در سوریه هنوز سلاحها خاموش نشدهاند و درگیری میان ارتش رژیم اسد و شورشیان میتواند آتشبسی را که بر روی آن توافقهای امیدبخشی شده، به خطر اندازد. گروههای اپوزیسیون سوری امضا کننده توافق آتشبس با رژیم بشار اسد تهدید کردهاند در صورت ادامه نقض آتشبس از سوی ارتش مرکزی و حملهی نیروهای آن به مناطق تحت کنترل مخالفان، توافق آتشبس امضا شده در آنکارا را منتفی اعلام میکنند.
توافقی که کلیات آن روز شنبه گذشته (۳۱ دسامبر) در شورای امنیت نیز به تصویب رسید، گروههای جهادی داعش و جبهه فتح شام و همچنین شبه نظامیان کرد «یگانهای مدافع خلق» را مشمول طرح آتشبس قرار نداده است. هدف آتشبس زمینه سازی برای انجام مذاکرات صلح در پایان ماه ژانویه در آستانا پایتخت قزاقستان اعلام شده است.
در حالی که در سوریه آتشبس سراسری برقرار شده خبرگزاریهای ایران از کشته شدن یکی دیگر از فرماندهان سپاه پاسداران به نام سردار پاسدار غلامعلی قلیزاده خبر دادهاند. به نوشته خبرگزاریهای ایران او در مبارزه با کسانی که «تروریستهای تکفیری» نامیده شدهاند کشته شده است. جمهوری اسلامی میگوید نیروهای اعزامیاش به سوریه در نبردها شرکت ندارند و فقط نقش مستشاری و آموزشی دارند. هنوز آمار رسمی در بارهی کشته شدگان نیروهای مسلح ایران در سوریه منتشر نشده است.
گفتوگو با منصور فرهنگ و هوشنگ حسن یاری
برای بررسی اوضاع کنونی در سوریه و آتشبس برقرار شده پرسشهای زیر را با منصور فرهنگ استاددانشگاه و تحلیلگر سیاسی در نیویورک و هوشنگ حسن یاری استاددانشگاه و تحلیلگر سیاسی در عمان در میان گذاشتهایم:
- تا چه حد احتمال میرود که آتشبس برقرار شده در سوریه پایدار باشد؟
- اکنون حرف اول را در سوریه چه قدرتی میزند، روسیه، ترکیه، آمریکا و متحدان غربیاش، رژیم اسد؟ جمهوری اسلامی تا چه حد نفوذ کلام دارد؟ آیا در تعیین سرنوشت نهایی سوریه، قدرتهایی مثل غرب، روسیه، ترکیه و عربستان بها و نقشی هم به ایران میدهند؟
- اگر در سوریه صلح برقرار شود، جمهوری اسلامی بازنده است یا برنده، پیامدهای آن برای مردم ایران چه خواهد بود؟
بشنوید: