«آکسفام»، بنیاد بین‌المللی برای ریشه‌کن کردن فقر، گرسنگی و بی‌عدالتی، می‌گوید نابرابری اجتماعی در جهان به‌شکل قابل توجهی نسبت به گذشته افزایش یافته و همچنان به این روند ادامه می‌دهد.

آکسفام، قبل از آغاز نشست مجمع جهانی اقتصاد در داوس در گزارش تازه‌ای که با عنوان «اقتصادی برای ۹۹ درصد» منتشر کرده، گفته است هشت مرد ثروتمند جهان در سال گذشته در مجموع ۴۲۶ میلیارد دلار درآمد داشتند که این میزان ثروت بیشتر از درآمد نیمی از جمعیت جهان است. ۳,۶ میلیارد نفر از جمعیت جهان در مجموع ۴۰۹ میلیارد دلار ثروت داشتند.

محاسبات آکسفام بر داده‌های جهانی «کردیت سوئیس»، شرکت چندملیتی خدمات مالی و بانکداری سوئیس در سال ۲۰۱۶ استوار است. میزان دارایی ثروتمندان جهان نیز از فهرست میلیاردرهای نشریه فوربیس در ماه مارس ۲۰۱۶ برداشت شده است.

گزارش آکسفام نشان می‌دهد که یک درصد افراد ثروتمند جهان ۵۰,۸ درصد مجموع دارایی کل جهان را در اختیار دارند که این مقدار بیش از میزان ثروت ۹۹ درصد باقی است. نیمه فقیرتر جمعیت جهان کمتر از یک درصد (۰,۱۶ درصد) دارایی جهان را در اختیار دارند.

همچنین کشورهای ثروتمند از نابرابری اجتماعی متأثرند. به‌عنوان مثال در آلمان ۳۶ میلیاردر به همان مقدار دارایی دارند که نیمی از فقیرترین مردم کشور؛ یعنی مبلغی معادل ۲۹۷ میلیارد دلار. یک درصد از ثروتمندترین افراد نیز یک سوم کل دارایی (۳۱ درصد: ۳,۹ بیلیون دلار) را در اختیار دارند.

یورن کالینسکی، یکی از مدیران آکسفور در آلمان می‌گوید در بسیاری نقاط دستمزد واقعی کاهش یافته در حالی که درآمد مدیران و سهامداران هر سال افزایش می‌یابد. در بسیاری از شهرها نیز بودجه کافی برای آموزش و بهداشت وجود ندارد زیرا افرادِ بسیار ثروتمند و شرکت‌های چندملیتی از پرداخت سهم مالیاتی خود سر باز می‌زنند.»

آکسفام در همین پیوند پیشنهاد می‌دهد که فهرست سیاهی از پناهگاه‌های مالیاتی تهیه و تحریم‌های سخت علیه فرار از مالیات اعمال شود، به طوری که شرکت‌های چندملیتی که مالیات بر سود خود را در مناطقی که سود به‌دست آورده‌اند پرداخت می‌کنند، باید به افکار عمومی پاسخگو باشند که چه میزان سود داشته‌اند و چه مقدار مالیات پرداخته‌اند. افزون بر این، افراد ثروتمند به طور کلی باید مالیات بیشتری پرداخت کنند.

درست یک سال پیش آکسفام گفته بود دارایی ۶۲ نفر از ثروتمندترین افراد جهان معادل دارایی نیمه فقیرتر جمعیت جهان است. اطلاعات جدید درباره دارایی‌های جهان به‌ویژه در چین و هند نشان می‌دهند که فقیرترین‌ها به‌شکل قابل توجهی از آن‌چه تصور می‌شد دارایی کمتری دارند.