نمایندگان مجلس شورای اسلامی بهرهبرداری تجاری و صنعتی از چوب جنگلهای شمال کشور را در برنامه ششم ممنوع کردند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، پنجشنبه ۲۳ دیماه، نمایندگان مجلس ایران در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه ششم، مادهای از این لایحه را به تصویب رساندند که براساس آن «هرگونه بهرهبرداری تجاری و صنعتی از چوب جنگلهای شمال کشور از ابتدای سال چهارم برنامه ممنوع است» و دولت مجاز نیست قراردادهای طرحهای جنگلداری مذکور که مدت اجرای آن به اتمام میرسد را تمدید کند.
برای اجرای این مصوبه دولت مکلف شده است تا نسبت به اصلاح آن دسته از طرحهای جنگلداری که مدت اجرای آن تا پایان سال سوم اجرای قانون برنامه به اتمام نمیرسد، طبق قانون اقدام کند.
در این ماده جمعآوری و بهرهبرداری با هدف بهداشت، حفاظت و پرورش جنگل از درختان پیر، خشک سرپا، افتاده، لاپی، آفتزده غیرقابل احیاء صرفاً با مجوز سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور مجاز اعلام شده است.
همچنین برداشت درختان جنگلی در جهت «اجرای طرحهای عمرانی مصوب و مجاز»، با مجوز سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری مانعی ندارد. بهرهبرداری از درختکاری و جنگلکاریهای دستکاشت بهمنظور زراعت چوب با تشخیص و مجوز سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز مجاز عنوان شده است.
به موجب این مصوبه دولت مکلف است جهت حفاظت از جنگلهای کشور، مهار عوامل ناپایداری، جلوگیری از تغییرکاربری، تجاوز و تصرف، مبارزه با قاچاق چوب، استقرار مدیریت پایدار جنگل و اجرای تعهدات اقدام کند.
سال گذشته حسین معصوم، مشاور وزیر راه و شهرسازی ایران گفته بود در سالهای اخیر «تخریب و تجاوز به عرصههای جنگلی، ساحلی و ساختوسازهای بیرویه و غیرمجاز در مازندران افزایش یافته است.»
معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز سال گذشته از تخریب سالانه دو هزار و ۸۶۷ هکتار از جنگلهای شمال ایران خبر داد.
این در حالی است که کمیسیون کشاورزی مجلس ایران سال گذشته مصوبهای را تصویب کرد که براساس آن نهادهای مسئول میبایست به کسانی که تا پیش از سال ۱۳۸۵ اراضی ملی و منابع طبیعی را به طور غیرقانونی تصرف کردهاند، با هدف «کاهش اختلافات» کشاورزان و سازمان جنگلها، «سند مالکیت بدهند و اجازه ساختوساز در این اراضی تا ۳۰۰ متر زیربنا نیز صادر گردد.»
هادی کیا دلیری، رئیس انجمن علمی جنگلبانی ایران در این رابطه گفته بود که این مصوبه «مصداق بارز زمینخواری و تخریب منابع طبیعی است.»
جنگلهای شمال ایران و دیگر نقاط ایران سالهاست به دلایل گوناگون درحال نابودی هستند. آتشسوزی، قطع بیرویه درختان، قاچاق چوب، تغییرات کاربری جنگل به زمین کشاورزی، زمینخواری، ساخت و ساز، سدسازی و سیاستگذاریهای نادرست حکومت بخشی از عواملی هستند که جنگلهای ایران را به نابودی کشاندهاند.
در این زمینه بیشتر بخوانید:
در آستانه «روز جنگل»: تخریب ۱۴۳ هزار هکتار از جنگلهای شمال ایران ظرف ۵۰ سال
رئیس انجمن جنگلبانی: مصوبه مجلس باعث تشویق تخریب منابع طبیعی میشود