوکراین اعلام کرده بود که شرایط آتش‌بس در شرق اوکراین از سوی هر دو طرف درگیر نادیده گرفته می‌شود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در اجلاس سازمان همکاری و امنیت اروپا که دسامبر ۲۰۱۶ برگزار شد از کشورهای غربی خواسته بود که به روسیه به چشم یک تهدید نگاه نکنند. او همچنین خواهان رعایت معاهده مینسک شد و با استناد به این معاهده از قدرت‌های غربی خواست که برای حل بحران اوکراین، دولت اوکراین را تحت فشار قرار دهند که با شورشیان شرق اوکراین مذاکره کند. پاول کلیمکین، وزیر خارجه اوکراین، در همین اجلاس، روسیه را متهم کرده بود که به توافق صلح پایبند نیست. او خواهان عقب‌نشینی کامل ارتش روسیه از شرق اوکراین و از شبه‌جزیره کریمه شده بود.

از سال ۲۰۱۴ تاکنون در بحران اوکراین دست‌کم ۱۰ هزار نفر کشته شده‌اند. معاهده مینسک در سال ۲۰۱۵ منعقد شد اما طرفین درگیری به آن پایبند نیستند. آخرین بار ۲۰ روز پیش درگیری‌ها بین جدایی‌طلبان طرفدار روسیه و ارتش اوکرین در در حوالی شهر صنعتی «آودیوکا» آغاز شد و به تدریج گسترش پیدا کرد.

توافق تازه آتش‌بس که در کنفرانس امنیتی مونیخ به دست آمده، پیش‌بینی کرده که طرف‌های درگیری سلاح‌های سنگین‌شان مانند توپ و تانک را از شرق اوکراین خارج کنند.

مسکو اعلام کرده است که ساکنان شرق اوکراین می‌توانند بدون ویزا به روسیه سفر کنند. کرملین از مصوبه آزادی سفر به روسیه برای شهروندان شرق اوکراین به عنوان یک اقدام انسان‌دوستانه یاد کرده، اما دولت اوکراین این اقدام را خصمانه و مصداقی برای نقض معاهده صلح مینسک ارزیابی کرده است.

وزارت خارجه اوکراین در بیانیه‌ای اعلام کرده که مصوبه آزادی سفر برای اتباع شرق اوکراین به این معنی است که کرملین، جدایی‌طلبان شرق را به رسمیت شناخته است.

بیشتر بخوانید: